In this study, the chemical composition, antimicrobial activities and total phenolic content of
sacchara plants obtained from different regions of Ordu province were investigated. According to
this, while the amount of ash content, pH and acidity values of Sakarca plant were considerably
different according to the regions, statistically significant difference was not observed between
the amounts of dry matter. The total amount of phenolic contents (TPC) varied considerably from
region to region. The highest TPC was determined in plant number S1 with 51.60 mg GAE 100
g
-1
and the lowest TPC in plant number S7 with 28.35 mg GAE 100 g-1
. Antibacterial test results
indicate that extracts of eight samples are effective against S. aureus, a gram (+) bacterium, while
the effects of samples S3 and S9 are relatively low. Only 2 of the samples (S9 and S10) showed
antimicrobial activity against E. coli, none of the samples tested against Listeria monocytogenes
showed antimicrobial activity. These results show that Ornithogalum umbellatum wild plant
species extract can be applied as a natural food and functional food ingredient in food.
Bu çalışmada, Ordu ilinin farklı bölgelerinden temin edilen sakarca bitkilerinin kimyasal
bileşimleri, antimikrobiyal aktiviteleri ve toplam fenolik madde içerikleri araştırılmıştır. Buna
göre Sakarca bitkisinin % kül miktarı, pH ve asitlik değerlerinde bölgelere göre önemli farklılık
gözlenirken, kurumadde miktarları arasında istatistiki anlamda önemli bir fark görülmemiştir.
Toplam fenolik madde miktarları (TFM) bölgelere göre önemli düzeyde değişmiştir. En yüksek
TFM 51.60 mg GAE 100g-1
ile S1 numaralı bitki örneğinde en düşük TFM ise 28.35 mg GAE
100g-1
ile S7 numaralı bitki örneğinde tespit edilmiştir. Antibakteriyel test sonuçlarına göre sekiz
örneğe ait ekstraktların gram (+) bir bakteri olan S. aureus’a karşı etkili olduğu görülürken
bunlardan S3 ve S9 numaralı örneklerin etkilerinin nispeten daha düşük oldukları belirlenmiştir.
Örneklerden sadece 2 tanesi (S9 ve S10) E. coli’ye karşı antimikrobiyal etki gösterirken, Listeria
monocytogenes’e karşı test edilen örneklerden hiçbirisi antimikrobiyal etki göstermemiştir. Bu
sonuçlar, Ornithogalum umbellatum yabani bitki türü ekstraktının doğal tıpta ve gıdalarda
fonksiyonel gıda bileşeni olarak uygulanabileceğini göstermektedir.
Bölüm | Derleme Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 15 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 |