Bu
çalışmada, bazı ticari probiyotik gıdalardan izole edilen laktik asit
bakterilerinin antibiyotik dirençlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Çalışmamızda ticari probiyotik gıda örneklerinden Lactobacillus spp.,
Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium spp. türleri izole edilmiş ve
Kirby-Bauer Disk Difüzyon yöntemi ile antibiyotik dirençlilikleri analiz
edilmiştir. Lactobacillus spp. izolatlarında vankomisin (%20), tetrasiklin
(%20), ampisilin (%20), gentamisin (%20) ve siprofloksasine (%80) karşı direnç
saptanırken, izolatların eritromisin (%100), kloramfenikol (%100) ve
nitrofurantoin’e (%100) ise duyarlı oldukları bulunmuştur. Lactobacillus
acidophilus izolatlarının ise gentamisin (%25) ve siprofloksasine (%75) karşı
dirençli oldukları saptanırken, tüm L. acidophilus izolatlarının vankomisin,
eritromisin, tetrasiklin, ampisilin, kloramfenikol, ripamfisin ve
nitrofurantoin’e duyarlı oldukları bulunmuştur. Bifidobacterium spp. izolatının
vankomisin, tetrasiklin, ampisilin ve siprofloksasin’e karşı dirençli olduğu,
buna karşın eritromisin, gentamisin, kloramfenikol ve nitrofurantoin’e duyarlı
olduğu bulunmuştur.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 22 Sayı: 7 |