Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is a childhood-onset disorder that affects 5% to 12% of children worldwide. Etiological factors, including nutrition, contribute to this disease, which is characterized by inattention, impulsivity and hyperactivity symptoms. Fats, which form an important part of the daily diet, can have effects on ADHD and its symptoms. In the literature, it is stated that omega-3 fatty acids are low in children with ADHD, and supplementation studies may be effective in improving symptoms. In addition, high omega-6/omega-3 fatty acids ratio in the diet and diets rich in saturated and trans fatty acids are associated with ADHD. In this review, the relationship between ADHD and dietary fatty acids was evaluated.
ADHD saturated fatty acids trans-fatty acids omega-3 fatty acids omega-6/omega-3 ratio
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukluk çağında başlayan ve dünya çapındaki çocukların %5 ile %12'sini etkileyen bir hastalıktır. Dikkatsizlik, dürtüsellik ve hiperaktivite semptomları bozukluklarıyla seyreden DEHB’de beslenmenin de içerisinde bulunduğu etiyolojik faktörler yer almaktadır. Günlük diyetin önemli bir parçasını oluşturan yağlar, DEHB ve semptomları üzerine etkileri olabilmektedir. Literatürde DEHB tanılı çocuklarda omega-3 yağ asitlerinin düşük olduğu ve takviye araştırmalarının semptomları iyileştirmede etkili olabileceği belirtilmektedir. Ayrıca diyetteki yüksek omega-6/omega-3 yağ asitleri oranı ile doymuş ve trans yağ asitlerinden zengin beslenme düzenleri DEHB ile ilişkilendirilmektedir. Bu derlemede DEHB ile diyetle alınan yağ asitleri arasındaki ilişki değerlendirilecektir.
DEHB doymuş yağ asitleri trans yağ asitleri omega-3 yağ asitleri omega-6/omega-3 oranı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 20 Ağustos 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ocak 2022 |
Kabul Tarihi | 1 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2 |
Bu Dergi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.