PDF Mendeley EndNote BibTex Kaynak Göster

Influence of Drying Temperature on Total Phenolic Content And Antioxidant Capacity of Grape Seeds

Yıl 2015, Cilt 21, Sayı 9, 404 - 407, 04.01.2016

Öz

Grape seed, which is an organic waste arise from production of wine, juice and molasses, is considered as a functional food ingredient in food formulations because of its rich content of bioactive compounds. This study was performed in order to evaluate the effect of air-drying temperature on the bioactive compounds of grape seeds. In the study, total phenolic content and antioxidant activity of grape seeds that are dehydrated at different drying temperatures (40, 50 and 60°C) were determined. When comparing the fresh grape seeds with the corresponding dehydrated samples, it was shown that the drying operation led to reduction of total phenolic contents and the total phenolic contents decreased with an increase of the drying temperature. According to ABTS radical scavenging method, Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) was found to be highest for fresh grape seeds and presented lower values for grape seeds dried at three different temperatures. As a result of the study, it was demonstrated that grape seed is a powerful antioxidant source and it has still high antioxidant activity after drying process. However, drying at low temperatures was put forward to be advantageous in order to reduce the losses of phenolic components.

Kurutma Sıcaklığının Üzüm Çekirdeklerinin Toplam Fenolik Madde İçeriği ve Antioksidan Kapasitesi Üzerine Etkisi

Yıl 2015, Cilt 21, Sayı 9, 404 - 407, 04.01.2016

Öz

Üzüm çekirdeği, başta şarap olmak üzere meyve suyu ve pekmez ürünlerinin üretiminde açığa çıkan organik bir atık olup, biyoaktif bileşikler açısından oldukça zengin olması nedeniyle gıda formülasyonlarında fonksiyonel bir gıda bileşeni olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışma, kurutma sıcaklığının üzüm çekirdeklerinde bulunan biyoaktif bileşikler üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır ve çalışmada kabin tipi kurutma sisteminde sıcak hava ile üç farklı ortam sıcaklığında (40, 50 ve 60°C) kurutulan üzüm çekirdeklerinin toplam fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitesi belirlenmiştir. Taze üzüm çekirdekleri kurutulmuş örneklerle karşılaştırıldığında, kurutma işleminin toplam fenolik madde miktarında azalmaya neden olduğu ve kurutma sıcaklığı arttıkça toplam fenolik madde miktarının azaldığı görülmüştür. ABTS radikal indirgeme kapasitesi yöntemiyle belirlenen Troloks Eşdeğeri Antioksidan Kapasiteleri (TEAK) taze üzüm çekirdeklerinde daha yüksek değerlerde olup üç farklı sıcaklıkta kurutulan üzüm çekirdeklerinde ise birbirine yakın değerlerde bulunmuştur. Yapılan çalışma sonucunda üzüm çekirdeklerinin güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu ve kurutma işlemi sonrasında da antioksidan özelliğini koruduğu görülmüştür. Ancak, fenolik bileşen kayıplarını azaltmak için kurutma işleminin düşük sıcaklıklarda yapılmasının avantajlı olduğu ortaya konulmuştur.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makale
Yazarlar

Dilara Konuk Bu kişi benim


Figen Korel

Yayımlanma Tarihi 4 Ocak 2016
Yayınlandığı Sayı Yıl 2015, Cilt 21, Sayı 9

Kaynak Göster

Bibtex @ { pajes219155, journal = {Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi}, issn = {1300-7009}, eissn = {2147-5881}, address = {}, publisher = {Pamukkale Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {21}, number = {9}, pages = {404 - 407}, title = {Influence of Drying Temperature on Total Phenolic Content And Antioxidant Capacity of Grape Seeds}, key = {cite}, author = {Konuk, Dilara and Korel, Figen} }
APA Konuk, D. & Korel, F. (2016). Influence of Drying Temperature on Total Phenolic Content And Antioxidant Capacity of Grape Seeds . Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi , Cilt: 21 - Sayı: 9 , 404-407 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/pajes/issue/20564/219155
MLA Konuk, D. , Korel, F. "Influence of Drying Temperature on Total Phenolic Content And Antioxidant Capacity of Grape Seeds" . Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 21 (2016 ): 404-407 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/pajes/issue/20564/219155>
Chicago Konuk, D. , Korel, F. "Influence of Drying Temperature on Total Phenolic Content And Antioxidant Capacity of Grape Seeds". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 21 (2016 ): 404-407
RIS TY - JOUR T1 - Influence of Drying Temperature on Total Phenolic Content And Antioxidant Capacity of Grape Seeds AU - Dilara Konuk , Figen Korel Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 404 EP - 407 VL - 21 IS - 9 SN - 1300-7009-2147-5881 M3 - UR - Y2 - 2022 ER -
EndNote %0 Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Influence of Drying Temperature on Total Phenolic Content And Antioxidant Capacity of Grape Seeds %A Dilara Konuk , Figen Korel %T Influence of Drying Temperature on Total Phenolic Content And Antioxidant Capacity of Grape Seeds %D 2016 %J Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi %P 1300-7009-2147-5881 %V 21 %N 9 %R %U
ISNAD Konuk, Dilara , Korel, Figen . "Influence of Drying Temperature on Total Phenolic Content And Antioxidant Capacity of Grape Seeds". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 21 / 9 (Ocak 2016): 404-407 .
AMA Konuk D. , Korel F. Influence of Drying Temperature on Total Phenolic Content And Antioxidant Capacity of Grape Seeds. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016; 21(9): 404-407.
Vancouver Konuk D. , Korel F. Influence of Drying Temperature on Total Phenolic Content And Antioxidant Capacity of Grape Seeds. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016; 21(9): 404-407.
IEEE D. Konuk ve F. Korel , "Influence of Drying Temperature on Total Phenolic Content And Antioxidant Capacity of Grape Seeds", Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 21, sayı. 9, ss. 404-407, Oca. 2016





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.