Bir yörenin mutfak kültürü o yörenin geçmiş ve geleceğine ışık tutarak bir hafıza oluşturmaktadır. Mutfak kültürü sadece yiyecek ve içecekle ilgili algıların değil, yaşamla ilgili birçok öğeyi barındırmaktadır. Araştırmanın amacı Gürgentepe ilçesinin mutfak kültürünü incelemek ve bu kültürü gastronomi bağlamında değerlendirmektir. Gürgentepe ilçesinin yemek kültürü ile ilgili literatürde kısıtlı sayıda çalışma olması nedeniyle bu çalışmanın alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. İlçenin mutfak kültürünü inceleyebilmek amacıyla Gürgentepe ilçesinde yaşayan altı kişiyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Maxqda programıyla yapılan betimsel analizler sonucunda; altı ana tema oluşturulmuştur. Araştırma bulguları incelendiğinde, Gürgentepe ilçesinde Hıdırellez kutlamalarının devam ettiği sonucuna ulaşılmıştır. İlçede ayrıca Alevilik kültürünün bir yansıması olarak Pir Sultan’ı anma etkinliği düzenlenmektedir. Söz, düğün ve nişan etkinliklerinde keşkek, kavurma ve pirinç pilavının ikram edildiği görülmüştür. Doğum döneminde unla suyun kaynatılıp üzerine tereyağı dökülerek papa isminde yöresel bir yiyecek yapıldığı tespit edilmiştir. Sofra adabı ve kültürünün eskisi kadar olmasa da günümüzde yaşatılmaya çalışıldığı görülmüştür. Kurban Bayramı’nda kesimin ve bayramlaşmanın bazı köylerde cem evlerinde yapıldığı, kurbanın büyük çoğunluğunun dağıtıldığı, kalan çok az bir kısımla da kavurma yapıldığı tespit edilmiştir. Ramazan Bayramı’nda özel yiyecek olarak keşkek, su böreği ve ev baklavası yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Kandillerde kandil simidi ve helva yapıldığı, helva çeşitlerinin içinde ise kar helvası isminde özel bir helva türünün yapıldığı görülmüştür. Cenaze sonrası okutulan mevlitlerde ikram helva ile sınırlı iken sünnet ve düğün nedeniyle yapılan mevlitlerde ikram çeşidinin daha fazla olduğu görülmüştür. Hamur işi türlerinden Hacaburi, Cırtlama gibi iki farklı özel yöresel yemek türünün yapıldığı saptanmıştır. Çorbalar da en fazla tercih edilen çorba türü mısır ve pancar çorbasıdır. Pancarın yörede sarma, dolma, çorba ve yemeği olmak üzere birçok çeşidi yapılmaktadır.
The culinary culture of a region creates a memory by shedding light on the past and future of that region. Culinary culture includes not only perceptions about food and beverages, but also many elements related to life. The aim of the research is to examine the culinary culture of Gürgentepe district and evaluate this culture in the context of gastronomy. Since there are a limited number of studies in the literature on the food culture of Gürgentepe district, it is thought that this study will contribute to the literature. In order to examine the culinary culture of the district, interviews were held with six people living in Gürgentepe district. In the research, as a result of descriptive analyzes made with the Maxqda program; Six main themes were created. When the research findings were examined, it was concluded that Hıdırellez celebrations continued in Gürgentepe district. An event commemorating Pir Sultan is also held in the district as a reflection of the Alevism culture. It has been observed that keskek, roasted meat and rice pilaf are served at engagement, wedding and engagement events. It has been determined that during the birth period, a local food called papa was made by boiling flour and water and pouring butter over it. It has been observed that table manners and culture are tried to be kept alive today, although not as much as before. It has been determined that during Eid al-Adha, the slaughtering and celebrations are held in cem houses in some villages, the majority of the sacrificed animal is distributed, and the remaining portion is roasted. It was concluded that keskek, water pastry and homemade baklava were made as special foods during Ramadan Feast. It has been observed that kandil simit and halva are made in kandils, and among the types of halva, a special type of halva called snow halva is made. While the catering was limited to halva in the mawlids read after the funeral, it was observed that the variety of offerings was more in the mawlids held for circumcision ceremonies and weddings. It has been determined that two different types of special local dishes are made, such as Hacaburi and Çırtlama, among the pastry types. The most preferred type of soups are corn and borscht soups. Many varieties of beetroot are made in the region, including stuffed wraps, stuffed vegetables, soups and stews.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 15 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 28 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 2 |