Araştırma Makalesi

Lisans Öğrencilerinin Lisans Eğitiminde Aldıkları Coğrafya İçerikli Derslere Yönelik Görüşleri

Cilt: 8 Sayı: 1 29 Ocak 2019
PDF İndir
TR

Lisans Öğrencilerinin Lisans Eğitiminde Aldıkları Coğrafya İçerikli Derslere Yönelik Görüşleri

Öz

Yaşanılan mekanı anlamada oldukça önemli olan coğrafya, sadece bir ders olmaktan öte öğrencilerin sevdiği ve ilgi duyduğu bir alan olmalıdır. Bu çalışmanın amacı coğrafya içerikli ders alan lisans öğrencilerin bu derslere yönelik tutumlarını ortaya koymaktır. Yapılan bu araştırma tarama modeline göre yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim-öğretim yılında üniversitelerde ve çeşitli bölümlerde lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerden random olarak seçilen 529 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma için çeşitli üniversitelerde lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin, coğrafya içerikli derslere yönelik tutumlarını ve görüşlerini belirlemek ve çeşitli değişkenler açısından incelemek amacıyla bir tutum ölçeği hazırlanmıştır. Bu ölçek Özgen ve diğ. (2009), Güven ve Uzman (2006), Uzunöz (2011), Gümüş ve Özüpekçe (2013) tarafından geliştirilen tutum ölçekleri incelenerek uyarlanmıştır. Öğrencilerin coğrafya içerikli derslerle ilişkin görüşleri genellikle “kararsızım” ve “katılıyorum” düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu araştırmaya göre kız öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla coğrafya dersine yönelik tutumları daha olumlu çıkmıştır. 3. ve 4. sınıf lisans öğrencilerinin coğrafya derslerine yönelik tutumları daha yüksek düzeyde çıkmıştır. Öğrencilerin tutum puanlarının mezuniyet alanlarına göre anlamlı düzeyde farklılaşmamıştır ancak sayısal alan mezunu öğrencilerin tutum ortalaması daha yüksek çıkmıştır. Öğrencilerin tutum puanlarının okul türlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı ancak Anadolu Lisesi mezunlarının tutum puanlarının daha yüksek çıktığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrenci tutumlarının okunmakta olunan bölümlere göre anlamlı düzeyde farklılaştığı ve bu farklılığın sınıf öğretmenliği bölümü öğrencileri lehine olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acar, Ö. ( 2003). İlköğretim Altıncı Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersine İlişkin Tutumları ile Akademik Başarıları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Dönem Projesi, İzmir, D.E.Ü.
  2. Alım, M. (2008) Lise Öğrencilerinin Coğrafya Dersine Yönelik Tutumları. Doğu Coğrafya Dergisi 19, 1302-7956. pp:25-32
  3. Arı, Y. (2003), Amerika Birleşik Devletlerinde Coğrafya Eğitimi Reformu: Türkiye İçin Dersler, Ankara: Türk Coğrafya Kurumu, Coğrafya Kurultayı Bildirileri.
  4. Arseven, A,D. (2001). “Alan Araştırma Yöntemi (İlkeler Teknikler Örnekler)” Ankara: Gündüz Eğitim Yayıncılık
  5. Atalay, İ. (2007). Genel Coğrafya. Meta Basım Yayıncılık. İzmir.
  6. Aydın F., Coşkun M., Kara H. (2010) Ticaret Meslek Lisesi Öğrencilerinin Coğrafya Dersine Yönelik Tutumları (Elbistan Örneği) Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1(2010) 183‐203
  7. Aydın, F., & Güngördü, E. (2015). Coğrafya Eğitiminde Özel Öğretim Yöntemleri. Ankara, Türkiye: Pegem Akademi.
  8. Büyüköztürk, Ş. (2018) Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Pegem Akademi. Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Erol Sözen
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

29 Ocak 2019

Gönderilme Tarihi

24 Ekim 2018

Kabul Tarihi

19 Kasım 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Sözen, E. (2019). Lisans Öğrencilerinin Lisans Eğitiminde Aldıkları Coğrafya İçerikli Derslere Yönelik Görüşleri. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(1), 38-53. https://doi.org/10.33206/mjss.473643
AMA
1.Sözen E. Lisans Öğrencilerinin Lisans Eğitiminde Aldıkları Coğrafya İçerikli Derslere Yönelik Görüşleri. MJSS. 2019;8(1):38-53. doi:10.33206/mjss.473643
Chicago
Sözen, Erol. 2019. “Lisans Öğrencilerinin Lisans Eğitiminde Aldıkları Coğrafya İçerikli Derslere Yönelik Görüşleri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 8 (1): 38-53. https://doi.org/10.33206/mjss.473643.
EndNote
Sözen E (01 Ocak 2019) Lisans Öğrencilerinin Lisans Eğitiminde Aldıkları Coğrafya İçerikli Derslere Yönelik Görüşleri. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 8 1 38–53.
IEEE
[1]E. Sözen, “Lisans Öğrencilerinin Lisans Eğitiminde Aldıkları Coğrafya İçerikli Derslere Yönelik Görüşleri”, MJSS, c. 8, sy 1, ss. 38–53, Oca. 2019, doi: 10.33206/mjss.473643.
ISNAD
Sözen, Erol. “Lisans Öğrencilerinin Lisans Eğitiminde Aldıkları Coğrafya İçerikli Derslere Yönelik Görüşleri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 8/1 (01 Ocak 2019): 38-53. https://doi.org/10.33206/mjss.473643.
JAMA
1.Sözen E. Lisans Öğrencilerinin Lisans Eğitiminde Aldıkları Coğrafya İçerikli Derslere Yönelik Görüşleri. MJSS. 2019;8:38–53.
MLA
Sözen, Erol. “Lisans Öğrencilerinin Lisans Eğitiminde Aldıkları Coğrafya İçerikli Derslere Yönelik Görüşleri”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 8, sy 1, Ocak 2019, ss. 38-53, doi:10.33206/mjss.473643.
Vancouver
1.Erol Sözen. Lisans Öğrencilerinin Lisans Eğitiminde Aldıkları Coğrafya İçerikli Derslere Yönelik Görüşleri. MJSS. 01 Ocak 2019;8(1):38-53. doi:10.33206/mjss.473643

Cited By

MANAS Journal of Social Studies (MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi)     

Yayınlanan sayılar, sayı dosyaları ve makale dosyaları creative commons CC-BY-NC-ND 4.0 lisanslıdır. 

Sitemiz içerikleri ise creative commons CC-BY-NC 4.0 lisanslıdır.