Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Mitoz ve Mayoz Bölünmeye İlişkin Kavram Yanılgılarının Model Oluşturma Yaklaşımıyla Belirlenmesi
Öz
Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının mitoz ve mayoz bölünmeye ilişkin kavram yanılgılarının model oluşturma yaklaşımını veri toplama yolu olarak kullanılarak belirlenmesidir. Araştırmaya 1. ve 2. sınıf düzeyinde öğrenim gören 105 fen bilgisi öğretmeni adayı katılmıştır. Araştırmada enlemesine tarama yöntemi kullanılmıştır ve veri toplama amacıyla “Mitoz-Mayoz Bölünme ile İlgili Kavram Yanılgılarını Belirleme Envanteri” kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları öğretmen adaylarının sahip olduğu kavram yanılgılarının; oluşan hücre sayılarına, kromozom sayısı değişimlerine, krossing-over, tetrat oluşumu, kalıtsal çeşitlilik, kromozom, kromatit, kromatin iplikçiği, sentrozom, sentriyol ve çekirdek kavramları etrafında odaklandığını göstermiştir. Bu çalışmada model oluşturma yoluyla elde edilen bulguların sağladığı en önemli avantajlardan biri hem zihinsel hem de sözel ifade durumlarını aynı anda veri olarak elde edebilme ve daha derin veri elde etme imkânı olmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alparslan, C., Tekkaya C., & Geban, Ö. (2003). Using the conceptual change ınstruction to ımprove learning. Journal of Biological Education, 37(3), 133-137.
- Amir, R., & Tamir, P. (1994). In-depth Analysis of Misconceptions as a basis for developing research-based remedial instruction: The case of photosynthesis. The American Biology Teacher, 56, s. 94-100.
- Atılboz, G., (2007). Öğrenme halkası modelinin biyoloji öğretmen adaylarının difüzyon ve osmoz konularını öğrenmeleri, biyoloji öğretimine yönelik öz yeterlik inançları ve tutumları üzerine etkileri. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara.
- Atılboz, G., & Gökben, N. (2004). Lise 1. sınıf öğrencilerinin mitoz ve mayoz bölünme konuları ile ilgili anlama düzeyleri ve kavram yanılgıları. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 24/3, 147–157.
- Aydın, G., & Balım, G. A. ( 2013). Öğrencilerin ‘Hücre Bölünmesi ve Kalıtım’ Konularına İlişkin Kavram Yanılgıları. Journal of Research in Education and Teaching. 2, (1), 338–348.
- Aydın, Ö., & Özkara, D. (2011) Fen bilgisi öğretmenliği öğrencilerinin atmosferde meydana gelen doğal elektriklenme konusundaki karam yanılgıları ve bilgi eksikliklerinin belirlenmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4 (6), 11-20.
- Akgün, A., Gönen, S., & Yılmaz, A. (2005) Fen bilgisi öğretmen adaylarının karışımların yapısı ve iletkenliği konusundaki kavram yanılgıları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 1-8.
- Avcı Erduran, D., Kara, İ., & Karaca, D. (2012) Fen bilgisi öğretmen adaylarının iş konusundaki kavram yanılgıları, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31(1), 27-39.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
22 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi
25 Şubat 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 35 Sayı: 2