BibTex RIS Kaynak Göster

Dental Plak Oluşumundan Sorumlu Mikroorganizmalar ve Bunların Tüketilen Gıdalarla İlişkisi

Yıl 2016, , 51 - 61, 04.04.2016
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210963

Öz

Biyofilm yapıları yüzeylere DNA, protein ve polisakkarit içeren bir ekzopolisakkarit tabaka içinde tutunan mikroorganizma kümeleri olarak tanımlanmaktadır. Dental plak diğer bir deyişle biyofilm diş yüzeylerinde pek çok nedenle oluşabilmektedir. Daha çok streptokok türlerinin neden olduğu bu yapılarda farklı pek çok mikroorganizmanın var olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Dental plak olarak başlayan yapıların diş çürükleri ve hastalıkları ile ilişkili olduğu da bilinmektedir. Dolayısıyla, ağız ve diş sağlığını korumak açısından biyofilm yapılarını engelleyebilecek önlemlerin alınması gerekmektedir. Tükettiğimiz gıdaların çoğunun plak oluşumuna katkıda bulunduğu, özellikle sakkaroz başta olmak üzere karbonhidratların bakteriyel yapıların gelişimini teşvik ettiği ileri sürülmektedir. Buna karşın, bazı bitki ekstraktlarının biyofilm oluşumunu azaltıcı/engelleyici etkisinin olduğu ileri sürülmektedir. Günlük diyetimizde yer alan bitkisel gıdalar diş sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir. Son yıllarda özellikle probiyotik gıda tüketiminin insanların immün sistemi ve bazı hastalıklara karşı korunmasındaki etkisi ise çeşitli araştırmalarla gösterilmiştir. Dental plak oluşumunun önlenmesi bakımından, bu gibi gıdaların tüketimi ile probiyotik mikroorganizmaların biyofilm yapısındaki popülasyonunun arttırılması ve streptokok kaynaklı hastalık etmeni bakterilerin uzaklaştırılmasında olumlu etki oluşturduğu ifade edilmektedir. Sonuç olarak, günlük diyetimizde yer alan gıdaların dental plak oluşumuna olumlu ya da olumsuz yönde katkısı sözkonusudur.

Kaynakça

  • Yan He, Brandon W., Peterson Marije A., Jongsma Yijin R., Prashant K., Sharma Henk J., Busscher Henny C., van der Mei., “Stress relaxation analysis facilitates a quantitative approach towards antimicrobial penetration into biofilms”. PLoS One, May 27, 8(5), 2013
  • Costerton J.W., Geesey G.G., Cheng K.J. “How bacteria stick” Sci Am, 238(1), 86-95, 1978
  • Wanner O., Eberl H., Morgenroth E., Noguera D., Picioreanu C., Rittmann B., Loosdrecht M., “Mathematical modeling of biofilms”, IWA Biofilm Specialists Conference, 2014
  • Sterelny K., Griffiths P.E., “Sex and Death: An introduction to philosophy of biology” p.217 University of Chicago Press. ISBN O-226-77304-3, 1999
  • Öztürk Ş., Sakarya S., Öncü S., Ertuğrul M. “Biyofilmler ve yabancı cisim nfeksiyonları”, Klimik Dergisi, 21(3), 79-86, 2008
  • Çoğulu D., Menderes M., Ersin N., “Süt dişlenme döneminde biyofilm varlığının ağız ve diş sağlığı üzerine etkisi”, Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi , 18, 63-67, 2009
  • Zero D.T., “Sugars – The arch criminal” Caries Res, May- Jun; 38(3), 277-85, 2004
  • Leone S., Molinaro A., Alfieri F., Cafaro V., Lanzetta R., Donato A., Parrilli M., “The biofilm matrix of Pseudomonas sp. OX1 grown on phenol is mainly constituted by alginate oligosaccharides”, CarbohydrRes, 341, 2456 – 2461, 2006
  • Donlan R.M., Piede J.A., Heyes C.D., Sanii L., Murga R., Edmonds P., El-Sayed I., El-Sayed M.A., “Model system for growing and quantifying Streptococcus pneumoniae bioŞlms in situand in real time”, Applied and Environmental Microbiology, 70(8), 4980–4988, 2004
  • Çiftçi Z., “Kronik tonsillitte biofilmin rolü”, T.C. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği, Uzmanlık Tezi, 69 sayfa, Basılmamıştır, 2005.
  • Ölmez Z., “Süt sanayisinde biyofilm oluşturan mikroorganizmalar ve biyofilm oluşumunun önlenmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta, 2009
  • Allison D.G., “The biyofilm matrix”, Biofouling, 19 (2), 139-150, 2003
  • Padera R.F., “Infection in ventricular asist devices: the role of biofilm”, Cardiovasc Pathol, 15, 264– 270, 2006
  • Hussain M., Wilcox M.H., White P.J., “The slime of coagulase negative staphylococci: biochemistry and relation to adherence”, FEMS Microbiol.10, 191-207, 1993
  • Poulsen L.V., “Microbial biofilm in food processing”, Lebensm. Wiss. u. Techn.,32 (6), 321- 326, 1999
  • Costerton J.W., Lewandowski Z., Caldwell D.E., Korber D.R., Lappin-Scott H.M., “Microbial biofilms”, AnnuRevMicrobiol. 49, 711-745, 1995
  • Gün İ., Ekinci F., “Biyofilmler: yüzeylerdeki mikrobiyel yaşam”, Gıda 34 (3), 165-173, 2009
  • Odyakmaz S., “Mikrobiyel dental plak ile diş eti hastalıkları arasındaki ilişki”, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Bitirme Tezi, İzmir, 2004
  • http://senardis.com/diseti.php (Erişim Tarihi: 23.03.2015)
  • http://www.saglikmutluluk.net/dis-plagi/ (Erişim Tarihi: 08.03.2015)
  • Huang R., Li M., Gregory R.L., “Bacterial interactions in dental biofilm”. Virulence, 2, 435-444, 2011
  • Foster J.S., Kolenbrander P.E., “Development of a multispecies oral bacterial community in a saliva-conditioned flow cell”, Appl Environ Microbiol, 70, 4340-8, 2004
  • Kolenbrander P.E., Andersen R.N., Blehert D.S., Egland P.G., Foster J.S., Palmer R.J., “Communication among oral bacteria”, Microbiology and Molecular Biology Reviews, 66, 486- 505, 2002
  • Ritz H.L., “Microbial population shifts in developing human dental plaque”, Archives of Oral Biology, 12, 1561-8, 1967
  • Marsh P.D., “Dental plaque: biological significance of a biofilm and community life-style”, Journal of Clinical Periodontology, 32,7-15, 2005
  • Oh S., Lee J., Kim G., Shim G., Back J., “Anticariogenic activity of a bacetracin produced by lactooccus bacteria”, Food Sci Biotech, 12, 9-12, 2003
  • Nes I.F., Diep D.B., Holo H., “Bacteriocin diversity in Streptococcus and Enterococcus”, J Bacteriol, 189, 1189-98, 2007
  • Kreth J., Merritt J., Shi W., Qi F., “Competition and Coexistence between Streptococcus mutans and Streptococcus sanguinis in the dental biofilm. J Bacteriol, 187(21), 7193–7203, 2005
  • Kreth J., Zhang Y., Herzberg M.C., “Streptococcal antagonism in oral biofilms: Streptococcus sanguinis and Streptococcus gordonii interference with Streptococcus mutans”, J Bacteriol, 190(13), 4632–4640, 2008
  • Shank E.A., Kolter R., “New developments in microbial interspecies signaling”, Current Opinion in Microbiology, 12(2), 205–214, 2009
  • Aydın M., “Porphyromonas gingivalis”, Ed. Cengiz, Mısırlıgil, Aydın. Tıp ve diş hekimliğinde genel ve özel mikrobiyoloji, S:633-644, Ankara, 2004
  • Bradshaw D.J., Marsh P.D., Watson G.K., Allison C., “Role of Fusobacterium nucleatum and coaggregation in anaerobe survival in planktonic and biofilm oral microbial communities during aeration”, Infect Immun, 66, 4729-32, 1998
  • Pangsomboon K., Bansal S., Martin G.P., Suntinanalert P., Kaewnopparat S., Srichana T., “Further characterization of a bacteriocin produced by Lactobacillus paracasei HL32”, Journal of Applied Microbiology, 106, 1928–1940, 2009
  • Jakubovics N.S., Gill S.R., Iobst S.E., Vickerman M.M., Kolenbrander P.E., “Regulation of gene expression in a mixed-genuscommunity: stabilized arginine biosynthesis in Streptococcus gordonii by coaggregation with Actinomyces naeslundii”, J Bacteriol, 190, 3646-57, 2008
  • Marcotte H., Lavoie M.C., “Oral microbial ecology and the role of salivary immunoglobulin A”, Microbiol Mol Biol Rev, 62, 71-109, 1998
  • Moynihan P.,Petersen P., “Diet, nutrition and the prevention of dental diseases”, Public Health Nutrition, 7(1A), s:201–226, 2004
  • Touger-Decker R., van Loveren C., “Sugars and dental caries”, Am J Clin Nutr, 78, 881–892, 2003
  • Jenkins G.N., Ferguson D.B., “Milk and dental caries”, British Dental Journal, 120, 472–7, 1966
  • Scheinin A., Makinen K.K., Ylitalo K., “Turku sugar studies, V. Final report on the effect of sucrose, fructose and xylitol diets on the caries incidence in man”, Acta Odontologica Scandinavica, 34, 179–98, 1976
  • Frostell G., Birkhed D., Edwardsson S., Goldberg P., Petersson L-P., Priwe C., et al., “Effect of partial substitution of invert sugar from sucrose in combination with duraph attreatment on caries development in pre-school children: the Malmo Study”, Caries Research, 25, 304–10, 1991
  • Edgar W.M., “Prediction of the cariogenicity of various foods”, International Dental Journal, 35, 190–4, 1985
  • Sakanaka S., Kim M., Taniguchi M.,Yamamoto T., “Antibacterial substances in jabanees green tea extracts aganist Streptococcus mutans”, Agr Biol Chem, 53, 2307-2311, 1989
  • Ariafar M.N., Altuntas E.G., İlçe B.Y., Diani M., Akçelik N., “Kekik ve yeşil çay ekstraktının biyofilm oluşturan ve dişlerden izole edilmiş olan Streptococcus spp. üzerindeki etkisi”, 8. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, 7-9 Kasım, 2013
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Stevia (Erişim Tarihi: 14.03.2015)
  • Gıongo F., Mua B., Parolo C., Carlén A., Maltz M., “Effects of lactose-containing stevioside sweeteners on dental biofilm acidogenicity”, Braz Oral Res, (São Paulo) 28(1), 1-6, 2014
Toplam 45 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm TARGİD (İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi) Özel Sayısı
Yazarlar

Burcu Türkmen Bu kişi benim

Kamuran Ayhan

Evrim Güneş Altuntaş

Yayımlanma Tarihi 4 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Türkmen, B., Ayhan, K., & Güneş Altuntaş, E. (2016). Dental Plak Oluşumundan Sorumlu Mikroorganizmalar ve Bunların Tüketilen Gıdalarla İlişkisi. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 5, 51-61. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210963
AMA Türkmen B, Ayhan K, Güneş Altuntaş E. Dental Plak Oluşumundan Sorumlu Mikroorganizmalar ve Bunların Tüketilen Gıdalarla İlişkisi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. Nisan 2016;5:51-61. doi:10.17100/nevbiltek.210963
Chicago Türkmen, Burcu, Kamuran Ayhan, ve Evrim Güneş Altuntaş. “Dental Plak Oluşumundan Sorumlu Mikroorganizmalar Ve Bunların Tüketilen Gıdalarla İlişkisi”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi 5, Nisan (Nisan 2016): 51-61. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210963.
EndNote Türkmen B, Ayhan K, Güneş Altuntaş E (01 Nisan 2016) Dental Plak Oluşumundan Sorumlu Mikroorganizmalar ve Bunların Tüketilen Gıdalarla İlişkisi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5 51–61.
IEEE B. Türkmen, K. Ayhan, ve E. Güneş Altuntaş, “Dental Plak Oluşumundan Sorumlu Mikroorganizmalar ve Bunların Tüketilen Gıdalarla İlişkisi”, Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 5, ss. 51–61, 2016, doi: 10.17100/nevbiltek.210963.
ISNAD Türkmen, Burcu vd. “Dental Plak Oluşumundan Sorumlu Mikroorganizmalar Ve Bunların Tüketilen Gıdalarla İlişkisi”. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5 (Nisan 2016), 51-61. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210963.
JAMA Türkmen B, Ayhan K, Güneş Altuntaş E. Dental Plak Oluşumundan Sorumlu Mikroorganizmalar ve Bunların Tüketilen Gıdalarla İlişkisi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2016;5:51–61.
MLA Türkmen, Burcu vd. “Dental Plak Oluşumundan Sorumlu Mikroorganizmalar Ve Bunların Tüketilen Gıdalarla İlişkisi”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 5, 2016, ss. 51-61, doi:10.17100/nevbiltek.210963.
Vancouver Türkmen B, Ayhan K, Güneş Altuntaş E. Dental Plak Oluşumundan Sorumlu Mikroorganizmalar ve Bunların Tüketilen Gıdalarla İlişkisi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2016;5:51-6.

Dergimizin tarandığı indeksler


12300          20980     2097822081