TR
EN
Muhasebe Meslek Mensubunun Karar Alma Sürecinde Meslek Ahlakının Yeri: Çok Boyutlu Analiz-Izmir Örneği
Öz
Muhasebe meslek ahlakı konusunda yapılan geçmiş çalışmaların büyük bir kısmı; meslek mensuplarının mesleki ahlaki prensiplerine uyup uymadıklarının belirlenmesi üzerinde odaklanmıştır. Bu çalışmada ise muhasebe meslek mensubunun ahlaki karar alma biçimlerinin belirlenmesi amacıyla çok boyutlu bir ölçek kullanılarak değişik bir yaklaşım tercih edilmiştir.Çalışmamız izmir'de mesleki faaliyetlerini icra eden meslek mensuplarının örneklem olarak belirlendiği 2 aşamalı ankete dayalı bir alan araştırmasından oluşmaktadır.Bu amaçla çalışmanın ilk bölümünde meslek mensubu açısından Türk toplumunun ahlaki prensiplere duyarlılık düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla oluşturulan soru formunda toplumun ahlaki prensiplere duyarlılığını ortaya koyan 20 ifade yer almakta ve araştırmaya katılanlardan 5'li Likert ölçeği üzerinde bu ifadelere katılma derecelerini belirtmeleri istenmektedir. Kullanılan ifadeler ahlaki prensiplere duyarlı ve duyarsız toplumların özellikleri seçilerek oluşturulmuş , ekonomik, sosyal ve politik istikrar ile ahlaki prensiplere duyarlılık arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın ikinci kısmında ise ahlaki prensiplere duyarlılık düzeyi belirlenen meslek mensubunun farklı koşullar altında ahlaki davranışlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmanın amacı farklı durumlardaki ahlaki (ahlaki) kararları etkileyen ortak faktörleri betimlemektir. Bu amaçla çalışmada Reindenbach ve Robin (1990) tarafından geliştirilen ve muhasebede ahlaki karar alma dinamikleri üzerinde odaklanan çok boyutlu ölçek kullanılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Ocak 2005
Gönderilme Tarihi
1 Ocak 2005
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2005 Sayı: 25
APA
Tükenmez, N. M., & Kutay, N. (2005). Muhasebe Meslek Mensubunun Karar Alma Sürecinde Meslek Ahlakının Yeri: Çok Boyutlu Analiz-Izmir Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 25, 155-164. https://izlik.org/JA92UW53PJ
AMA
1.Tükenmez NM, Kutay N. Muhasebe Meslek Mensubunun Karar Alma Sürecinde Meslek Ahlakının Yeri: Çok Boyutlu Analiz-Izmir Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2005;(25):155-164. https://izlik.org/JA92UW53PJ
Chicago
Tükenmez, N. Mine, ve Nilgün Kutay. 2005. “Muhasebe Meslek Mensubunun Karar Alma Sürecinde Meslek Ahlakının Yeri: Çok Boyutlu Analiz-Izmir Örneği”. Muhasebe ve Finansman Dergisi, sy 25: 155-64. https://izlik.org/JA92UW53PJ.
EndNote
Tükenmez NM, Kutay N (01 Ocak 2005) Muhasebe Meslek Mensubunun Karar Alma Sürecinde Meslek Ahlakının Yeri: Çok Boyutlu Analiz-Izmir Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi 25 155–164.
IEEE
[1]N. M. Tükenmez ve N. Kutay, “Muhasebe Meslek Mensubunun Karar Alma Sürecinde Meslek Ahlakının Yeri: Çok Boyutlu Analiz-Izmir Örneği”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, sy 25, ss. 155–164, Oca. 2005, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92UW53PJ
ISNAD
Tükenmez, N. Mine - Kutay, Nilgün. “Muhasebe Meslek Mensubunun Karar Alma Sürecinde Meslek Ahlakının Yeri: Çok Boyutlu Analiz-Izmir Örneği”. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 25 (01 Ocak 2005): 155-164. https://izlik.org/JA92UW53PJ.
JAMA
1.Tükenmez NM, Kutay N. Muhasebe Meslek Mensubunun Karar Alma Sürecinde Meslek Ahlakının Yeri: Çok Boyutlu Analiz-Izmir Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2005;:155–164.
MLA
Tükenmez, N. Mine, ve Nilgün Kutay. “Muhasebe Meslek Mensubunun Karar Alma Sürecinde Meslek Ahlakının Yeri: Çok Boyutlu Analiz-Izmir Örneği”. Muhasebe ve Finansman Dergisi, sy 25, Ocak 2005, ss. 155-64, https://izlik.org/JA92UW53PJ.
Vancouver
1.N. Mine Tükenmez, Nilgün Kutay. Muhasebe Meslek Mensubunun Karar Alma Sürecinde Meslek Ahlakının Yeri: Çok Boyutlu Analiz-Izmir Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2005;(25):155-64. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92UW53PJ