EN
TR
Resfebe Etkinliklerinin 4. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersinde Eleştirel Düşünme Becerilerine Etkisinin Değerlendirilmesi
Öz
Resfebe etkinliklerinin 4. sınıf öğrencilerinin Sosyal Bilgiler dersinde eleştirel düşünme becerilerine etkisini araştırmak amacıyla yapılan bu araştırma doğrultusunda Çanakkale ili Biga ilçesinde bulunan bir ilkokuldan 4 tane 4. sınıf öğretmeni ve öğrencileri çalışma grubu olarak seçilmiştir. Sınıfların seçimi 4 yıldan bu yana aynı öğretmenle eğitim görme durumuna göre yapılmıştır. Seçilen 4. sınıf öğrencilerine 8 ders saati, öğretmenlerine ise 2 ders saati boyunca araştırmacılar tarafından resfebe eğitimi verilmiştir. Öğrencilerle gerçekleştirilen deneysel süreç öncesinde ve sonrasında öğrencilere Demir (2006) tarafından geliştirilen Eleştirel Düşünme Ölçekleri, öğretmenlerine ise araştırmacılar tarafından hazırlanan görüşme formu uygulanmış ve veriler analiz edilmiştir. Daha sonra programa aktarılan ham veriler kodlama yapılarak kategorilere ulaşılmıştır. Ulaşılan bu kategoriler altında veriler sınıflandırılarak anlamlı hale dönüştürülmüştür. Bazı katılımcıların dikkat çekici görüşleri olduğu gibi sunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre öntest-sontest farkına bakıldığında resfebe eğitimi 4. sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme-analiz becerilerini ve eleştirel düşünme-değerlendirme becerilerini geliştirmiştir. Bununla birlikte eleştirel düşünmenin alt becerileri olan çıkarım yapma, yorumlama ve açıklama becerileri ile özdüzenleme becerilerinde öğrencilerde öntest-sontest farkına bakıldığında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Yapılan çalışmada kullanılan Eleştirel Düşünme Ölçeklerinin toplam puanları açısından öntest ve sontest sonuçları karşılaştırıldığında Resfebe eğitimi sonrası öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerinde anlamlı düzeyde bir artış gerçekleştiği görülmüştür. Araştırmanın nitel boyutunda ise sınıf öğretmenleriyle gerçekleştirilen görüşme sonuçlarına göre resfebe eğitimi sonrası 4. sınıf öğrencilerinin yorumlama ve çıkarımda bulunma, ayrı ayrı değerlendirme ve çıkarım konusunda, özgün sonuçlar ortaya koyabilme, ayrıntıcı ve dikkatli olma, bağlantıları daha çabuk fark etme ve farklı çıkarımlarda bulunma konularındaki becerileri ön plana çıkmaktadır. Aynı şekilde resfebe eğitimi öğrencilerin özgün yorumlar yapabilme, ayrıntılı düşünme, analiz yapma, sentez becerileri ve kendi yorumlarıyla ifade etme yetenekleri ön plana çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alkan, A., Mertol, H., & Mertol, G. (2020). Özel yetenekli öğrencilerin bilişim teknolojileri derslerinde bir farklılaştırma örneği olarak resfebenin kullanımı. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 8(21), 1-11.
- Ateş-Erdoğan, G. (2019). Adım Adım Resfebe Öğreniyorum. Önka Matbaa.
- Baki, A., & Gökçek, T. (2012). Karma yöntem araştırmalarına genel bir bakış. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 11(42), 1-21.
- Bayır Gürdoğan, Ö., & Gültekin, M. (2016). İlkokul dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersinde çatışma çözme becerilerinin gelişiminin incelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1) 86-103.
- Birol, E. (2022). Öğrencilerin görsel iletişim tasarımına giriş dersinde ‘rebus kullanım’ becerilerine yönelik bir eylem araştırması. Modular Journal, 5(2), 225-240.
- Cevizci, A. (1996). Felsefe Sözlüğü. Ekin Yayıncılık.
- Clark, Charlotte, R. (1981). Learning word susing traditional orthography and the symbols of rebus, bliss, and carrier. Journal of Speech and Hearing Disorders, 2(46), 191-196.
- Demir, M.K. (2006). İlköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler derslerinde eleştirel düşünme düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi) Gazi Üniversitesi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sınıf Eğitimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi
23 Şubat 2024
Kabul Tarihi
1 Ekim 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 2
APA
Kuruoğlu, F., & Demir, M. K. (2024). Resfebe Etkinliklerinin 4. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersinde Eleştirel Düşünme Becerilerine Etkisinin Değerlendirilmesi. Maarif Mektepleri Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi, 8(2), 27-54. https://doi.org/10.46762/mamulebd.1442205
AMA
1.Kuruoğlu F, Demir MK. Resfebe Etkinliklerinin 4. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersinde Eleştirel Düşünme Becerilerine Etkisinin Değerlendirilmesi. Yayın İlkeleri. 2024;8(2):27-54. doi:10.46762/mamulebd.1442205
Chicago
Kuruoğlu, Fatih, ve Mehmet Kaan Demir. 2024. “Resfebe Etkinliklerinin 4. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersinde Eleştirel Düşünme Becerilerine Etkisinin Değerlendirilmesi”. Maarif Mektepleri Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi 8 (2): 27-54. https://doi.org/10.46762/mamulebd.1442205.
EndNote
Kuruoğlu F, Demir MK (01 Aralık 2024) Resfebe Etkinliklerinin 4. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersinde Eleştirel Düşünme Becerilerine Etkisinin Değerlendirilmesi. Maarif Mektepleri Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi 8 2 27–54.
IEEE
[1]F. Kuruoğlu ve M. K. Demir, “Resfebe Etkinliklerinin 4. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersinde Eleştirel Düşünme Becerilerine Etkisinin Değerlendirilmesi”, Yayın İlkeleri, c. 8, sy 2, ss. 27–54, Ara. 2024, doi: 10.46762/mamulebd.1442205.
ISNAD
Kuruoğlu, Fatih - Demir, Mehmet Kaan. “Resfebe Etkinliklerinin 4. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersinde Eleştirel Düşünme Becerilerine Etkisinin Değerlendirilmesi”. Maarif Mektepleri Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi 8/2 (01 Aralık 2024): 27-54. https://doi.org/10.46762/mamulebd.1442205.
JAMA
1.Kuruoğlu F, Demir MK. Resfebe Etkinliklerinin 4. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersinde Eleştirel Düşünme Becerilerine Etkisinin Değerlendirilmesi. Yayın İlkeleri. 2024;8:27–54.
MLA
Kuruoğlu, Fatih, ve Mehmet Kaan Demir. “Resfebe Etkinliklerinin 4. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersinde Eleştirel Düşünme Becerilerine Etkisinin Değerlendirilmesi”. Maarif Mektepleri Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi, c. 8, sy 2, Aralık 2024, ss. 27-54, doi:10.46762/mamulebd.1442205.
Vancouver
1.Fatih Kuruoğlu, Mehmet Kaan Demir. Resfebe Etkinliklerinin 4. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersinde Eleştirel Düşünme Becerilerine Etkisinin Değerlendirilmesi. Yayın İlkeleri. 01 Aralık 2024;8(2):27-54. doi:10.46762/mamulebd.1442205
Cited By
İlkokul Matematik Öğretiminde Farklılaştırma Örneği Olarak Resfebenin Kullanımı
Uluslararası Ders Kitapları ve Eğitim Materyalleri Dergisi
https://doi.org/10.53046/ijotem.1561502