TÜRKİYE’DE İLKOKUL DÜZEYİNDE AKICI OKUMA İLE İLGİLİ YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ
Öz
Bu çalışmada Türkiye’de akıcı okuma ile ilgili ilkokul düzeyinde yapılmış lisansüstü tezlerin betimsel olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada durum çalışması yöntemlerinden belge durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi 2012-2018 yılları arasında yayınlanmış, 2 doktora tezi, 9 yüksek lisans tezi olmak üzere toplam 11 adet lisansüstü tezden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Örnekleme alınan lisansüstü tezler yazar, yıl, kurum, tezin türü, amaç, yöntem, akıcı okuma stratejileri, örneklem özellikleri, veri toplama araçları, verilerin analiz yöntemleri ve sonuçları düzenlenip analiz edilmiştir. Türkiye’de akıcı okuma ile ilgili ilkokul düzeyinde yapılan lisansüstü tezlerde yarı deneysel, deneysel, deneysel olmayan, eylem araştırması, olgu bilimsel ve karma yöntemler kullanılmıştır. Akıcı okuma stratejileri kullanılan tezlerde eşli okuma, koro okuma, yapılandırılmış okuma, tekrarlı okuma, SQ3R, altı dakika yöntemi, yankılayıcı okuma, okuyucu tiyatroları ve paylaşarak okuma gibi akıcı okuma stratejiler kullanılmıştır. Örneklem yöntemleri olarak amaçlı örnekleme, kolayda örnekleme, seçkisiz örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. Akıcı okuma stratejileri kullanılan lisansüstü tezlerin sonuçları akıcı okuma stratejilerinin öğrencilerin okuma hızlarını, doğru okuma becerilerini, prozodik okuma becerilerini, okuduğunu anlamalarını, akademik başarılarını ve okuma motivasyonlarını olumlu yönde geliştirdiğini göstermektedir. Sonuç olarak; Türkiye’de ilkokul düzeyinde akıcı okuma ile ilgili farklı amaçlar ve farklı yöntemler kullanılarak çeşitli lisansüstü tezler yayınlanmıştır. Bu araştırmalarda akıcı okuma stratejilerinin akıcı okuma becerilerini artırdığı gösterilmiştir. Son yıllarda akıcı okuma üzerine her yıl en az bir lisansüstü tez yayınlanmasına karşılık bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerektiği saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akbey, G. Ö. (2016). Down Sendromlu Bireylerin Akıcı Okuma Ve Okuduğunu Anlama İle Fonolojik Farkındalık Düzeyleri Arasındaki İlişki, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
- Akyol, H. (2010). Yeni Programa Uygun Türkçe Öğretim Yöntemleri, Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
- Akyol, M. (2014). Yapılandırılmış Akıcı Okuma Yönteminin Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Akıcı Okuma İle Okuduğunu Anlama Becerilerine Etkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Niğde.
- Allington, R. L. (1983). Fluency: The Neglected Reading Goal. The Reading Teacher, 36(6), 556-561.
- Babayiğit, Ö. (2018). İlkokul Öğrencilerinin Kelime Uzunluğuna Göre Okuma Hızlarının Değerlendirilmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 46, 409-427.
- Baştuğ, M. (2012). İlköğretim I. Kademe Öğrencilerinin Akıcı Okuma Becerilerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
- Baştuğ, M. ve Akyol, H. (2012). Akıcı Okuma Becerilerinin Okuduğunu Anlamayı Yordama Düzeyi. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi, 5(4), 394-411.
- Brassell, D. and Rasinski, T. (2008). Comprehension That Works: Taking Students Beyond Ordinary Understanding To Deep Comprehension, Huntington Beach, CA: Shell Education Press.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
22 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi
25 Eylül 2019
Kabul Tarihi
8 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 1
Cited By
Making and Evaluating Reading Development Studies on A Student With Fluency Reading Problems
Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.31464/jlere.898499Türkiye’de Akıcı Okuma Becerisine Yönelik Yapılan Lisansüstü Tezler ve Makaleler Üzerine Bir İnceleme
Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.51531/korkutataturkiyat.1186555OKUMA STRATEJİLERİNE YÖNELİK LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ
International Journal Of Turkish Literature Culture Education
https://doi.org/10.7884/teke.1314293Türkiye’de Akıcı Okumayı Geliştirmede Kullanılan Stratejilerin Etkililiği: Bir Meta Analiz Çalışması
Temel Eğitim Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.55008/te-ad.1751699