Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

AVUSTRALYA MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN TARİHSEL GELİŞİMİ VE AVUSTRALYA’NIN GASTRONOMİ İMAJINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Yıl 2023, Cilt: 11 Sayı: 1, 205 - 216, 30.06.2023
https://doi.org/10.52122/nisantasisbd.1091820

Öz

Bu çalışmada Avustralya mutfak kültürünün tarihsel gelişimi, kıtanın ilk yerleşimcileri olan Aborjinlerin beslenme kültürlerinden başlayarak günümüze kadar gelen süreç içerisinde incelenmiştir. Avustralya kıtasına yaklaşık 50.000-60.000 yıl önce yerleştiği düşünülen Aborjinler yaşam ve beslenme şekillerini 18. yüzyıla kadar korumayı başarmışlardır. Bu dönem içerisinde tarım ve hayvancılık yapmadan ihtiyaçlarını doğrudan doğadan temin edebilmişlerdir. Kıtaya ilk olarak 18. yüzyılda Avrupalıların yerleşmesiyle başlayan hızlı dönüşüm süreci günümüze kadar devam etmiştir. Süregelen yoğun göç hareketleri, yaşanan toplumsal, ekonomik ve politik değişimler gıda üretim süreçlerini ve beslenme kültürünü de tamamen değiştirmiştir. Bu değişim süreci dünya gastronomi tarihinin daha iyi anlaşılabilmesi için pek çok önemli ipucunu da ortaya koymaktadır. Destinasyonların sahip olduğu mutfak kültürü ve gastronomik değerler günümüzde tek başına birer seyahat motivasyonu haline gelmiştir. Bu değerler ayrıca destinasyon seçim sürecinde belirleyici olan önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle özellikle son yıllarda Avustralya’ya özgü gastronomik değerlerin yaşatılması ve tüm dünyaya tanıtılması yönünde önemli gastronomi imajı çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalar sonucunda hem ülkeyi ziyaret eden yabancı turistlerin yoplam yiyecek içecek harcamalarının arttığı (%38) hem de Avustralya’nın gastronomi imajının olumlu yönde değiştiği belirlenmiştir. Bu araştırmanın amacı, Avustralya mutfak kültürünün tarihsel gelişimini ve dünyada tanınan, özgün bir Avustralya mutfağı (Mod oz:modern-ausse cuisine) oluşturmaya yönelik gastroomi imajı çalışmalarını literatür taraması yöntemiyle incelemektir.

Kaynakça

  • Australian Institute of Health. (2012). Australia's Food & Nutrition 2012. AIHW. Bannerman, C. (2006). Indigenous Food and Cookery Books: Redefining Aboriginal Cuisine. Journal of Australian Studies, 30(87), 19-36. Baykusoglu, S. (2005). Why Did the British Settle in Australia?. Journal of Academic Studies, 6(24), 183-196. Brand-Miller, J. C., & Holt, S. H. (1998). Australian Aboriginal Plant Foods: A Consideration of Their Nutritional Composition and Health Implications. Nutrition Research Reviews, 11(1), 5-23.
  • Bryan, B. (2000). Property as Ontology: On Aboriginal and English Understandings of Ownership. Canadian Journal of Law & Jurisprudence, 13(1), 3-31.
  • Chant, S. M. (2016). A History of Local Food in Australia 1788-2015 (Basılmamış Doktora Tezi). University of Adelaide, Avustralya.
  • Clark, M., & K May, S. (2013). Macassan History and Heritage: Journeys, Encounters and Influences. ANU Press.
  • Clarke, P. A. (2011). Aboriginal People and Their Plants. Rosenberg Publishing Pty, Limited.
  • Collingridge, G. (1895). The Discovery of Australia. Hayes Brothers.
  • Crook, E. (2006). Vegetarianism in Australia-1788 to 1948: A Cultural and Social History. Lulu. Com.
  • Dortch, C. E. (1997). New Perceptions of the Chronology and Development of Aboriginal Fishing in South‐Western Australia. World Archaeology, 29(1), 15-35.
  • Edwards, L., Occhipinti, S., & Ryan, S. (2000). Food and Immigration: The Indigestion Trope Contests the Sophistication Narrative. Journal of Intercultural Studies, 21(3), 297-308.
  • Erskine, N. (2017). The "Endeavour" After James Cook: The Forgotten Years 1771-1778. The Great Circle, 39(1), 55-88.
  • Finkelstein, J. (2003). The Taste of Boredom: Mcdonaldization and Australian Food Culture. American Behavioral Scientist, 47(2), 187-200.
  • Foley, W. (2005). Tradition and Change in Urban Indigenous Food Practices. Postcolonial Studies, 8(1), 25-44.
  • Gandevia, B., & Forster, F. M. (1974). Fecundity in Early New South Wales: An Evaluation of Australian and Californian Experience. Bulletin of the New York Academy of Medicine, 50(10), 1081. Gott, B. (2005). Aboriginal Fire Management in South‐Eastern Australia: Aims and Frequency. Journal of Biogeography, 32(7), 1203-1208.
  • Higman, B. W. (2011). How Food Made History. John Wiley & Sons. Lai, M. Y., Khoo-Lattimore, C., & Wang, Y. (2018). A Perception Gap Investigation into Food and Cuisine Image Attributes for Destination Branding from the Host Perspective: The Case of Australia. Tourism Management, 69, 579-595.
  • Mcmahon, C. T. (2015). The Global Dimensions of Irish İdentity: Race, Nation, and the Popular Press, 1840-1880. UNC Press Books.
  • Meggitt, M. J. (1964). Aboriginal Food-Gatherers of Tropical Australia. The Ecology of Man in the Tropical Environment, 4, 30-37.
  • National Health and Medical Research Council. (2000). Nutrition in Aboriginal and Torres Strait Islander Peoples. NHMRC.
  • O'Dea, K., Jewell, P. A., Whiten, A., Altmann, S. A., Strickland, S. S., & Oftedal, O. T. (1991). Traditional Diet and Food Preferences of Australian Aboriginal Hunter-Gatherers. Philosophical Transactions of The Royal Society of London. Series B: Biological Sciences, 334(1270), 233-241.
  • Probyn, E. (1999). An Ethos With A Bite: Queer Appetites From Sex to Food. Sexualities, 2(4), 421-431.
  • Purdie, N., Dudgeon, P., & Walker, R. (2010). Working Together: Aboriginal and Torres Strait Islander Mental Health and Wellbeing Principles and Practice. Commonwealth of Australia.
  • Rasmussen, M., Guo, X., Wang, Y., Lohmueller, K. E., Rasmussen, S., Albrechtsen, A., ... & Willerslev, E. (2011). An Aboriginal Australian Genome Reveals Separate Human Dispersals into Asia. Science, 334(6052), 94-98. Rhea, Z. M. (2017). Australian National Cuisine: Beyond the Frontiers of Taste. In Frontiers of Taste (Pp. 181-208). Springer.
  • Santich, B. (2009). Looking for Flavour. Wakefield Press.
  • Santich, B. (2011). Nineteenth-Century Experimentation and the Role of Indigenous Foods in Australian Food Culture. Australian Humanities Review, 51(1), 65-78.
  • Symons, M. (2007). One Continuous Picnic: A Gastronomic History of Australia. Melbourne Univ. Publishing.
  • Şen, A., & Aktaş, N. (2017). Tüketicilerin Seyahatleri Sırasında Besin Seçimleri, Yöresel Gastronomi Davranışları ve Destinasyon Seçiminde Gastronomi Unsurlarının Rolü: Konya-Karaman Örneği. Sosyal ve Ekonomik Arastırmalar Dergisi, 19(32), 65.
  • Tcherkézoff, S. (2003). A Long and Unfortunate Voyage Torwards The'invention of the Melanesia/Polynesia Distinction (1595-1832). Journal of Pacific History, 38(2), 175-196.
  • Tourism Australia, (Şubat, 2022). Food and Wine, https://www.tourism.australia.com/en/about/our-campaigns/food-and-wine.html, Erişim Tarihi: 10.02.2022.
  • Wahlqvist, M. L. (2002). Asian Migration to Australia: Food and Health Consequences. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 11(3), 562-568.
  • Woodcock, S. (2016). Biting the Hand That Feeds: Australian Cuisine and Aboriginal Sovereignty in the Great Sandy Strait. Feminist Review, 114(1), 33-47.
  • Yanık, C. (2012). Avustralya ve Yeni Zelanda’da Çok Kültürlülüğün Değişen Yüzü Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, (19), 193-206.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Beşeri Coğrafya (Diğer)
Bölüm Derleme Makale
Yazarlar

Emir Hilmi Üner 0000-0003-2642-9852

Fügen Durlu-özkaya 0000-0003-2893-9557

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Üner, E. H., & Durlu-özkaya, F. (2023). AVUSTRALYA MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN TARİHSEL GELİŞİMİ VE AVUSTRALYA’NIN GASTRONOMİ İMAJINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR. Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), 205-216. https://doi.org/10.52122/nisantasisbd.1091820

Nişantaşı Üniversitesi kurumsal yayınıdır.