Amaç: Retinopatisi olan ve olmayan tip 2 diyabetli hastalarda serum tiyol (T) disülfit (D) düzeylerinin ve tiyol-disülfit dengesinin (TDD) karşılaştırılması amaçlandı.
Materyal ve Metot: Bu prospektif çalışma göz kliniğinde düzenli takipleri yapılan diyabetli hastalarla, onlara demografik olarak benzeyen gönüllü kontrol grubunda yapıldı. Diyabeti olan ve retinopatisi olmayan hastalar bir grubu (DMG), diyabetik retinopatisi olanlar diğer grubu (DRPG) oluştururken sağlıklı gönüllüler kontrol grubunu (KG) oluşturdu. Rutin göz muayenesini takiben 8 saatlik açlık sonrası kan örnekleri alındı.
Bulgular: Tiyol seviyeleri KG’ nda; toplam T (TT) 375,18, nativ T (NT) 345,98, D 14,60, D/NT 4,30, D/TT 3,94 NT/TT 92,10 olarak bulundu (oranlar % olarak değerlendirildi). Bu değerler DMG’ unda; 402,97; 361,38; 20,79; 5,99; 5,32; 89,34 olarak bulunurken, DRPG’ nda ise; 370,29; 329,09; 20,60; 6,46; 5,70; 88,59 olarak bulundu. Gruplar arasında T seviyeleri bakımından bir fark bulunmadı. D değerleri DMG ve DRPG’ larında KG’ ndan yüksek bulunurken DMG ve DRPG arasında fark bulunmadı. D/NT, D/TT, NT/TT değerlerinde KG ile DMG ve DRPG arasında anlamlı fark bulunurken; DMG ve DRPG arasında anlamlı fark bulunmadı.
Sonuç: Diyabette zamanla vücuttaki antioksidan sistemlerde oluşan yetersizlik TDD’ inde değişikliklere yol açmaktadır. Çalışmamızda D değerleri DMG ve DRPG’ larında yüksek bulundu, TDD bozulmuş izlendi.
Objective: Comparison of serum thiol (T) and disulfide (D) levels and thiol-disulfide balance (TDB) in type 2 diabetic patients who have retinopathy or not.
Materials and Methods: The diabetic patients were divided into two groups as patients without diabetic retinopathy (DMG) and patients with diabetic retinopathy (DRPG) and compared to the control group (CG), which included the healthy volunteers with similar demographics. Following a complete eye examination, blood samples were drawn after fasting for at least 8 hours.
Results: The total T (TT), native T (NT), D, D/NT, D/TT, and NT/TT were 375.18, 345.98, 14.60, 4.30, 3.94, and 92.10 in the CG, respectively. These values were 402.97, 361.38, 20.79, 5.99, 5.32, and 89.34 in the DMG, and 370.29, 329.09, 20.60, 6.46, 5.70, and 88.59 in the DRPG, respectively. In contrast, D, D/NT, and D/TT values were significantly higher in the DMG and DRPG compared to the CG. However, no significant differences were detected between DMG and DRPG.
Conclusion: This study shows that the D values were high in the DMG and DRPG, causing impaired TDB. Our results suggest that the body's antioxidant systems are inadequate over time in diabetic patients, which leads to changes in TDB in the body.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ocak 2021 |
Kabul Tarihi | 24 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Bu, Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY-NC 4.0) şartları altında dağıtılan açık erişimli bir dergidir. Orijinal yazar(lar) veya lisans verenin adı ve bu dergideki orijinal yayının kabul görmüş akademik uygulamaya uygun olarak atıfta bulunulması koşuluyla, diğer forumlarda kullanılması, dağıtılması veya çoğaltılmasına izin verilir. Bu şartlara uymayan hiçbir kullanım, dağıtım veya çoğaltmaya izin verilmez.