Bu
çalışmada, orman üçgülü “OÜ” (Bituminaria
bituminosa (L.) C.H. Stirt.) ile yulaf “Y” (Avena sativa L.) karışımlarının (% 100:0, 90:10, 80:20, 70:60,
60:40, 50:50, 40:60, 30:70, 20:80, 10:90 ve 0:100) silaj kalitesinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Hasat edilen bitkiler 2 cm boyutunda parçalandıktan
sonra karışım oranları dikkate alınarak vakum poşetlere doldurulmuş ve 45 gün
süre ile 25±2 oC’de muhafaza edilmiştir. Silaj örneklerinde;
fiziksel gözlemler (renk, koku, strüktür) ile kuru madde, ham protein, ham kül,
ADF, NDF, laktik asit, asetik asit, bütürik asit, potasyum (K), fosfor (P),
kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn), molibden
(Mo), bakır (Cu) ve sodyum (Na) oranları belirlenmiştir. En yüksek ham protein
oranı % 16.13 ile yalın orman üçgülünde belirlenmiş ancak, % 10Y+90OÜ (% 15.13)
karışımı da yalın orman üçgülü ile aynı grupta yer almıştır. ADF ve NDF oranı
sırasıyla % 27.85-39.22 ve % 39.10-62.61 arasında değişmiştir. En yüksek laktik
asit içeriği % 20Y+80OÜ (% 7.074), % 100OÜ (% 6.653) ve % 10Y+90OÜ (% 6.606), en düşük ise % 90Y+10OÜ
(% 1.975) silajlarından elde edilmiştir. Silajların asetik asit içeriği %
0.024-0.084 arasında değişirken, bütürik asite rastlanılmamıştır. Mineral
içerik bakımından %100OÜ ve % 10Y+90OÜ silajları diğer karışımlardan daha
yüksek değere sahip olmuştur. Sonuç olarak, fiziksel kriterler ile kalite
özellikleri göz önüne alındığında, yulaf ile orman üçgülünün 10:90 karışımının
silaj kalitesinin diğer karışımlara oranla daha iyi olduğu tespit edilmiştir.
The aim of current
study was to determine silage quality traits of Tedera Bituminaria
bituminosa (L.) C.H. Stirt.). “T” and oat “O” (Avena sativa L.) mixtures (100:0, 90:10,
80:20, 70:60, 60:40, 50:50, 40:60, 30:70, 20:80, 10:90 and 0:100%). The
harvested plants were chopped in size of 2 cm, and they filled into vacuum bags
according to the mixture ratios, and then they were stored at 25±2 oC
for 45 days. In this study; physical observations (colour, structure, odour)
with dry matter, crude protein, crude ash, ADF, NDF, lactic acid, acetic acid,
butyric acid, potassium (K), phosphor (P), calcium (Ca), magnesium (Mg), iron
(Fe), zinc (Zn), manganese (Mn), molybdenum (Mo), copper (Cu), and sodium (Na) ratios were
determined. The highest crude protein content was determined in sole tedera
with 16.13 % and 10O+90T % mixture was same statistical group with sole tedera
(15.13 %). ADF ve NDF ratio ranged between 27.85-39.22 % and 39.10- 62.61 %,
respectively. The highest lactic acid was determined in 20O+80T % (% 7.074),
100T % (% 6.653) and 10O+90T % (% 6.606), while the lowest in 90O+10T % (%
1.975). The acetic acid of the silages ranged between 0.024-0.084 %, and the
butyric acid content was not observed. 100T % and 10O+90T % treatments were
more than value other mixtures in term of nutrients. As a result, it was
determined that the silage quality of the mixture of oat and tedera 10:90 was
better than other mixtures in terms of the physical criteria and quality traits.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarla Bitkileri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 16 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 3 |