Araştırma Makalesi

Kök Aile İşlevselliği, Benlik Ayrımlaşması ve İlişki Doyumu: Nişanlı ve Evli Bireylerde Bir Aracılık Modeli

Sayı: 62 23 Eylül 2024
PDF İndir
EN TR

Kök Aile İşlevselliği, Benlik Ayrımlaşması ve İlişki Doyumu: Nişanlı ve Evli Bireylerde Bir Aracılık Modeli

Öz

Bu çalışmanın amacı; kök aile işlevselliği ile romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkide benlik ayrımlaşmasının aracılık rolünü bir yapısal eşitlik modeli çerçevesinde incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu, evlilik hazırlığı içinde bulunan nişanlı bireylerden ve de evlilik ilişkisinin henüz ilk beş yıllık döneminde bulunan bireylerden oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında 532 katılımcıdan Aile Uyum Yeteneğini ve Birliğini Değerlendirme Ölçeği – IV, Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği ve İlişkilerde Mutluluk Ölçeği aracılığıyla veri toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda nişanlı ve yeni evli bireylerin kök aile deneyimlerinin mevcut ilişkilerinden aldıkları doyumu öngördüğü, kök aile işlevselliği yüksek olan bireylerin romantik ilişkilerinden aldıkları doyum düzeylerinin de yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, aile işlevselliğinin yüksek olması bireylerin özerk bir birey olarak yetişmelerini desteklemekte, aileden benliklerini ayrımlaştırmalarını sağlayabilmektedir. Öte yandan, mevcut çalışmada bireylerin benlik ayrımlaşma düzeyleri arttıkça yakın romantik ilişkiler kurma ve sürdürme olasılıklarının ve ilişkilerinden aldıkları doyum düzeyinin artacağı hipotezi desteklememiştir. Kültüre özgü bir bulgu olarak, Türk kültüründe bireyin benlik sınırlarını koruyacak şekilde hareket etmesinin, romantik ilişki doyumunun ve çift uyumunun gelişimindeki beklentilerden biri olarak algılanmadığı anlaşılmaktadır. Sonuçlar ilgili alan yazını dikkate alınarak tartışılmış, bu doğrultuda uygulayıcılara ve araştırmacılara bazı öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Aile işlevselliği, benlik ayrımlaşması, ilişki doyumu, kök aile işlevselliği, evlilik ve aile sistemleri dairesel modeli

Kaynakça

  1. Akar, K. (2019). Benliğin ayrımlaşması ve bağlanma kaygısının kök aile fonksiyonelliği ve çift ilişki kalitesi arasındaki ilişkideki rolü. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  2. Bandalos, D. L., & Finney, S. J. (2001). Item parceling issues in structural equation modeling. In G. A. Marcoulides & R. E. Schumacker (Eds.), New developments and techniques in structural equation modeling (pp. 269–296). Lawrence Erlbaum Associates Publishers.
  3. Bayrakçı, E. (2014). Evli bireylerin benlik saygısı, cinsel tutumları ve kök aile ilişkilerinin çift uyumunu yordaması. Yayınlanmamış doktora tezi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  4. Bekil, F. (2021). Üniversite öğrencilerinde aile işlevselliği ile uyumsuz mükemmeliyetçilik ilişkisinde ayrışma-bireyleşmenin aracı rolü. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Denizli.
  5. Belyad, M. R., Nahidpoor, F., & Yadegari, H. (2014). The role of family-of-origin in differentiation of self and marital conflicts. Iranian Journal of Psychiatric Nursing, 2(2), 81-91.
  6. Boldaz-Telli, A. (2019). Evli çiftlerde; benlik farklılaşmasının ilişki doyumu, ilişki uyumu, çatışma çözme tepkileri, ilişkide kıskançlık, ilişkide affedicilik ve eşe duygusal bağlılık açısından incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  7. Bowen, M. (1978). Family therapy in clinical practice. New York: Aronson.
  8. Busby, D. M., Gardner, B. C., & Taniguchi, N. (2005). The family-of-origin parachute model: Landing safely in adult romantic relationships. Family Relations, 54(2), 254-264. doi: 10.1111/j.0197-6664.2005.00020.x
  9. Chang, S. H. (2018). Testing a model of codependency for college students in Taiwan based on Bowen's concept of differentiation. International Journal of Psychology, 53(2), 107-116. doi: 10.1002/ijop.12271
  10. Chung, H. ve Gale, J. (2009). Family functioning and self-differentiation: A cross-cultural examination. Contemporary Family Therapy, 31(1), 19-33.

Kaynak Göster

APA
Öselemiş, F. E., & Türkdoğan, T. (2024). Kök Aile İşlevselliği, Benlik Ayrımlaşması ve İlişki Doyumu: Nişanlı ve Evli Bireylerde Bir Aracılık Modeli. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 62, 405-431. https://doi.org/10.9779/pauefd.1427211
AMA
1.Öselemiş FE, Türkdoğan T. Kök Aile İşlevselliği, Benlik Ayrımlaşması ve İlişki Doyumu: Nişanlı ve Evli Bireylerde Bir Aracılık Modeli. PAÜEFD. 2024;(62):405-431. doi:10.9779/pauefd.1427211
Chicago
Öselemiş, Fikriye Eylem, ve Turgut Türkdoğan. 2024. “Kök Aile İşlevselliği, Benlik Ayrımlaşması ve İlişki Doyumu: Nişanlı ve Evli Bireylerde Bir Aracılık Modeli”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sy 62: 405-31. https://doi.org/10.9779/pauefd.1427211.
EndNote
Öselemiş FE, Türkdoğan T (01 Eylül 2024) Kök Aile İşlevselliği, Benlik Ayrımlaşması ve İlişki Doyumu: Nişanlı ve Evli Bireylerde Bir Aracılık Modeli. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 62 405–431.
IEEE
[1]F. E. Öselemiş ve T. Türkdoğan, “Kök Aile İşlevselliği, Benlik Ayrımlaşması ve İlişki Doyumu: Nişanlı ve Evli Bireylerde Bir Aracılık Modeli”, PAÜEFD, sy 62, ss. 405–431, Eyl. 2024, doi: 10.9779/pauefd.1427211.
ISNAD
Öselemiş, Fikriye Eylem - Türkdoğan, Turgut. “Kök Aile İşlevselliği, Benlik Ayrımlaşması ve İlişki Doyumu: Nişanlı ve Evli Bireylerde Bir Aracılık Modeli”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 62 (01 Eylül 2024): 405-431. https://doi.org/10.9779/pauefd.1427211.
JAMA
1.Öselemiş FE, Türkdoğan T. Kök Aile İşlevselliği, Benlik Ayrımlaşması ve İlişki Doyumu: Nişanlı ve Evli Bireylerde Bir Aracılık Modeli. PAÜEFD. 2024;:405–431.
MLA
Öselemiş, Fikriye Eylem, ve Turgut Türkdoğan. “Kök Aile İşlevselliği, Benlik Ayrımlaşması ve İlişki Doyumu: Nişanlı ve Evli Bireylerde Bir Aracılık Modeli”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sy 62, Eylül 2024, ss. 405-31, doi:10.9779/pauefd.1427211.
Vancouver
1.Fikriye Eylem Öselemiş, Turgut Türkdoğan. Kök Aile İşlevselliği, Benlik Ayrımlaşması ve İlişki Doyumu: Nişanlı ve Evli Bireylerde Bir Aracılık Modeli. PAÜEFD. 01 Eylül 2024;(62):405-31. doi:10.9779/pauefd.1427211