Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

7405 SAYILI SPOR KULÜPLERİ VE SPOR FEDERASYONLARI KANUNU’NA GÖRE SPOR ANONİM ŞİRKETLERİ VE BU ŞİRKETLERİN DİĞER ANONİM ŞİRKETLERLE KARŞILAŞTIRILMASI

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 2, 482 - 500, 30.12.2022

Öz

ÖZET
Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi ile, spor faaliyetlerine katılan anonim şirketlerin “spor anonim şirketi” vasfını kazanmaları öngörülmektedir. Spor anonim şirketleri, hem bir spor kulübüne bağlı şekilde hem de bir spor kulübünden bağımsız olarak kurulabilecektir. Teklifin genel gerekçesine göre, böylelikle, amatör spor dalları da dahil olmak üzere sporda şirketleşmenin önü açılmaktadır. Spor anonim şirketi vasfının kazanılabilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı nezdinde bu yönde bir tescil şartı getirilmektedir.
Teklifin TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edilmesinden itibaren, kamuoyunda özellikle spor kulüplerinin yönetiminde bulunanların sorumluluklarının önemli derecede ağırlaştırıldığı yönünde yorumlar yapılmıştır. Ancak, bizzat teklife ait genel gerekçede, “Spor kulübü ve spor anonim şirketi başkan ve yönetim kurulu üyelerinin; mevzuat, tüzük ve esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini kasıt veya ihmalle ihlal ettikleri takdirde kulüp, şirket, pay sahipleri ve alacaklılara karşı verdikleri zararlardan müteselsilen sorumlu olduklarına ilişkin Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan hükümlere benzer düzenleme yapıldığı” belirtilmektedir. Dolayısıyla, kanun teklifinin yasalaşması durumunda, spor kulüpleri açısından önemli değişikliklerin getirilip getirilmediği üzerinde durulmalıdır. Zira, spor dünyasındaki ekonominin önemli bir kısmını pay senetleri borsada işlem gören dört büyük futbol kulübünün oluşturduğu bilinmektedir.
Teklif ile, spor anonim şirketlerine getirilen malî kısıtlamalarla birlikte, bazı temlik ve borçlanma işlemleri de suç olarak düzenlenmektedir. Spor anonim şirketlerine denk bütçe zorunluluğu bu teklif ile getirilmektedir. Bütçe denkliği denetimini ilgili spor federasyonu gerçekleştirecektir. Ayrıca teklif ile, spor anonim şirketleri açısından bazı tür kamu borçlarının bulunmaması zorunluluğu konulması da bu anlamda dikkat çekicidir.
Bu çalışmada, spor anonim şirketi kavramı incelenecektir. İnceleme, “spor anonim şirketi” kavramının, bu vasıfta olmayan anonim şirketlere göre ne türde bir farklılık arz ettiğine yönelik olacaktır. Bilhassa, spor anonim şirketlerinin hissedarlık yapısı ve yönetimi açısından farklılığın ortaya konulması, özellikle, aslında TTK ve SerPK ile kabul edilmiş olan sistemle karşılaştırmak suretiyle yapılacaktır. Bu anlamda ayrıca, teklif ile getirilmek istenen sorumluluk sistemi ile mali disiplinin sağlanmasına yönelik hükümlerin, halihazırda faal olan anonim şirketlerin tabi olduğu sisteme nazaran nasıl bir farklılık arz ettiğine temas edilecektir.

Kaynakça

  • Ayhan, Rıza/Çağlar, Hayrettin/Özdamar, Mehmet. Şirketler Hukuku Genel Esaslar, 3. Bası, Yetkin Yayınları, Ankara, 2021.
  • Aytuğar, Bilge. Anonim Şirketlerde Oy Hakkında İmtiyaz, Oniki Levha Yayınevi, İstanbul, 2019.
  • Bahtiyar, Mehmet. Ortaklıklar Hukuku, 16. Bası, Beta Yayıncılık, İstanbul, 2022.
  • Baltalı, Candemir. Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulunda Temsil Edilme İmtiyazı. Oniki Levha Yayıncılık, İstanbul 2019.
  • Fatih. Belirli Grupların Anonim Şirket Yönetim Kurulunda Temsili, Oniki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2021.
  • Grigoleit, Christoph Hans (Hrsg.). Aktiengesetz Kommentar. 2. Auflage, Verlag C. H. Beck, München 2020. (Anılış: Grigoleit AktG §-, Yazar, N. -)
  • Hazıroğlu, Elif Cemre. Türk Ticaret Kanunu Açısından Anonim Ortaklıklarda Kurucu Menfaatleri, Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü Yayınları, Ankara, 2018.
  • Henssler, Martin (Hrsg.). beck-online.GROSSKOMMENTAR zum Aktienrecht, Stand: 01.02.2022, Verlag C. H. Beck, München, 2022. (Anılış: BeckOGK AktG §-, Yazar, N. -)
  • Honsell, Heinrich/Vogt, Nedim Peter/Watter, Rolf. Basler Kommentar Obligationenrecht II, 4. Auflage, Helbing Lichtenhahn Verlag, Basel 2012. (Anılış: BSK OR II, Yazar, Art. -, N. -)
  • Hölters, Wolfgang/Weber, Markus. Aktiengesetz Kommentar, 4. Auflage, Verlag C. H. Beck & Vahlen, München, 2022. (Anılış: Hölters AktG §-, Yazar, N. -)
  • İzmir Milletvekili Fehmi Alpay Özalan, Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Denizli Milletvekili Cahit Özkan ile 92 Milletvekilinin Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi (2/4331) ile Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Raporu, Sıra Sayısı: 324.
  • Koch, Jens (Bearb., Begründet von Hüffer, Uwe). Aktiengesetz, 16. Auflage, Verlag C. H. Beck, München, 2022. (Anılış: Koch AktG §-, Yazar, N. -)
  • Levent Biçer. Anonim Ortaklıkta Oy Hakkında İmtiyaz ve Sınırları, Yetkin Yayınları, Ankara, 2019.
  • Müller, Roland. Der Verwaltungsrat als Arbeitnehmer, Schulthess Verlag, Zürich-Basel-Genf, 2005.
  • Poroy, Reha/Tekinalp, Ünal/Çamoğlu, Ersin. Ortaklıklar Hukuku II, Vedat Kitapçılık, İstanbul, 2019.
  • Pulaşlı, Hasan. Şirketler Hukuku Genel Esaslar, 6. Bası, Adalet Yayınevi, Ankara 2020.
  • Songur, Damla. Anonim Şirketlerde Önemli Miktarda Malvarlığı Üzerinde İşlemler, Oniki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2021.
  • Tekinalp, Ünal. Sermaye Ortaklıklarının Yeni Hukuku, 4. Bası, Vedat Kitapçılık, İstanbul, 2015.
  • Üçışık, Güzin/Çelik, Aydın. Anonim Ortaklıklar Hukuku, Adalet Yayınevi, Ankara, 2013.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hukuk
Bölüm Araştırma Makaleleri (Research Articles)
Yazarlar

Aydin Alber Yüce 0000-0002-6178-9143

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

MLA Yüce, Aydin Alber. “7405 SAYILI SPOR KULÜPLERİ VE SPOR FEDERASYONLARI KANUNU’NA GÖRE SPOR ANONİM ŞİRKETLERİ VE BU ŞİRKETLERİN DİĞER ANONİM ŞİRKETLERLE KARŞILAŞTIRILMASI”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, 2022, ss. 482-00.

17742

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.