Araştırma Makalesi

Performansa ve Yetkinliğe Dayalı Ücret ve Ödül Yönetimi Arasındaki Bağlantılar

Cilt: 10 Sayı: 4 6 Ekim 2017
PDF İndir

Performansa ve Yetkinliğe Dayalı Ücret ve Ödül Yönetimi Arasındaki Bağlantılar

Öz

Rekabet arayışında sahip oldukları değerler içinde en fazla insan kaynağının fark yaratacağının bilincinde olan işletmeler, kazan-kazan felsefesine uygun bir ücret ve ödül yönetimi kurarlar. Son yıllarda "Performansa Dayalı" ve "Yetkinliğe Dayalı" ücret ve ödül sistemleri bir arada kullanılarak, maddi faktörlerle personelin motivasyonunu arttırıp, işe bağlılık yaratmaya çalışırlar. Aslında bu sistemleri sadece "Ücret" başlığı altında toplamak, hem çalışanın verimliliğe odaklanmasını sağlamak, hem de işletmede bir gelişme kültürü yaratmak açısından yeterli görünmemektedir. Bu makalede performansa ve yetkinliğe dayalı ücret ve ödül sistemleri arasındaki bağlantılar, çalışma amacına uygunluğu nedeniyle, bu sistemlerin özellikle maddi ödüller boyutunu ele alan uygulamalarına odaklanarak aranacaktır.

Anahtar Kelimeler

ücret,yetkinlik,performans,ödül

Kaynakça

  1. AKAL, Zühal (1989), “Özendirici Ücret Sistemleri ve Kamu İktisadi Teşebbüslerinde Uygulanma Durumu”, MPM Yayınları, Yayın No. 235, Ankara. ALDEMİR, Ceyhan; Alpay ATAOL ve Gönül BUDAK (1998), Personel Yönetimi, Fakülteler Kitabevi Barış Yayınları, İzmir. ARNOLD, Hugh J.; Daniel C. FELDMAN (1986), Organizational Behavior, McGraw Hill, International Editions.
  2. ARPACI, Çağdaş ve Burhan ÖZGÜN (2008), “Ücret Yönetimi ve Ücret Sistemleri”, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Projesi, İzmir.
  3. BAŞAT, Hümeyra Töre (2010), Performans Prizması, Sistem Yayıncılık, İstanbul.
  4. BENLİGİRAY, Serap (2003), “Ücret Yönetimi”, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları, Eskişehir.
  5. BUDAK, Gönül (2016), Yetkinliğe Dayalı İnsan Kaynakları Yönetimi, Nobel Yayını, 3. Baskı, Ankara.
  6. CAN, Halil; Ahmet AKGÜN ve Şahin KAVUNCUBAŞI (2001), Kamu ve Özel Kesimde Personel Yönetimi, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  7. CIRA, Darrel J. ve Ellen R. BENJAMIN (1988), “Competency-Based Pay: C Concept in Evolution”, Compensation and Benefits Review, Vol. XXX, No. 5, Sep-Oct.
  8. COFSKY, Kathryn M. (1993), “Critical Keys to Competency-Based Pay”, Compensation and Benefits Review, vol.. XXV No. 6, Nov-Dec.
  9. DE CENZO, A. David ve Stephen P. ROBBINS (1992), Human Resource Management, New York, John Wiley and Sons, Inc. Fifth Edition.
  10. DORMAN, Asil (1980), “Ücret Sistemleri Uygulaması”, Yüksek Lisans Tez Çalışması, Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi, İzmir.

Kaynak Göster

APA
Budak, G., Arpacı, S. Ç., & Tolay, E. (2017). Performansa ve Yetkinliğe Dayalı Ücret ve Ödül Yönetimi Arasındaki Bağlantılar. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(4), 15-34. https://doi.org/10.25287/ohuiibf.336790
AMA
1.Budak G, Arpacı SÇ, Tolay E. Performansa ve Yetkinliğe Dayalı Ücret ve Ödül Yönetimi Arasındaki Bağlantılar. ÖHÜİİBFD. 2017;10(4):15-34. doi:10.25287/ohuiibf.336790
Chicago
Budak, Gönül, S. Çağdaş Arpacı, ve Ebru Tolay. 2017. “Performansa ve Yetkinliğe Dayalı Ücret ve Ödül Yönetimi Arasındaki Bağlantılar”. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 (4): 15-34. https://doi.org/10.25287/ohuiibf.336790.
EndNote
Budak G, Arpacı SÇ, Tolay E (01 Ekim 2017) Performansa ve Yetkinliğe Dayalı Ücret ve Ödül Yönetimi Arasındaki Bağlantılar. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 4 15–34.
IEEE
[1]G. Budak, S. Ç. Arpacı, ve E. Tolay, “Performansa ve Yetkinliğe Dayalı Ücret ve Ödül Yönetimi Arasındaki Bağlantılar”, ÖHÜİİBFD, c. 10, sy 4, ss. 15–34, Eki. 2017, doi: 10.25287/ohuiibf.336790.
ISNAD
Budak, Gönül - Arpacı, S. Çağdaş - Tolay, Ebru. “Performansa ve Yetkinliğe Dayalı Ücret ve Ödül Yönetimi Arasındaki Bağlantılar”. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10/4 (01 Ekim 2017): 15-34. https://doi.org/10.25287/ohuiibf.336790.
JAMA
1.Budak G, Arpacı SÇ, Tolay E. Performansa ve Yetkinliğe Dayalı Ücret ve Ödül Yönetimi Arasındaki Bağlantılar. ÖHÜİİBFD. 2017;10:15–34.
MLA
Budak, Gönül, vd. “Performansa ve Yetkinliğe Dayalı Ücret ve Ödül Yönetimi Arasındaki Bağlantılar”. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 10, sy 4, Ekim 2017, ss. 15-34, doi:10.25287/ohuiibf.336790.
Vancouver
1.Gönül Budak, S. Çağdaş Arpacı, Ebru Tolay. Performansa ve Yetkinliğe Dayalı Ücret ve Ödül Yönetimi Arasındaki Bağlantılar. ÖHÜİİBFD. 01 Ekim 2017;10(4):15-34. doi:10.25287/ohuiibf.336790