Araştırma Makalesi

Yönetim Alanında Duygusal Zekâ: Bibliyometrik Analiz

Cilt: 6 Sayı: 3 21 Ekim 2023
PDF İndir
EN TR

Yönetim Alanında Duygusal Zekâ: Bibliyometrik Analiz

Öz

Bu çalışmanın amacı, 1999-2022 yılları arasında yönetim alanında “duygusal zekâ” konusunda yapılmış bilimsel yayınların bibliyometrik analizini yapmaktır. Bu kapsamda, öncelikle araştırmada kullanılacak veriler Web of Science (WoS) veri tabanından alınmış olup ardından VOSviewer yazılım programı kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Yapılan tarama sonucunda duygusal zekâ kavramına yönelik 12895 yayının olduğu belirlenmiş ve bu yayınların 1570’inin yönetim kategorisinde yer aldığı tespit edilmiştir. Analiz bulguları, duygusal zekâ konusunda en çok makale türünde yayının yapıldığını ve yine en çok yayın yapılan indeksin SSCI olduğunu göstermektedir. Bu konuda; en çok atıf alan yazarın Mayer, en sık alıntılanan çalışmanın Salovey ve Mayer’e (1990) ait “Emotional Intelligence”, en sık kullanılan anahtar kelimenin ise liderlik olduğu görülmüştür. Ayrıca ülkeler açısından değerlendirildiğinde, en üretken ülkenin Amerika Birleşik Devletleri’nin olduğu Türkiye’nin ise on dokuzuncu sırada yer aldığı ortaya çıkmıştır. Duygusal zekâ konusunun genel olarak önemi dikkate alındığında, kavramın araştırılmaya açık olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Sayın Editörüm ilginiz için şimdiden çok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

Kaynakça

  1. ADERIBIGBE, John Kolawole ve MJOLI, Themba Quadra (2019), “Relationship between Occupational Stress, Organisational Citizenship Behaviour, Psychological Capital and Emotional Intelligence Among Nigerian Employees”, African Journal of Business and Economic Research (AJBER), S.14 (1), ss.85-111.
  2. ALSHAMMARI, Farhan, PASAY-AN, Eddieson, GONZALES, Ferdinand ve TORRES, Shiela (2020), “Emotional Intelligence and Authentic Leadership Among Saudi Nursing Leaders in the Kingdom of Saudi Arabia”, Journal of Professional Nursing, S.36(6), ss.503-509.
  3. ANAND, Tulika ve MONIKA, Tulsyan (2017), “Relationship of Emotional Intelligence with Occupational Stress and Burnout in Private Banking Sector”, International Journal of Engineering and Management Sciences, S.8(4), ss.177-185.
  4. ANTONAKIS, John, ASHKANASY, Neal M. ve DASBOROUGH, Marie T. (2009), “Does Leadership Need Emotional Intelligence?”, The Leadership Quarterly, S.20(2), ss.247-261.
  5. ARSLAN, Serpil ve POLATCAN, Mahmut (2021), “Öğretmenlerin Duygusal Zekâ Düzeylerinin Örgütsel Yalnızlık Algıları Üzerindeki Etkisi”, Kafkas Eğitim Araştırmaları Dergisi, S.8, ss.182-197.
  6. BAR-ON, Reuven (2010), “Emotional Intelligence: An Integral Part of Positive Psychology”, South African Journal of Psychology, S.40(1), ss.54-62.
  7. BAR‐ON, Reuven, TRANEL, Daniel, DENBURG, Natalie L. ve BECHARA, Antoine (2003), “Exploring the Neurological Substrate of Emotional and Social Intelligence”, Brain, S.126(8), ss.1790-1800.
  8. CHAN, David W. (2006), “Emotional Intelligence and Components of Burnout Among Chinese Secondary School Teachers in Hong Kong”, Teaching and Teacher Education, S.22(8), ss.1042–1054.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyal ve Kişilik Psikolojisi (Diğer) , Örgütsel Davranış

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

21 Ekim 2023

Gönderilme Tarihi

3 Haziran 2023

Kabul Tarihi

19 Eylül 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Erer, B. (2023). Yönetim Alanında Duygusal Zekâ: Bibliyometrik Analiz. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 6(3), 727-740. https://doi.org/10.33712/mana.1309409

Cited By