This study
aims to analyze the use of a significant sound generated through the
instrumental use of the objects which are located in the service areas of
gastronomic settings, and which, in time, came to achieve universal
recognition, during events where groups had been catered with food and
beverages throughout the history of civilizations, and which served a variety
of purposes such as celebration, commemoration, plain old fun, official or
religious ceremonies and so on. The goal is to come up with an explanation as
to why these sounds are preferred to verbal communication in those settings.
“A
multidisciplinary approach to conservation and analysis serves better in the
process of choosing and assessing professional sounds.” (Yiğit, N., 2012) Even
though the professional sounds concept frequently mentioned in that
study referred to individuals who sang and who had trained their voices, the
present study was rather inspired by that earlier work, and instead focused on
identifying the sounds of gastronomic tools and equipment used in a
professional manner for expression purposes.
In the
culture prevailing in the land of Turkey, certain combinations are now
considered universal preferences. For instance halva is combined with hymns,
çiğ köfte is considered a match with unmetered folk songs, and raki is often
consumed along the tunes of Turkish classical music. Alongside these examples
of music and gastronomy, the use of tools and equipment which played a part in
the development of gastronomy as a science also entails certain references
particularly when combined with sounds which serve as the building blocks of
music. The analysis of these references can go a long way in terms of
developing and understanding the future of the behavioral culture in
gastronomy.
Bu
çalışma, medeniyetler tarihi boyunca kalabalık gruplar halinde yapılmış yeme
içme aktivitelerinde – ki bunlar; kutlama, anma, salt eğlence, resmi ya da dini
tören gibi farklı amaçlarla yapılmıştır -- zamanla evrensel bilinirlik kazanmış
ve gastronominin servis alanında bulunan nesnelerinin enstrümantal kullanımı
ile ortaya çıkarılmış anlamlı bir sesin incelenerek, neden sözlü iletişim yerine
tercih edildiğini kavramak amacıyla hazırlanmıştır.
“Profesyonel
seslerin seçimi ve değerlendirilmesinde, bakımı ve korunması için
multidisipliner yaklaşım daha yararlı görülmektedir” (Yiğit, N, 2012). Her ne
kadar aktarımın yapıldığı çalışmada sıkça geçen profesyonel sesler kavramı şarkı söyleyen ve seslerini eğiten
kişiler için kullanılmış olsa da, bu çalışma özelinde; ifade biçimi olarak
profesyonelce kullanılmış gastronomik araç – gereç seslerinin tanımlanmasına
ilham vermiştir.
Türkiye
kültüründe ilahiler ile helva, uzun havalar ile çiğ köfte, Türk Sanat Müziği ile
rakı gibi örneklerle desteklenebilecek müzik ve gastronomi ilişkisinin yanı
sıra, gastronomi biliminin gelişiminde yer tutmuş araç – gereç kullanımının; müziğin
yapı taşı olan seslerle birleşince nasıl anlamlar ifade edebileceği de,
gastronomide davranışsal kültürün geliştirilmesi ve geleceğe taşınması amacıyla
incelenebilir.
Müzik
ve gastronomi ilişkisinin nelerden oluştuğu sorusu araştırmanın temel problem
durumunu oluşturmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 1 |