Araştırma Makalesi

Öğrencilerin Siber Güvenlik Davranışlarının Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Çeşitli Diğer Değişkenlere Göre İncelenmesi

Cilt: 15 Sayı: 1 15 Nisan 2019
PDF İndir
EN TR

Öğrencilerin Siber Güvenlik Davranışlarının Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Çeşitli Diğer Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öz

Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin siber güvenlik davranışlarının beş faktör kişilik özellikleri ve cinsiyet, sınıf düzeyi, bölüm, bilişim güvenliği eğitimi alma durumu ve haftalık internet kullanım süresi değişkenlerine göre incelenmesidir. Çalışmaya farklı üniversite, bölüm ve sınıflardan 420 öğrenci katılmıştır. Verilerin toplanmasında Siber Güvenliği Sağlama Ölçeği, Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği ve araştırmacılar tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Çalışma betimsel tarama modeline göre gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi Pearson korelasyon katsayısı, bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) gibi istatistiksel teknikler kullanılarak yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular, öğrencilerin siber güvenlik davranış düzeylerinin kabul edilebilir bir seviyede olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğrenciler kendilerini uyumlu, sorumlu ve deneyime açık kişiler olarak değerlendirirken, dışadönük ve nevrotik oldukları konusunda kararsız bir görüş bildirmişlerdir. Öğrencilerin siber güvenlik davranışları deneyime açıklık, sorumluluk, uyumluluk, nevrotiklik ve dışadönüklük olmak üzere tüm beş faktör kişilik boyutlarıyla anlamlı bir ilişki sergilediğini göstermiştir. Siber güvenlik davranışlarıyla en güçlü ilişkiye deneyime açıklık, en zayıf ilişkiye ise dışadönüklük kişilik özelliklerinin sahip olduğu tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak, BÖTE ve bilgisayar programcılığı öğrencilerinin, sınıf düzeyi açısından 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin, bilişim güvenliği eğitimi almış olan öğrencilerin ve haftalık 6-10 saat arası internet kullanan öğrencilerin siber güvenlik davranış düzeyleri bakımından daha yeterli oldukları bulunmuştur. Çalışma sonunda, ulaşılan bulgular ışığında siber güvenlik eğitimlerine ağırlık verilmesi ve öğrencilerin kişilik özelliklerinin bu eğitimlerde dikkate alınması önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abawajy, J. (2014). User preference of cyber security awareness delivery methods. Behaviour & Information Technology, 33(3), 237-248.
  2. Abbasi, A., Zhang, Z., Zimbra, D., Chen, H., & Nunamaker Jr, J. F. (2010). Detecting fake websites: the contribution of statistical learning theory. MIS Quarterly, 435-461.
  3. Akgün, Ö. E., & Topal, M. (2015). Eğitim fakültesi son sınıf öğrencilerinin bilişim güvenliği farkındalıkları: Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Örneği. Sakarya University Journal of Education, 5(2), 98-121.
  4. Anderson, C. L., & Agarwal, R. (2010). Practicing safe computing: a multimedia empirical examination of home computer user security behavioral intentions. MIS quarterly, 34(3), 613-643.
  5. Anwar, M., He, W., Ash, I., Yuan, X., Li, L., & Xu, L. (2017). Gender difference and employees' cybersecurity behaviors. Computers in Human Behavior, 69, 437-443.
  6. Ayduk, O., Mendoza-Denton, R., Mischel, W., Downey, G., Peake, P. K., & Rodriguez, M. (2000). Regulating the interpersonal self: strategic self-regulation for coping with rejection sensitivity. Journal of Personality and Social Psychology, 79(5), 776.
  7. Bilgimi Koruyorum (2018). Bilgimi koruyorum. Erişim adresi: http://www.bilgimikoruyorum.org.tr
  8. BTK (2018). İnternetin güvenli ve bilinçli kullanımı eğitim programı. Erişim adresi: http://etkinlik.btk.gov.tr/etkinlik/detay/internetin_guvenli_ve_bilincli_kullanimi_egitim_programi

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Nisan 2019

Gönderilme Tarihi

27 Haziran 2018

Kabul Tarihi

31 Aralık 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yiğit, M. F., & Seferoğlu, S. S. (2019). Öğrencilerin Siber Güvenlik Davranışlarının Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Çeşitli Diğer Değişkenlere Göre İncelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(1), 186-215. https://doi.org/10.17860/mersinefd.437610
AMA
1.Yiğit MF, Seferoğlu SS. Öğrencilerin Siber Güvenlik Davranışlarının Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Çeşitli Diğer Değişkenlere Göre İncelenmesi. MEÜEFD. 2019;15(1):186-215. doi:10.17860/mersinefd.437610
Chicago
Yiğit, Mehmet Fatih, ve Süleyman Sadi Seferoğlu. 2019. “Öğrencilerin Siber Güvenlik Davranışlarının Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Çeşitli Diğer Değişkenlere Göre İncelenmesi”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 15 (1): 186-215. https://doi.org/10.17860/mersinefd.437610.
EndNote
Yiğit MF, Seferoğlu SS (01 Nisan 2019) Öğrencilerin Siber Güvenlik Davranışlarının Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Çeşitli Diğer Değişkenlere Göre İncelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 15 1 186–215.
IEEE
[1]M. F. Yiğit ve S. S. Seferoğlu, “Öğrencilerin Siber Güvenlik Davranışlarının Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Çeşitli Diğer Değişkenlere Göre İncelenmesi”, MEÜEFD, c. 15, sy 1, ss. 186–215, Nis. 2019, doi: 10.17860/mersinefd.437610.
ISNAD
Yiğit, Mehmet Fatih - Seferoğlu, Süleyman Sadi. “Öğrencilerin Siber Güvenlik Davranışlarının Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Çeşitli Diğer Değişkenlere Göre İncelenmesi”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 15/1 (01 Nisan 2019): 186-215. https://doi.org/10.17860/mersinefd.437610.
JAMA
1.Yiğit MF, Seferoğlu SS. Öğrencilerin Siber Güvenlik Davranışlarının Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Çeşitli Diğer Değişkenlere Göre İncelenmesi. MEÜEFD. 2019;15:186–215.
MLA
Yiğit, Mehmet Fatih, ve Süleyman Sadi Seferoğlu. “Öğrencilerin Siber Güvenlik Davranışlarının Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Çeşitli Diğer Değişkenlere Göre İncelenmesi”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 15, sy 1, Nisan 2019, ss. 186-15, doi:10.17860/mersinefd.437610.
Vancouver
1.Mehmet Fatih Yiğit, Süleyman Sadi Seferoğlu. Öğrencilerin Siber Güvenlik Davranışlarının Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Çeşitli Diğer Değişkenlere Göre İncelenmesi. MEÜEFD. 01 Nisan 2019;15(1):186-215. doi:10.17860/mersinefd.437610

Cited By

Makaleler dergide yayınlandıktan sonra yayım hakları dergiye ait olur.
Dergide yayınlanan tüm makaleler, diğerleri tarafından paylaşılmasına olanak veren Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0) lisansı altında lisanslanır.