Araştırma Makalesi

Üniversite Öğrencilerinin Benimsedikleri Eğitim Felsefesi İle Karar Verme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Cilt: 8 Sayı: 2 1 Kasım 2021
PDF İndir
EN TR

Üniversite Öğrencilerinin Benimsedikleri Eğitim Felsefesi İle Karar Verme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Öz

Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin benimsedikleri eğitim felsefesi ile karar verme stilleri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modelleri kullanılmıştır. Araştırma grubunu, 2015-2016 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Turizm (n=197), Eğitim (n=274) ve Spor Bilimleri (n=222) Fakültelerinde öğrenim gören toplam 693 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin analizinde, t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelâsyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, üniversite öğrencilerinin cinsiyetlerine göre felsefi görüş değerlendirme alt boyutları olan daimicilik ve varoluşçuluk puanları arasında istatistiksel olarak herhangi bir anlamlı farklılık belirlenmezken, kadın öğrencilerin idealizm, realizm ve deneyselcilik puanlarının erkek öğrencilerin puanlarına göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada, üniversite öğrencilerinin karar vermede öz saygı, dikkatli ve kaçıngan karar verme stili puanları arasında istatistiksel olarak herhangi bir anlamlı farklılık belirlenmezken, erkek öğrencilerin erteleyici karar verme stili puanlarının kadın öğrencilerden yüksek olduğu görülmüştür. Erkek öğrencilerin panik karar verme stili puanları da kadın öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur. Elde edilen bulgulardan hareketle, sonuç olarak felsefi anlamda kadın üniversite öğrencilerinin erkek öğrencilere göre daha idealist, realist, deneyselci davrandığına işaret ederken, erkek üniversite öğrencilerinin kadın üniversite öğrencilerine göre daha erteleyici ve panik kararlar aldıklarını yansıtmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akpınar, Ö., Temel, V., Birol, S.Ş., Akpınar, S. ve Nas, K. (2015). Üniversitede okuyan hokey sporcularının karar verme stillerinin belirlenmesi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9, 92-99.
  2. Avşaroğlu, S., ve& Üre, Ö. (2007). Üniversite öğrencilerinin karar vermede özsaygı, karar verme ve stresle başa çıkma stillerinin benlik saygısı ve bazı değişkenler açısından incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18, 85-100.
  3. Büyükdüvenci, S. (1991). Eğitim felsefesine giriş. Ankara: Savaş Yayınları.
  4. Büyükdüvenci, S. (1994). Varoluşçuluk ve eğitim. Ankara: Ankara Üniversitesi Yayınları.
  5. Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, E.Ö., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  6. Currie, F. (1999). Non-offender and young offender self-perception of coping and decision making. Doctoral Thesis. Mount Saint Vincent University, Department of Education, Canada.
  7. Çoban, A.E. ve Hamamcı, Z. (2006). Kontrol odakları farklı olan ergenlerin karar stratejileri açısından incelenmesi. Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 14, 393-402.
  8. Deniz, M.E. (2004). Üniversite öğrencilerinin karar vermede özsaygı karar verme stilleri ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi üzerine bir araştırma. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 15(4), 23-35.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Kasım 2021

Gönderilme Tarihi

15 Ocak 2021

Kabul Tarihi

8 Ağustos 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Duman, D. D. B., Göral, G. N., & Yakar, A. (2021). Üniversite Öğrencilerinin Benimsedikleri Eğitim Felsefesi İle Karar Verme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(2), 674-689. https://doi.org/10.21666/muefd.862271
AMA
1.Duman DDB, Göral GN, Yakar A. Üniversite Öğrencilerinin Benimsedikleri Eğitim Felsefesi İle Karar Verme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. MSKUEFD. 2021;8(2):674-689. doi:10.21666/muefd.862271
Chicago
Duman, Doç. Dr. Bilal, Güldehan Neşe Göral, ve Ali Yakar. 2021. “Üniversite Öğrencilerinin Benimsedikleri Eğitim Felsefesi İle Karar Verme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8 (2): 674-89. https://doi.org/10.21666/muefd.862271.
EndNote
Duman DDB, Göral GN, Yakar A (01 Kasım 2021) Üniversite Öğrencilerinin Benimsedikleri Eğitim Felsefesi İle Karar Verme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8 2 674–689.
IEEE
[1]D. D. B. Duman, G. N. Göral, ve A. Yakar, “Üniversite Öğrencilerinin Benimsedikleri Eğitim Felsefesi İle Karar Verme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, MSKUEFD, c. 8, sy 2, ss. 674–689, Kas. 2021, doi: 10.21666/muefd.862271.
ISNAD
Duman, Doç. Dr. Bilal - Göral, Güldehan Neşe - Yakar, Ali. “Üniversite Öğrencilerinin Benimsedikleri Eğitim Felsefesi İle Karar Verme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8/2 (01 Kasım 2021): 674-689. https://doi.org/10.21666/muefd.862271.
JAMA
1.Duman DDB, Göral GN, Yakar A. Üniversite Öğrencilerinin Benimsedikleri Eğitim Felsefesi İle Karar Verme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. MSKUEFD. 2021;8:674–689.
MLA
Duman, Doç. Dr. Bilal, vd. “Üniversite Öğrencilerinin Benimsedikleri Eğitim Felsefesi İle Karar Verme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 8, sy 2, Kasım 2021, ss. 674-89, doi:10.21666/muefd.862271.
Vancouver
1.Doç. Dr. Bilal Duman, Güldehan Neşe Göral, Ali Yakar. Üniversite Öğrencilerinin Benimsedikleri Eğitim Felsefesi İle Karar Verme Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. MSKUEFD. 01 Kasım 2021;8(2):674-89. doi:10.21666/muefd.862271

Cited By