BibTex RIS Kaynak Göster

The Sahıhayn Perceptionon Andalucia Transmitting Prophetic Traditions and Comparison of East Islamic World

Yıl 2013, Cilt: 34 Sayı: 34, 109 - 136, 01.08.2013

Öz

Sahih of the al-Bukhari and Muslim on hadith science is one of the most important works.Both books are named in the form of Sahîhayn because of the adoption of sahih hadiths.Sahîhayn, has written to propitiate the Muslims from periods. Some of them even if they have made assessments of the direction which one is better.At this point, the different opinions in the world of Islam has occurred.Eastern Islamic world and against the different approaches Sahîhayn exhibited in Andalusia.The eastern approach to the Muslim world at the same rate in both worksare introduced, on the hadith of Muslim Andalusia preferred method Sahîh movement.The fifth and sixth centuries, Muslim scholars of the Islamic AndalusiaSahîh by reference to the value of Bukhari gave to the fore while.Sahîhayn understanding of al-Andalus is basically a comparison of health. They did not evaluate in this direction on the two works. Andalusia scholars prefer Sahih Muslim completely methodical reason.

Endülüs Hadisçiliğinde Sahîhayn Algısı ve Doğu İslâm Dünyasıyla Karşılaştırılması

Yıl 2013, Cilt: 34 Sayı: 34, 109 - 136, 01.08.2013

Öz

Buhârî ve Müslim’in Sahîh’i, hadis ilminde en önemli eserlerinin başında gelmektedir. Her iki eserdeki hadislerin sahîh kabul edilmesi hasebiyle Sahîhayn şeklinde isimlendirilmiştir. Sahîhayn, yazıldıkları dönemlerden itibaren Müslümanların teveccühünü kazanmıştır. Hatta bazıları onlar arasında bile hangisinin daha iyi olduğu yönde değerlendirmeler yapmışlardır. İslâm dünyasında bu noktada farklı kanaatler izhar edilmiştir. Doğu İslâm dünyası ile Endülüs’te Sahîhayn’a karşı farklı yaklaşımlar sergilenmiştir. Doğu İslâm dünyasında her iki esere aynı oranda bir yaklaşım ortaya konulurken, Endülüs’te Müslim’in hadisler ile ilgili metodundan hareketle Sahîh’ini tercih etmişlerdir. Hicri beşinci ve altıncı asır Endülüs âlimleri Müslim’in Sahîh’ini ön plana çıkarırken Buhârî’ye de atıflar yaparak değer vermişlerdir. Endülüs’teki Sahîhayn anlayışı temelde sıhhat kıyaslaması değildir. Onlar her iki eser hakkında bu yönde bir değerlendirme yapmamışlardır. Endülüslü âlimlerin Müslim’in Sahîh’ini öncelemelerinin sebebi tamamen metodik boyuttadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Öztoprak

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2013
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 34 Sayı: 34

Kaynak Göster

ISNAD Öztoprak, Mustafa. “Endülüs Hadisçiliğinde Sahîhayn Algısı Ve Doğu İslâm Dünyasıyla Karşılaştırılması”. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 34/34 (Ağustos 2013), 109-136. https://doi.org/10.17120/omuifd.29218.