Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İçeri Çumra (Konya) Mutfağında Yapılan Börekler Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2023, Cilt: 13 Sayı: 2, 1489 - 1504, 24.07.2023
https://doi.org/10.48146/odusobiad.1211196

Öz

Bu çalışmada, İçeri Çumra’da yaygın yapılan üç börek hakkında araştırma yapılmıştır. Nitel bir araştırma olan bu çalışma ile su böreği, sac böreği ve tandır böreğinin yapılışı ve diğer özellikleri hakkında bilgi edinilmiştir. Amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen, 59-101 yaş aralığında olan, yörede ikamet eden 5 kişi ile birebir görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, katılımcıların izni ile kayıt altına alınmış, daha sonra veriler betimlenerek düzenlenmiştir. Çalışma sonunda, İçeri Çumra’da su böreği, tandır böreği ve sac böreğinin hala popüler olduğu belirlenmiştir. İçeri Çumra’da tandır fırınında tandır ekmeği yapımından sonra genellikle kıkırdak, küflü peynir, kıyma gibi çeşitli iç harçları ile tandır böreği de yapılmaktadır. Koyun kuyruğu yağından elde edilen kıkırdak ile oldukça özgün bir yiyecek “kıkırdaklı tandır böreği” yapılmaktadır. Tandırda ayrıca tandır gevreği, güdük, tandır salması, tandır çorbası, tandır kebabı ve tandırda kuru fasulye yemekleri yapılmaktadır. Yörede yufkadan yapılan yiyecekler sacarası, dolan dolan ve baklava tatlıları olup yörenin halen popüler yiyecekleri arasında olduğu görülmüştür. Yöreye has misafir ağırlama için su böreğini de içeren kara yemek takımı yapılmaktadır. Çatalhöyük ve İçeri Çumra’da kullanılan ocak ve fırın benzerliği olduğu belirlenmiş olup bu durum göz önüne alınarak yöre ile Çatalhüyük arasındaki bağ belirginleştirilmelidir. Hatta bir “Çatalhöyük böreği” yapılarak yöre böreklerinin uluslararası alanda tanıtılması sağlanmalıdır.

Destekleyen Kurum

bulunmamaktadır.

Kaynakça

  • Akın, G., & Balıkçı, E. (2018). Anadolu’nun gizemli imparatorluğu Hititlerde beslenme ve mutfak kültürü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3), 275-284. https://jotags.net/index.php/jotags/article/view/444
  • Aksoy, M., & Çetin, K. (2018). Çatalhöyük mutfak yapıları ve araç-gereçlerinin 21. yüzyıl mutfak kültürüne yansımaları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 125, 141. https://jotags.net/index.php/jotags/article/view/355
  • Algar, A.E. (1991). Classical Turkish cooking: traditional Turkish food for the American kitchen. Harper Collins e-Book.
  • Badem, A. (2021). Traditional Turkish sweet bread discovered in famine: pear bread. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (53), 11-30. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1002658
  • Bahar, H. (2015). Konya’nın kırk hüyüğü. Konya: Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Baltacı, A. (2019). Nitel araştırma süreci: Nitel bir araştırma nasıl yapılır?. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 368-388. https://doi.org/10.31592/aeusbed.598299
  • Bülent Börekçilik, (2023). https://bulentborekcilik.com/ (Erişim Tarihi: 17.01.2023).
Yıl 2023, Cilt: 13 Sayı: 2, 1489 - 1504, 24.07.2023
https://doi.org/10.48146/odusobiad.1211196

Öz

Kaynakça

  • Akın, G., & Balıkçı, E. (2018). Anadolu’nun gizemli imparatorluğu Hititlerde beslenme ve mutfak kültürü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3), 275-284. https://jotags.net/index.php/jotags/article/view/444
  • Aksoy, M., & Çetin, K. (2018). Çatalhöyük mutfak yapıları ve araç-gereçlerinin 21. yüzyıl mutfak kültürüne yansımaları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 125, 141. https://jotags.net/index.php/jotags/article/view/355
  • Algar, A.E. (1991). Classical Turkish cooking: traditional Turkish food for the American kitchen. Harper Collins e-Book.
  • Badem, A. (2021). Traditional Turkish sweet bread discovered in famine: pear bread. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (53), 11-30. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1002658
  • Bahar, H. (2015). Konya’nın kırk hüyüğü. Konya: Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Baltacı, A. (2019). Nitel araştırma süreci: Nitel bir araştırma nasıl yapılır?. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 368-388. https://doi.org/10.31592/aeusbed.598299
  • Bülent Börekçilik, (2023). https://bulentborekcilik.com/ (Erişim Tarihi: 17.01.2023).
Yıl 2023, Cilt: 13 Sayı: 2, 1489 - 1504, 24.07.2023
https://doi.org/10.48146/odusobiad.1211196

Öz

Kaynakça

  • Akın, G., & Balıkçı, E. (2018). Anadolu’nun gizemli imparatorluğu Hititlerde beslenme ve mutfak kültürü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3), 275-284. https://jotags.net/index.php/jotags/article/view/444
  • Aksoy, M., & Çetin, K. (2018). Çatalhöyük mutfak yapıları ve araç-gereçlerinin 21. yüzyıl mutfak kültürüne yansımaları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 125, 141. https://jotags.net/index.php/jotags/article/view/355
  • Algar, A.E. (1991). Classical Turkish cooking: traditional Turkish food for the American kitchen. Harper Collins e-Book.
  • Badem, A. (2021). Traditional Turkish sweet bread discovered in famine: pear bread. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (53), 11-30. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1002658
  • Bahar, H. (2015). Konya’nın kırk hüyüğü. Konya: Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Baltacı, A. (2019). Nitel araştırma süreci: Nitel bir araştırma nasıl yapılır?. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 368-388. https://doi.org/10.31592/aeusbed.598299
  • Bülent Börekçilik, (2023). https://bulentborekcilik.com/ (Erişim Tarihi: 17.01.2023).
Yıl 2023, Cilt: 13 Sayı: 2, 1489 - 1504, 24.07.2023
https://doi.org/10.48146/odusobiad.1211196

Öz

Kaynakça

  • Akın, G., & Balıkçı, E. (2018). Anadolu’nun gizemli imparatorluğu Hititlerde beslenme ve mutfak kültürü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3), 275-284. https://jotags.net/index.php/jotags/article/view/444
  • Aksoy, M., & Çetin, K. (2018). Çatalhöyük mutfak yapıları ve araç-gereçlerinin 21. yüzyıl mutfak kültürüne yansımaları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 125, 141. https://jotags.net/index.php/jotags/article/view/355
  • Algar, A.E. (1991). Classical Turkish cooking: traditional Turkish food for the American kitchen. Harper Collins e-Book.
  • Badem, A. (2021). Traditional Turkish sweet bread discovered in famine: pear bread. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (53), 11-30. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1002658
  • Bahar, H. (2015). Konya’nın kırk hüyüğü. Konya: Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Baltacı, A. (2019). Nitel araştırma süreci: Nitel bir araştırma nasıl yapılır?. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 368-388. https://doi.org/10.31592/aeusbed.598299
  • Bülent Börekçilik, (2023). https://bulentborekcilik.com/ (Erişim Tarihi: 17.01.2023).

A Research on Böreks Made in İçeri Çumra (Konya) Cuisine

Yıl 2023, Cilt: 13 Sayı: 2, 1489 - 1504, 24.07.2023
https://doi.org/10.48146/odusobiad.1211196

Öz

With this study, which is a qualitative research, information was obtained about the preparation and other properties of su böreği, sac (sheet) börek-pastry and tnadır (tandoori) börek-pastry. With the purposeful sampling method, one-on-one interviews were conducted with people residing in the region. The interviews were recorded with the permission of the participants, and then the data were classified by describing them. At the end of the study, it was seen that su börek-pastry, tandoori börek and sac-sheet börek are still popular in Içeri Çumra. After making tandoori bread in a tandoor oven, tandoori börek-pastry is also made with various internal mortars such as kıkırdak-cartilage, moldy cheese and minced meat. Cartilaginous tandoori börek is made with the cartilage obtained from sheep tail fat. In the tandoor; various dishes such as tandır gevreği-tandoori flakes, güdük, tandır salması, tandoori soup, tandoori kebab and bean meal. Meals made from yufka in the region are sacarası, dolan dolan and baklava desserts, which are still popular desserts of İçeri Çumra. "Kara yemek takımı", a special menu, including su böreği, are made for hosting guests unique to the region. It has been determined that the stove and oven used in Çatalhöyük and İçeri Çumra are similar, and considering this situation, the bond between the region and Çatalhüyük should be clarified. In fact, a "Çatalhöyük pastry" should be made and the local böreks should be promoted internationally.

Kaynakça

  • Akın, G., & Balıkçı, E. (2018). Anadolu’nun gizemli imparatorluğu Hititlerde beslenme ve mutfak kültürü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3), 275-284. https://jotags.net/index.php/jotags/article/view/444
  • Aksoy, M., & Çetin, K. (2018). Çatalhöyük mutfak yapıları ve araç-gereçlerinin 21. yüzyıl mutfak kültürüne yansımaları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 125, 141. https://jotags.net/index.php/jotags/article/view/355
  • Algar, A.E. (1991). Classical Turkish cooking: traditional Turkish food for the American kitchen. Harper Collins e-Book.
  • Badem, A. (2021). Traditional Turkish sweet bread discovered in famine: pear bread. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (53), 11-30. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1002658
  • Bahar, H. (2015). Konya’nın kırk hüyüğü. Konya: Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Baltacı, A. (2019). Nitel araştırma süreci: Nitel bir araştırma nasıl yapılır?. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 368-388. https://doi.org/10.31592/aeusbed.598299
  • Bülent Börekçilik, (2023). https://bulentborekcilik.com/ (Erişim Tarihi: 17.01.2023).
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kültürel çalışmalar
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ
Yazarlar

Abdullah Badem 0000-0001-8518-6366

Yayımlanma Tarihi 24 Temmuz 2023
Gönderilme Tarihi 28 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Badem, A. (2023). İçeri Çumra (Konya) Mutfağında Yapılan Börekler Üzerine Bir Araştırma. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 13(2), 1489-1504. https://doi.org/10.48146/odusobiad.1211196

  Bilginin ışığında aydınlanmak dileğiyle....

 ODÜSOBİAD