Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The effects of sucker management with nitrogen solution applications on yield and nut quality in hazelnut

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 3, 279 - 283, 15.10.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.306199

Öz

The purpose of this study was to determine the
effects of nitrogen solution applications in hazelnut sucker management on
yield and quality. This study was carried out at an orchard; established with
the hedgerow system in Çarşamba district of Samsun province. ‘Çakıldak’
cultivar was used in the study. Hazelnut suckers were removed by hand with
knife in March, 2016. About 1.5 months later, nitrogen solution applications
were started when suckers reached 10-20 cm length. Nitrogen solution
applications were repeated four times from April to August 2016. Doses of 0,
10, 15 and 20 % of solutions for both 21 % ammonium sulphate (AS) and 26 %
calcium ammonium nitrate (CAN) were tested. To determine the effects of this
method on yield and quality, number of female flower clusters, number of
clusters per shoot, number of nuts per cluster, nut weight, kernel weight,
kernel ratio, thickness of the shell, good and wrinkled kernel ratios were
determined. As a result of this study, sucker management with nitrogen solution
applications positively affected the number of female flowers and number of
clusters per shoot. On the other hand, this application didn’t affect fruit
quality.

Kaynakça

  • FAOSTAT. 2017. Dünya fındık üretim verileri. URL: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/ [15 Mart 2017].
  • Karadeniz, T., Bostan, S. Z., Tuncer, C., Tarakçioğlu, C., 2009. Fındık Yetiştiriciliği (1. Basım). Ordu: Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Yayınları No 1.
  • Kilic, O., Ceyhan, V., Alkan, I. 2009. Determinants of economic efficiency: A case study of hazelnut (Corylus avellana) farms in Samsun Province, Turkey. New Zeal J Crop and Hort., 37: 263-270.
  • Kurnaz, Ş., Serdar, Ü. 1993. Fatsa ilçesi fındık işletmelerinin genel özellikleri, üretim tekniği ve yetiştiricilik sorunları üzerinde bir araştırma. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi., 8: 114-135.
  • Okay, A., Kaya, A., Küçük, V., Küçük, A. 1986. Fındık Tarımı. T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı (1. Baskı). Ankara: Tegdem-12.

Azotlu çözelti ile dip sürgünü temizliğinin fındıkta verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri

Yıl 2017, Cilt: 32 Sayı: 3, 279 - 283, 15.10.2017
https://doi.org/10.7161/omuanajas.306199

Öz

Bu araştırmada fındık dip sürgünü temizliğinde azotlu çözelti uygulamalarının verim ve
kalite üzerine etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Deneme,
Samsun’un Çarşamba ilçesinde sıra dikim sistemine sahip üretici bahçelerinde
“Çakıldak” fındık çeşidinde yürütülmüştür. Çalışmada Mart 2016’da bütün
ocaklarda fındık bıçağı kullanılarak elle dip sürgünü temizliği
yapılmıştır.  Azotlu çözelti uygulamaları
Nisan-Ağustos ayları arasında 4 defa tekrarlanmıştır. Denemede fındık dip
sürgünlerine % 21 Amonyum Sülfat ve % 26 Kalsiyum Amonyum Nitrat gübrelerinin %
0, 10, 15 ve 20’lik dozları uygulanmıştır. Azotlu çözelti uygulamalarının verim
ve meyve kalitesi üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla karanfil (dişi
çiçek) sayısı, çotanak sayısı, çotanaktaki meyve sayısı, meyve ağırlığı, iç
ağırlığı, iç oranı, kabuk kalınlığı, sağlam iç ve buruşuk iç oranları belirlenmiştir.
Araştırma sonucunda azotlu çözelti uygulamalarının fındıkta karanfil ve çotanak
sayıları üzerine olumlu etki yaptığı saptanmıştır. Diğer taraftan azotlu
çözelti uygulamalarının meyve kalitesi üzerinde etkili olmadığı tespit
edilmiştir. 

Kaynakça

  • FAOSTAT. 2017. Dünya fındık üretim verileri. URL: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/ [15 Mart 2017].
  • Karadeniz, T., Bostan, S. Z., Tuncer, C., Tarakçioğlu, C., 2009. Fındık Yetiştiriciliği (1. Basım). Ordu: Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Yayınları No 1.
  • Kilic, O., Ceyhan, V., Alkan, I. 2009. Determinants of economic efficiency: A case study of hazelnut (Corylus avellana) farms in Samsun Province, Turkey. New Zeal J Crop and Hort., 37: 263-270.
  • Kurnaz, Ş., Serdar, Ü. 1993. Fatsa ilçesi fındık işletmelerinin genel özellikleri, üretim tekniği ve yetiştiricilik sorunları üzerinde bir araştırma. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi., 8: 114-135.
  • Okay, A., Kaya, A., Küçük, V., Küçük, A. 1986. Fındık Tarımı. T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı (1. Baskı). Ankara: Tegdem-12.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Bahçe Bitkileri
Yazarlar

Ümit Serdar

Coşkun Gülser

Burak Akyüz

Ayşegül Balta Bu kişi benim

Yusuf Çil Bu kişi benim

Fatma Yılmaz Figen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Ekim 2017
Kabul Tarihi 22 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Serdar, Ü., Gülser, C., Akyüz, B., Balta, A., vd. (2017). Azotlu çözelti ile dip sürgünü temizliğinin fındıkta verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32(3), 279-283. https://doi.org/10.7161/omuanajas.306199
AMA Serdar Ü, Gülser C, Akyüz B, Balta A, Çil Y, Yılmaz Figen F. Azotlu çözelti ile dip sürgünü temizliğinin fındıkta verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri. ANAJAS. Ekim 2017;32(3):279-283. doi:10.7161/omuanajas.306199
Chicago Serdar, Ümit, Coşkun Gülser, Burak Akyüz, Ayşegül Balta, Yusuf Çil, ve Fatma Yılmaz Figen. “Azotlu çözelti Ile Dip sürgünü temizliğinin fındıkta Verim Ve Meyve Kalitesi üzerine Etkileri”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 32, sy. 3 (Ekim 2017): 279-83. https://doi.org/10.7161/omuanajas.306199.
EndNote Serdar Ü, Gülser C, Akyüz B, Balta A, Çil Y, Yılmaz Figen F (01 Ekim 2017) Azotlu çözelti ile dip sürgünü temizliğinin fındıkta verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 32 3 279–283.
IEEE Ü. Serdar, C. Gülser, B. Akyüz, A. Balta, Y. Çil, ve F. Yılmaz Figen, “Azotlu çözelti ile dip sürgünü temizliğinin fındıkta verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri”, ANAJAS, c. 32, sy. 3, ss. 279–283, 2017, doi: 10.7161/omuanajas.306199.
ISNAD Serdar, Ümit vd. “Azotlu çözelti Ile Dip sürgünü temizliğinin fındıkta Verim Ve Meyve Kalitesi üzerine Etkileri”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 32/3 (Ekim 2017), 279-283. https://doi.org/10.7161/omuanajas.306199.
JAMA Serdar Ü, Gülser C, Akyüz B, Balta A, Çil Y, Yılmaz Figen F. Azotlu çözelti ile dip sürgünü temizliğinin fındıkta verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri. ANAJAS. 2017;32:279–283.
MLA Serdar, Ümit vd. “Azotlu çözelti Ile Dip sürgünü temizliğinin fındıkta Verim Ve Meyve Kalitesi üzerine Etkileri”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, c. 32, sy. 3, 2017, ss. 279-83, doi:10.7161/omuanajas.306199.
Vancouver Serdar Ü, Gülser C, Akyüz B, Balta A, Çil Y, Yılmaz Figen F. Azotlu çözelti ile dip sürgünü temizliğinin fındıkta verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri. ANAJAS. 2017;32(3):279-83.
Online ISSN: 1308-8769