Araştırma Makalesi

Tarihsel Gerçeklik Tartışmasının Bir Parçası Olarak Kur'an'daki Kıssaların ʹHakʹ Olarak Nitelendirilmesinin Anlamı ve Mahiyeti

Sayı: 12 15 Eylül 2024
PDF İndir
EN TR

Tarihsel Gerçeklik Tartışmasının Bir Parçası Olarak Kur'an'daki Kıssaların ʹHakʹ Olarak Nitelendirilmesinin Anlamı ve Mahiyeti

Öz

Günümüzde Kur’an kıssalarıyla ilgili yapılan tartışmalardan birisi ta-rihsel gerçeklik meselesidir. Kıssaların çeşitli ayetlerde “hak” olarak nitelen-dirilmesi bu tartışmanın odak noktalarından biridir. Kıssaları temsil ve mito-loji türünden anlatılar olarak yorumlayanlar, hak sıfatına “belli bir maksat ve gayeye matuf olma”; bu görüşün karşısında olanlar ise “gerçek tarihî olaylar” anlamı vermiştir. Bu iki farklı görüşe atıfla İslam tefsir geleneğinde Kur’an kıssalarının hak olarak nitelenmesinin nasıl anlaşıldığı araştırmanın konusunu ve kapsamını teşkil etmektedir. Buna göre araştırma, kıssaların tarihî değeri konusunda dile getirilen düşünceler itibariyle hak sıfatının neye karşılık geldiğine odaklanmaktadır. Bu çerçevede araştırmada ilk olarak hak kelimesinin semantik analizi yapılarak Kur’an’da kullanıldığı manalara de-ğinilecektir. Sonrasında kıssaların hak olarak nitelendirildiği ayetlere yönelik tarihten günümüze yapılan yorumlar tespit edilecektir. Ardından kıssaların tarihsel gerçekliği bağlamındaki tartışmalara yer verilerek bu tartışmaların hak sıfatı açısından neye karşılık geldiğine dair değerlendirmede bulunula-caktır. Bu bakımdan araştırmada semantik tahlil, veri tespiti ve yorum ana-lizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma, hak sıfatına referansla kıssaların tarihsel gerçekliğiyle ilgili yapılan tartışmalara sunduğu katkı bakımından önem taşımaktadır. Neticede hak kelimesinin kıssaların tarihsel yaşanmışlı-ğına yönelik özel bir vurgu içerdiği anlaşılmıştır. Böylece hem klasik hem de modern dönemde kıssalardaki kimi ifadelere yönelik temsil ve mecaz türün-den yorumların hak sıfatını iptal etmeyeceği, buna mukabil kategorik olarak bir kıssanın temsil ya da mitoloji kapsamında değerlendirilmesinin hak sıfa-tıyla uyuşmayacağı sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abbâd, Ebü’l-Kâsım es-Sâhib b. el-Mûhît fi’l-luga. thk. Muhammed Hasan Âl-i Yâsîn. 11 Cilt. Beyrut: Âlemu’l-Kütüb, 1994.
  2. Abdülbâkî, Muhammed Fuâd. el-Mu‘cemu’l-müfehres li elfâzi’l-Kur’âni’l-Kerîm. Beyrut: Dâru’l-Ma‘rife, 2012.
  3. Abduh, Muhammed. Fâtiha Sûresi ve Amme Cüzü Tefsiri. çev. Ömer Aydın. İstanbul: İşaret Yayınları, 2012.
  4. Adam, Baki. Yahudiler ve Hıristiyanlar Açısından Diğer Dinler. İstanbul: Pınar Yayınları, 2002.
  5. Adam, Baki. Yahudilik ve Hıristiyanlık Açısından Kur’ân’ın Tartışmalı Konuları. İstanbul: Pınar Yayınları, 2016.
  6. Arvas, Hamdullah. “Kur’ân’da Hak Kelimesinin Anlam Biçimleri”. Mîzânü’l-Hak: İslami İlimler Dergisi 11 (Aralık 2020), 333-355. https://doi.org/10.47502/mizan.779934
  7. Aksoy, Soner. Kur’an’daki Haberler Neyin Habercisidir –İnşâî Bir Okuma-. İs-tanbul: Kitabi Yayınları, 2023.
  8. Askerî, Ebû Hilâl. el-Vucûh ve’n-nezâir. thk. Muhammed Osmân. Kahire: Mektebetü’s-Sekâfe, 2007.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Tefsir

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Eylül 2024

Gönderilme Tarihi

7 Haziran 2024

Kabul Tarihi

1 Ağustos 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA
Aksoy, S. (2024). Tarihsel Gerçeklik Tartışmasının Bir Parçası Olarak Kur’an’daki Kıssaların ʹHakʹ Olarak Nitelendirilmesinin Anlamı ve Mahiyeti. Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, 12, 537-571. https://doi.org/10.56720/mevzu.1497788
AMA
1.Aksoy S. Tarihsel Gerçeklik Tartışmasının Bir Parçası Olarak Kur’an’daki Kıssaların ʹHakʹ Olarak Nitelendirilmesinin Anlamı ve Mahiyeti. Mevzu. 2024;(12):537-571. doi:10.56720/mevzu.1497788
Chicago
Aksoy, Soner. 2024. “Tarihsel Gerçeklik Tartışmasının Bir Parçası Olarak Kur’an’daki Kıssaların ʹHakʹ Olarak Nitelendirilmesinin Anlamı ve Mahiyeti”. Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, sy 12: 537-71. https://doi.org/10.56720/mevzu.1497788.
EndNote
Aksoy S (01 Eylül 2024) Tarihsel Gerçeklik Tartışmasının Bir Parçası Olarak Kur’an’daki Kıssaların ʹHakʹ Olarak Nitelendirilmesinin Anlamı ve Mahiyeti. Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi 12 537–571.
IEEE
[1]S. Aksoy, “Tarihsel Gerçeklik Tartışmasının Bir Parçası Olarak Kur’an’daki Kıssaların ʹHakʹ Olarak Nitelendirilmesinin Anlamı ve Mahiyeti”, Mevzu, sy 12, ss. 537–571, Eyl. 2024, doi: 10.56720/mevzu.1497788.
ISNAD
Aksoy, Soner. “Tarihsel Gerçeklik Tartışmasının Bir Parçası Olarak Kur’an’daki Kıssaların ʹHakʹ Olarak Nitelendirilmesinin Anlamı ve Mahiyeti”. Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi. 12 (01 Eylül 2024): 537-571. https://doi.org/10.56720/mevzu.1497788.
JAMA
1.Aksoy S. Tarihsel Gerçeklik Tartışmasının Bir Parçası Olarak Kur’an’daki Kıssaların ʹHakʹ Olarak Nitelendirilmesinin Anlamı ve Mahiyeti. Mevzu. 2024;:537–571.
MLA
Aksoy, Soner. “Tarihsel Gerçeklik Tartışmasının Bir Parçası Olarak Kur’an’daki Kıssaların ʹHakʹ Olarak Nitelendirilmesinin Anlamı ve Mahiyeti”. Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, sy 12, Eylül 2024, ss. 537-71, doi:10.56720/mevzu.1497788.
Vancouver
1.Soner Aksoy. Tarihsel Gerçeklik Tartışmasının Bir Parçası Olarak Kur’an’daki Kıssaların ʹHakʹ Olarak Nitelendirilmesinin Anlamı ve Mahiyeti. Mevzu. 01 Eylül 2024;(12):537-71. doi:10.56720/mevzu.1497788

Cited By