The purpose of this study was to determine the
effects of nitrogen solution applications in hazelnut sucker management on
yield and quality. This study was carried out at an orchard; established with
the hedgerow system in Çarşamba district of Samsun province. ‘Çakıldak’
cultivar was used in the study. Hazelnut suckers were removed by hand with
knife in March, 2016. About 1.5 months later, nitrogen solution applications
were started when suckers reached 10-20 cm length. Nitrogen solution
applications were repeated four times from April to August 2016. Doses of 0,
10, 15 and 20 % of solutions for both 21 % ammonium sulphate (AS) and 26 %
calcium ammonium nitrate (CAN) were tested. To determine the effects of this
method on yield and quality, number of female flower clusters, number of
clusters per shoot, number of nuts per cluster, nut weight, kernel weight,
kernel ratio, thickness of the shell, good and wrinkled kernel ratios were
determined. As a result of this study, sucker management with nitrogen solution
applications positively affected the number of female flowers and number of
clusters per shoot. On the other hand, this application didn’t affect fruit
quality.
Bu araştırmada fındık dip sürgünü temizliğinde azotlu çözelti uygulamalarının verim ve
kalite üzerine etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Deneme,
Samsun’un Çarşamba ilçesinde sıra dikim sistemine sahip üretici bahçelerinde
“Çakıldak” fındık çeşidinde yürütülmüştür. Çalışmada Mart 2016’da bütün
ocaklarda fındık bıçağı kullanılarak elle dip sürgünü temizliği
yapılmıştır. Azotlu çözelti uygulamaları
Nisan-Ağustos ayları arasında 4 defa tekrarlanmıştır. Denemede fındık dip
sürgünlerine % 21 Amonyum Sülfat ve % 26 Kalsiyum Amonyum Nitrat gübrelerinin %
0, 10, 15 ve 20’lik dozları uygulanmıştır. Azotlu çözelti uygulamalarının verim
ve meyve kalitesi üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla karanfil (dişi
çiçek) sayısı, çotanak sayısı, çotanaktaki meyve sayısı, meyve ağırlığı, iç
ağırlığı, iç oranı, kabuk kalınlığı, sağlam iç ve buruşuk iç oranları belirlenmiştir.
Araştırma sonucunda azotlu çözelti uygulamalarının fındıkta karanfil ve çotanak
sayıları üzerine olumlu etki yaptığı saptanmıştır. Diğer taraftan azotlu
çözelti uygulamalarının meyve kalitesi üzerinde etkili olmadığı tespit
edilmiştir.
Azotlu çözelti dip sürgünü temizliği fındık verim meyve kalitesi
Bölüm | Bahçe Bitkileri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 22 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 3 |