Araştırma Makalesi

OKUL YÖNETİCİLERİNİN OKULLARDA YETENEK YÖNETİMİ YAKLAŞIMININ UYGULANABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (NİTEL BİR ANALİZ)

Cilt: 50 Sayı: 232 24 Kasım 2021
PDF İndir

OKUL YÖNETİCİLERİNİN OKULLARDA YETENEK YÖNETİMİ YAKLAŞIMININ UYGULANABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (NİTEL BİR ANALİZ)

Öz

Bu araştırmanın amacı; okul öncesi, ilk ve ortaöğretim kurumlarında görev yapmakta olan okul yöneticilerinin çalıştıkları okullarda Yetenek Yönetimi yaklaşımının uygulanabilirliğine ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemlerinden olan olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Kırşehir ili sınırları içindeki ilçelerden amaçlı ölçüt örnekleme tekniği kullanılarak seçilen 42 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Okul yöneticilerinin çoğunluğunun Yetenek Yönetim yaklaşımı ve liderlik biçimi ile ilgili olumlu görüş ve algıya sahip oldukları görülmektedir. Okul yöneticilerinin çoğunluğu okullarında Yetenek Yönetimi yaklaşımı ve liderlik biçiminin uygulanabileceğini ifade etmektedir. Ancak bazı yasal mevzuat engellerinden dolayı özellikle yetenek yönetimi boyutları bağlamında okulda gerçekleştirilmesinde sorunlar (yetenekleri çekme, geliştirme ve yedekleme boyutları) yaşanacağı görülmektedir. Okullarda yetenek yönetimi yaklaşımı bağlamında okulların kendi kendini okul içi ve dışı dinamikler çerçevesinde yönetebileceği esnekliği sağlayıcı yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKTAŞ, M. C. (2014). Nitel veri toplama araçları. Kuramdan Uygulamaya Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ed. M. Metin, Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  2. ALTINÖZ, M. (2018). Yetenek Yönetiminin Algılanması Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(9), 82-95.
  3. ANSAR, N. ve Baloch, A. (2018). Talent and talent management: Definition and ıssues. IBT Journal of Business Studies, Vol. 14(2), 213-230.
  4. AXELROAD, B., Michaels, E. and Hanfield-Jones, H. (2001). The War of Talent. McKinsey Quarterly, 3(11), 44-57.
  5. AYDOĞAN, İ. (2015). Eğitim ve paradigma. Ankara: Harf Yayınları,
  6. AYTAÇ, T. (2013). Eğitim yönetiminde yeni paradigmalar: Okul merkezli yönetim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  7. _____. (2014). Okullarda bütünleştirilmiş yetenek yönetimi modeli: Öğretmen görüşleri. Eğitim Bilimleri Dergisi, Marmara Üniversitesi, 39, 1-24.
  8. _____. (2015). The Relationship between Teachers’ Perception About School Managers’ Talent Management Leadership and the Level of Organizational Commitment. Eurasian Journal of Educational Research, 59, 165-180.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

24 Kasım 2021

Gönderilme Tarihi

22 Haziran 2020

Kabul Tarihi

17 Kasım 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 50 Sayı: 232

Kaynak Göster

APA
Aytaç, T., & İpek, C. (2021). OKUL YÖNETİCİLERİNİN OKULLARDA YETENEK YÖNETİMİ YAKLAŞIMININ UYGULANABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ (NİTEL BİR ANALİZ). Milli Eğitim Dergisi, 50(232), 357-382. https://doi.org/10.37669/milliegitim.756552

Cited By