Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yemlik Kolza (Brassica napus L. ssp. oleifera Metzg) İçin İdeal Ekim Normunun Belirlenmesi

Yıl 2022, Cilt: 11 Sayı: 2, 48 - 56, 08.12.2022
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.1142511

Öz

Yemlik kolza için ideal ekim normunun belirlenmesi amacıyla bu çalışma yürütülmüştür. Çalışmada dekara 400 g, 800 g, 1200 g, 1600 g, 2000 g ve 2400 g olmak üzere altı ekim normu kullanılmıştır. Ekimler 02 Ekim 2020 tarihinde, hasatlar ise 29 Nisan 2021 tarihinde yapılmıştır. Çalışmada farklı ekim normlarının bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein, ADF, NDF ve sindirilebilir kuru madde oranları, nispi yem değeri, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum içerikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. En yüksek bitki boyu, yeşil ot verimi ve kuru ot verimi 1600, 2000 ve 2400 g da-1 ekim normlarından elde edilmiştir. Ekim normlarının ham protein, ADF, NDF, sindirilebilir kuru madde oranları ve nispi yem değeri üzerindeki etkisi önemsiz bulunmuştur. En yüksek fosfor ve potasyum oranları 1600 g da-1, en yüksek kalsiyum oranı ise 800 g da-1 ekim normundan alınmıştır. Ekim normlarının magnezyum oranı üzerindeki etkisi de istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Bu bilgiler ışığında çalışmanın yürütüldüğü Bingöl ili ve ekolojik koşulları benzer olan bölgelerde yemlik kolza için 1600-2400 g da-1 arasında tohumluk kullanılmasının avantajlı olacağı sonucuna varılmıştır.

Destekleyen Kurum

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi

Proje Numarası

PİKOM-Bitki.2019.001

Teşekkür

Bu çalışma, Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi Tarafından (Proje No: PİKOM-Bitki.2019.001) desteklenmiştir. Verilen destekten dolayı Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimine teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Avcıoğlu, R., Hatipoğlu, R., Karadağ, Y., "Yem Bitkileri Genel Bölüm Cilt I", Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir., 2009
  • Kurt, O., "Tarla Bitkileri Yetiştirme Tekniği", Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ders Kitabı No:44, Samsun., 2012
  • Serin, Y., Tan, M., "Yem Bitkileri Kültürüne Giriş", Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No: 206, Erzurum., 2001
  • Açıkgöz, E., "Yem Bitkileri I. Cilt", Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Ankara., 2021
  • Avcıoğlu, R., Hatipoğlu, R., Karadağ, Y., "Yem Bitkileri Buğdaygil ve Diğer Familyalardan Yem Bitkileri Cilt III", Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir., 2009
  • Soya, H., Avcıoğlu, R., Geren, H., "Yem Bitkileri", Hasad Yayıncılık, İstanbul., 2004
  • Açıkgöz, E., "Yem Bitkileri Yetiştiriciliği", Sütaş Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi Yayınları No:8, Bursa., 2013
  • MGM., "Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü", http://www.mgm.gov.tr, 2021
  • Çaçan, E., Kutlu, M. A., Uçar, R., Özdemir, S., Ekmekçi, M., Mokhtarzadeh, S., Kökten, K., "Yemlik Kolzanın Farklı Ekim Normlarının Bazı Verim Özelliklerine Etkisi ve Arı Merası Olarak Değerlendirilmesi", Uludağ Arıcılık Derg., 22, 5–15, 2022
  • Anonim., "Tarimsal Değerleri̇ Ölçme Denemeleri̇ Tekni̇k Tali̇matı", Fiğ Türleri (Vicia L. species), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, Ankara., 2001
  • Morrison, J. A.," Hay and pasture management", Chapter 6. In: Illinois Agronomy Handbook, 72., 2003
  • JMP., "Statistical Discovery from SAS", USA., 2018
  • Cacan, E., Kokten, K., "The Effect of Different Row Spacing on the Yield and Quality of Forage Rape (Brassica napus L. ssp. oleifera Metzg)", Eurasian J. Biol. Ecol., 2, 7–13, 2017
  • Zeybek, S., "Kışlık Ara Ürün Olarak Yemlik Kolza (Brassica napus L.) ve Bazı İkili Karışımlarının Yem Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi", Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Samsun., 2017
  • Özyazıcı, M. A., Açıkbaş, S., Turhan, M., "Yemlik Kolza (Brassica napus L. ssp. oleifera Metzg)’da Bazı Tarımsal Özelliklerin Azotlu Gübrelemeye Göre Değişimi", ISPEC Tarım Bilim. Derg., 4, 387–404, 2020
  • Çaçan, E., Nursoy, H., "Yemlik Kolzanın (Brassica napus L. ssp. oleifera Metzg) Farklı Ekim Zamanlarına Göre Verim, Kalite ve Besin Elementleri İçeriklerinin Değişimi", Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Derg., 24, 561–569, 2021
  • Canbolat, Ö.," Farklı Olgunlaşma Dönemlerinin Kolza Otunun (Brassica napus L.) Potansiyel Besleme Değeri Üzerine Etkisi", Ankara Üniversitesi Vet. Fakültesi Derg., 60, 145–150, 2013
  • Khajali, F., Slominski, B. A., "Factors that affect the nutritive value of canola meal for poultry", Poult. Sci., 91, 2564–2575, 2012
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erdal Çaçan 0000-0002-9469-2495

Kağan Kökten 0000-0001-5403-5629

Selim Özdemir 0000-0003-1840-9907

Rıdvan Uçar 0000-0001-6365-7200

Muammer Ekmekçi 0000-0002-0610-8552

Sam Mokhtarzadeh 0000-0002-3927-0855

Mehmet Ali Kutlu 0000-0003-0862-9690

Proje Numarası PİKOM-Bitki.2019.001
Erken Görünüm Tarihi 8 Aralık 2022
Yayımlanma Tarihi 8 Aralık 2022
Kabul Tarihi 18 Ağustos 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çaçan, E., Kökten, K., Özdemir, S., Uçar, R., vd. (2022). Yemlik Kolza (Brassica napus L. ssp. oleifera Metzg) İçin İdeal Ekim Normunun Belirlenmesi. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 11(2), 48-56. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.1142511
AMA Çaçan E, Kökten K, Özdemir S, Uçar R, Ekmekçi M, Mokhtarzadeh S, Kutlu MA. Yemlik Kolza (Brassica napus L. ssp. oleifera Metzg) İçin İdeal Ekim Normunun Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. Aralık 2022;11(2):48-56. doi:10.17100/nevbiltek.1142511
Chicago Çaçan, Erdal, Kağan Kökten, Selim Özdemir, Rıdvan Uçar, Muammer Ekmekçi, Sam Mokhtarzadeh, ve Mehmet Ali Kutlu. “Yemlik Kolza (Brassica Napus L. Ssp. Oleifera Metzg) İçin İdeal Ekim Normunun Belirlenmesi”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi 11, sy. 2 (Aralık 2022): 48-56. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.1142511.
EndNote Çaçan E, Kökten K, Özdemir S, Uçar R, Ekmekçi M, Mokhtarzadeh S, Kutlu MA (01 Aralık 2022) Yemlik Kolza (Brassica napus L. ssp. oleifera Metzg) İçin İdeal Ekim Normunun Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 11 2 48–56.
IEEE E. Çaçan, K. Kökten, S. Özdemir, R. Uçar, M. Ekmekçi, S. Mokhtarzadeh, ve M. A. Kutlu, “Yemlik Kolza (Brassica napus L. ssp. oleifera Metzg) İçin İdeal Ekim Normunun Belirlenmesi”, Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 11, sy. 2, ss. 48–56, 2022, doi: 10.17100/nevbiltek.1142511.
ISNAD Çaçan, Erdal vd. “Yemlik Kolza (Brassica Napus L. Ssp. Oleifera Metzg) İçin İdeal Ekim Normunun Belirlenmesi”. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 11/2 (Aralık 2022), 48-56. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.1142511.
JAMA Çaçan E, Kökten K, Özdemir S, Uçar R, Ekmekçi M, Mokhtarzadeh S, Kutlu MA. Yemlik Kolza (Brassica napus L. ssp. oleifera Metzg) İçin İdeal Ekim Normunun Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2022;11:48–56.
MLA Çaçan, Erdal vd. “Yemlik Kolza (Brassica Napus L. Ssp. Oleifera Metzg) İçin İdeal Ekim Normunun Belirlenmesi”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 11, sy. 2, 2022, ss. 48-56, doi:10.17100/nevbiltek.1142511.
Vancouver Çaçan E, Kökten K, Özdemir S, Uçar R, Ekmekçi M, Mokhtarzadeh S, Kutlu MA. Yemlik Kolza (Brassica napus L. ssp. oleifera Metzg) İçin İdeal Ekim Normunun Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2022;11(2):48-56.

Dergimizin tarandığı indeksler


12300          20980     2097822081