Amaç: Yutma güçlüğü; alınan gıdanın ağızdan mideye transferinin mekanik olarak engellenmesi sonucu oluşan semptomdur. Akut ve kronik hastalıklara bağlı olabilir. Pediatrik popülasyonda sağlıklı ve kronik hastalığı olan çocuklarda, orofarengeal ve özofageal her iki tip disfajiyi kapsayan, özelliklerini karşılaştıran çalışma sayısı az olması nedeniyle sunulmuştur.
Gereç ve yöntem: Mayıs 2019 ve Kasım 2020 arasında disfaji şikayeti ile başvuran 201 çocuk hasta dahil edildi. Disfaji tiplerine göre gruplandırıldı.
Bulgular: Grup-1 orofarengeal disfaji olan 80 çocuk hastadan oluşurken grup-2 özofageal disfaji olan 121 çocuk hastadan oluşmaktaydı. Hastaların %51,7 kız, ortalama yaş 9,4 yıldı. Grup-2 de tüm hastalarda katı gıda disfajisi varken, Grup-1’de %27 sıvı %53 katı-sıvı disfaji vardı. Güvenli oral beslenemeyen 50 çocuk hastaya perkütan endoskopik gastrostomi tüpü; 4 çocuk hastaya nazogastrik beslenme tüpü yerleştirildi. Hastaların %72,6 özofagogastroduodenoskopi yapıldı, %55,4’ünde özefagus patolojisi saptandı.
Sonuç: Disfajinin kronik hastalığı olan çocuklarda görülme sıklığı yüksek olsa da sağlıklı çocuklarda da görülebileceği ve tedavi edilebilir hastalıklarla ilişkili olabileceği unutulmamalıdır.
Purpose: Difficulty in swallowing; It is a symptom that occurs as a result of mechanical inhibition of the transfer of ingested food from the mouth to the stomach. It can be due to acute and chronic diseases. It is presented because of the limited number of studies comparing the characteristics of both types of oropharyngeal and esophageal dysphagia in healthy and chronically ill children in the pediatric population.
Materials and methods: 201 pediatric patients admitted with dysphagia between May 2019 and November 2020 were included. They were grouped according to the types of dysphagia.
Results: Group-1 consisted of 80 pediatric patients with oropharyngeal dysphagia, while group-2 consisted of 121 pediatric patients with esophageal dysphagia. 51.7% of the patients were female, mean age was 9.4 years. While all patients in Group-2 had solid food dysphagia, Group-1 had 27% liquid and 53% solid-liquid dysphagia. Percutaneous endoscopic gastrostomy tube for 50 pediatric patients who could not be fed safely; A nasogastric feeding tube was placed in 4 children. Esophagogastroduodenoscopy was performed in 72.6% of the patients, and esophageal pathology was detected in 55.4%.
Conclusions: Although the incidence of dysphagia is high in children with chronic diseases, it should not be forgotten that it can also be seen in healthy children and may be associated with treatable.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gastroenteroloji ve Hepatoloji |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 25 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 12 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 2 |