Araştırma Makalesi

Ergenlerde Psikolojik Belirtilerin İncelenmesi: Adıyaman İli Örneği

Sayı: 53 31 Ocak 2020
PDF İndir

Ergenlerde Psikolojik Belirtilerin İncelenmesi: Adıyaman İli Örneği

Öz

Bu araştırmanın birinci amacı ergenlerin psikolojik belirtilerinde spor etkinliklerine katılma süresi, internet kullanım süresi, sağlıklı beslenme ve geleceğe ilişkin umutlu olma durumlarının yordayıcı olup olmadığını incelemektir. İkinci amacı, ergenlerin düşük ve yüksek düzeyde algılanan sosyal desteğe göre psikolojik belirtilerinde fark olup olmadığı ve üçüncü amacı ise, cinsiyete göre, psikolojik belirtilerinin fark gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Veriler Kısa Semptom Envanteri, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Veriler regresyon analizi ve ilişkisiz örneklemler için t testi ile analiz edilmiştir. Araştırmada ergenlerde anksiyete, olumsuz benlik ve somatizasyon boyutları “spor etkinliklerine katılma süresi, internet kullanım süresi, sağlıklı beslenme ve geleceğe ilişkin umutlu olma” yordayıcıları tarafından anlamlı olarak yordanırken; depresyon boyutu bu değişkenlerden sadece internet kullanım süresi ile düşmanlık boyutu ise sadece spor etkinliklerine katılım ve internet kullanım süresi tarafından yordandığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca ergenlerin psikolojik belirtilerinden anksiyete, depresyon, somatizasyon, olumsuz benlik ve düşmanlık boyutlarında düşük ve yüksek düzeyde algılanan sosyal desteğe göre yüksek algılanan sosyal destek alanların lehine anlamlı bir fark gözlenmiştir. Psikolojik belirtilerden anksiyete, depresyon ve somatizasyon boyutlarında erkeklerin lehine cinsiyete göre anlamlı bir fark gözlenirken; olumsuz benlik ve düşmanlık boyutlarında anlamlı bir fark gözlenmemiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aarq, L. E., Haugland, S., Hetland, J.,Torsheim, T., Samdal, O. & Wold, B. (2001). Psychological and somatic complaints among adolescents. Tidsskr Nor Laegeforen, 121(25), 2923- 2927.
  2. Akdemir, D., & Çetin, F. Ç. (2008). Çocuk ve ergen psikiyatrisi bölümüne başvuran ergenlerin klinik özellikleri. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 15(1), 5-13.
  3. Akın, D., & Ceyhan, E. (2005). Resmi ve özel genel lise öğrencilerinin ailelerinden, arkadaşlarından ve öğretmenlerinden algıladıkları sosyal destek düzeyleri açısından kendini kabul düzeylerinin incelenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2, 69-87.
  4. Bargh, J. A., & McKenna, Y. A. K. (2004). The internet and social life. Annual Review of Psychology, 55, 573–590. Retrieved from http://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/ annurev.psych.55.090902.141922
  5. Barrera, M., Fleming, C. F., & Khan, F. S. (2004). The role of emotional social supportin the psychological adjustment of siblings of children with cancer. Child: care, health and development, 30(2), 103-111.
  6. Boman, P. (2003). Gender differences in school anger. International Education Journal, 4(2), 71-77.
  7. Bronfenbrenner, U. (1986). Ecology of the family as a context for human development: research perspectives. Developmental Psychology, 22(6), 723-742.
  8. Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı (16. bs.). Ankara: Pegem Akademi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ocak 2020

Gönderilme Tarihi

12 Temmuz 2019

Kabul Tarihi

20 Ocak 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 53

Kaynak Göster

APA
Yerlikaya, İ. (2020). Ergenlerde Psikolojik Belirtilerin İncelenmesi: Adıyaman İli Örneği. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, 53, 533-556. https://doi.org/10.21764/maeuefd.591324

Cited By

   Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

33574