EN
TR
Ay’ın Evreleri ve Oluşumu Konusunda İşitme Engelli Öğrencilerin Kavram Değişimlerinin İncelenmesi
Öz
İşitme engelli öğrencilerde dil gelişimindeki yetersizliklerden dolayı kavram öğrenmede işitme engelli olmayan öğrencilere göre daha çok zorluklar yaşamaktadır. Bu yüzden öğrenme esnasında kavram yanılgılarının oluşma olasılığı daha yüksektir. Bu çalışmanın amacı altıncı sınıfta öğrenim gören işitme engelli öğrencilerin Ay’ın evreleri ve evrelerin oluşum sebepleri konusundaki kavramsal anlama düzeylerini belirlemek ve bilgisayar destekli sorgulamaya dayalı öğretim yönteminin işitme engelli öğrencilerin kavramsal değişimlerine etkisini incelemektir. Araştırma yatılı bir işitme engelliler devlet ortaokulunda gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunda üçü kız biri erkek toplamda dört tane altıncı sınıf öğrencisi yer almıştır. Öğrencilerin kavramsal anlama düzeyini öğrenebilmek için yarı yapılandırılmış görüşme kayıtları, öğrenci çizimleri, beden dilleri, yazılı ve sözlü cevapları (işaret dili aracılığıyla) veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Veriler yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Veri analizinde öğrenci cevapları bilimsel ve alternatif olarak kodlanmış ve bu kodların görünme durumuna göre öğrenci bilimsel, bilimsel bölümlü, bilimsel bölümlü ve alternatif, alternatif, alternatif bölümlü, hiçbir şey olarak sınıflandırılmıştır. Analizler sonunda Ay’ın evreleri konusunda sahip olunan kavramsal anlama düzeyleri ve öğretim öncesi ve sonrası kavramsal değişimler belirlenmiştir. Ayrıca alan yazındakilere benzer kavram yanılgılarının yanında yeni kavram yanılgıları belirlenmiştir. Ay’ın evreleri ve oluşum sırası çizimlerinde yanlış ve eksik çizimlerin çoğunlukta olduğu tespit edildi. Ayrıca öğretim öncesi ön görüşmelerde kavram yanılgıları çoğunlukta iken öğretim sonrasında yapılan son görüşmelerde kavram yanılgılarında azalma, bilimsel kavramalarda artış görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
Proje Numarası
SYL-2017-8714
Teşekkür
Bu çalışma Ebru Karadağ’ın yüksek lisans tezinden üretilmiştir ve Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından SYL-2017-8714 kodlu proje tarafından desteklenmiş olup ilgili birime teşekkür ederiz.
Kaynakça
- Acker, S. F. (1996). Identifying and correcting misconceptions about the solar system through a constructivist learni g approach. Unpublished master thesis, Texas Woman’s University, Texas.
- Akçamete, G. & Ceber, H. (1999). Kaynaştırma sınıflarındaki işitme engelli ve işiten öğrencilerin sosyometrik statülerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi. Özel Eğitim Dergisi, 2(3). 64-74.
- Aslan, Z. (2006, 27-29 Mart). Astronomi neden okutulmalı? 2006 Tam Güneş Tutulması ve Astronominin Fen Bilimleri Eğitimindeki Yeri Sempozyumunda sunuldu, Antalya.
- Avcıoğlu, H. (2013).İşitme yetersizliği olan çocuklar. Ankara: Pegem Yayıncılık.
- Bell R.L. &Trundle K.C. (2008). The use of a computer simulation to promote scientific conception of moon phases. Journal of Research in Science Teaching. 45(3), 346-372.
- Bolat, A. , Aydoğdu R. Ü. , Sağır Ş. &Değirmenci S. (2014). 5. Sınıf öğrencilerinin güneş, dünya ve ay kavramları hakkındaki kavram yanılgılarının tespit edilmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi. 3(1), 218-229.
- Bostan, A. (2008). Farklı yaş grubu öğrencilerinin astronominin bazı temel kavramlarına ilişkin düşünceleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.
- Büyüköztürk, Ş. , Çakmak E. K. , Akgün Ö. E. , Karadeniz Ş. ve Demirel F. (2014). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi
7 Şubat 2021
Kabul Tarihi
10 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 40 Sayı: 2
APA
Karadağ, E., & Uçar, S. (2021). Ay’ın Evreleri ve Oluşumu Konusunda İşitme Engelli Öğrencilerin Kavram Değişimlerinin İncelenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 40(2), 657-688. https://doi.org/10.7822/omuefd.876201
AMA
1.Karadağ E, Uçar S. Ay’ın Evreleri ve Oluşumu Konusunda İşitme Engelli Öğrencilerin Kavram Değişimlerinin İncelenmesi. OMÜ EFD. 2021;40(2):657-688. doi:10.7822/omuefd.876201
Chicago
Karadağ, Ebru, ve Sedat Uçar. 2021. “Ay’ın Evreleri ve Oluşumu Konusunda İşitme Engelli Öğrencilerin Kavram Değişimlerinin İncelenmesi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 40 (2): 657-88. https://doi.org/10.7822/omuefd.876201.
EndNote
Karadağ E, Uçar S (01 Aralık 2021) Ay’ın Evreleri ve Oluşumu Konusunda İşitme Engelli Öğrencilerin Kavram Değişimlerinin İncelenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 40 2 657–688.
IEEE
[1]E. Karadağ ve S. Uçar, “Ay’ın Evreleri ve Oluşumu Konusunda İşitme Engelli Öğrencilerin Kavram Değişimlerinin İncelenmesi”, OMÜ EFD, c. 40, sy 2, ss. 657–688, Ara. 2021, doi: 10.7822/omuefd.876201.
ISNAD
Karadağ, Ebru - Uçar, Sedat. “Ay’ın Evreleri ve Oluşumu Konusunda İşitme Engelli Öğrencilerin Kavram Değişimlerinin İncelenmesi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 40/2 (01 Aralık 2021): 657-688. https://doi.org/10.7822/omuefd.876201.
JAMA
1.Karadağ E, Uçar S. Ay’ın Evreleri ve Oluşumu Konusunda İşitme Engelli Öğrencilerin Kavram Değişimlerinin İncelenmesi. OMÜ EFD. 2021;40:657–688.
MLA
Karadağ, Ebru, ve Sedat Uçar. “Ay’ın Evreleri ve Oluşumu Konusunda İşitme Engelli Öğrencilerin Kavram Değişimlerinin İncelenmesi”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 40, sy 2, Aralık 2021, ss. 657-88, doi:10.7822/omuefd.876201.
Vancouver
1.Ebru Karadağ, Sedat Uçar. Ay’ın Evreleri ve Oluşumu Konusunda İşitme Engelli Öğrencilerin Kavram Değişimlerinin İncelenmesi. OMÜ EFD. 01 Aralık 2021;40(2):657-88. doi:10.7822/omuefd.876201