This study was carried out to investigate the effects of various carbon and nitrogen sources on mycelial biomass production of Macrolepiota procera and Polyporus squamosus, important edible mushrooms in Turkey, in submerged cultures. Seven carbon (dextrose, glucose, lactose, maltose, mannitol, sucrose and xylose) and six nitrogen sources ((NH4)2HPO4, NH4NO3, Ca(NO3)2, malt extract, peptone and yeast extract) were used in the study. The Sabouroud (SB) and Dextrose Yeast Extract (DYE) liquid media without nitrogen and carbon were considered as the control. All carbon and nitrogen sources promoted significantly (p<0.01) mycelial biomass production in M. procera and P. squamosus. The optimum carbon and nitrogen sources for mycelial biomass production showed changes depending on mushroom species. As a result, the most suitable carbon source for mycelial biomass production in M. procera was dextrose and followed by glucose, mannitol, sucrose and lactose, while the medium with xylose was in P. squamosus. Peptone and malt extract as a nitrogen source in M. procera gave the best result for the biomass production, whereas yeast extract was the most favorable nitrogen source in P. squamosus. The lowest mycelial biomass production for the both mushroom species was determined in the control medium without carbon and nitrogen. In conclusion, the basic informations obtained from this study could be useful in the optimization of submerged culture conditions and nutritional requirements for mycelial biomass production in M. procera and P. squamosus.
Carbon; Macrolepiota procera; mycelial biomass; nitrogen; Polyporus squamosus; submerged culture
Bu çalışma, değişik karbon ve azot kaynaklarının Türkiye’nin önemli yenilebilir mantarlarından Macrolepiota procera ve Polyporus squamosus’un sıvı kültürde misel biyomas üretimi üzerine etkisini araştırmak için yapılmıştır. Çalışmada yedi karbon (dekstroz, glikoz, laktoz, maltoz, mannitol, sükroz ve ksiloz) ve altı azot kaynağı ((NH4)2HPO4, NH4NO3, Ca(NO3)2, malt ekstrakt, pepton ve maya ekstrakt) kullanılmıştır. Azot ve karbon içermeyen Sabouroud (SB) ve Dekstoz Maya Ekstrakt (DYE) sıvı ortamları kontrol olarak kabul edilmiştir. Tüm karbon ve azot kaynakları M. procera ve P. squamosus’da misel biyomas üretimini önemli (p<0.01) derecede teşvik etmiştir. Misel biyomas üretimi için optimum karbon ve azot kaynakları, mantar türlerine bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Sonuç olarak, misel biyomas üretimi için P. squamosus’da en uygun karbon kaynağı ksiloz iken, M. procera için dekstroz bulunmuş, bunu glikoz, mannitol, sükroz ve laktoz izlemiştir. Misel biyomas üretimi için azot kaynağı olarak M. procera’da pepton ve malt ekstrakt, P. squamosus’da ise maya ekstrakt en iyi sonucu vermiştir. Her iki mantar türünde de, en düşük misel biyomas üretimi karbon ve azot içermeyen kontrol ortamında belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen temel bilgilerin M. procera ve P. squamosus’da misel biyomas üretimi için besin gereksinimleri ve sıvı kültür koşullarının optimizasyonunda faydalı olabileceği düşünülmüştür.
Karbon; Macrolepiota procera; misel biyoması; azot; polyporus squamosus; sıvı kültür
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Bahçe Bitkileri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 1 |