Araştırma Makalesi

Okuma Anlama Düzeyleriyle Özyeterlik Algısı Arasındaki İlişki Bağlamında Ortaokul Öğrencilerinin Görünümleri

Cilt: 48 7 Ocak 2020
Hakan Ülper *, Ayşe Nur Şirin
PDF İndir
TR EN

Okuma Anlama Düzeyleriyle Özyeterlik Algısı Arasındaki İlişki Bağlamında Ortaokul Öğrencilerinin Görünümleri

Öz

Okuma, bilişsel olduğu kadar duyuşsal bir süreci de kapsamaktadır. Duyuşsal boyutun alt ulamlarından birisi olan özyeterlik algısı, okuma sürecinde anlama ve anlamlandırmayı etkilemektedir.  Bu çalışmanın amacı, okuma özyeterlik algısı ile okuduğunu anlama becerisi arasındaki çok boyutlu ilişki çerçevesinde alanyazına farklı örneklemler üzerinde gerçekleştirilmiş araştırma bulgularını kazandırarak alanyazının derinleşmesine katkı sağlamaktır. Bu bağlamda Antalya ili evren olarak belirlenmiştir. Bu evrenden tesadüfi olarak belirlenen 1033 öğrencinin oluşturduğu örneklemden veriler toplanmıştır. Okur özyeterlik ölçeği ve okuma anlama testi soruları aracılığı ile toplanan veriler SPSS programına yüklenerek çözümlenmiştir. Verilerin işlenmesinde Spearman Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı hesaplanmıştır. Ortaya çıkan sonuca göre 8. Sınıf öğrencilerinin özyeterlik algısının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Özyeterlik algısı ve okuma anlama arasındaki ilişki de orta düzeyde ve anlamlı pozitif bir ilişki şeklinde bulgulanmıştır. Elde edilen bulgular alanyazındaki ilgili araştırmalarla tartışılarak sonuç bölümünde sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

çıkarımsal kavrama,yüzeysel kavrama,özyeterlik

Kaynakça

  1. Altunkaya, H. (2018). Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin okur özyeterlikleri ile okuduklarını anlama becerileri arasındaki ilişki. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 6 (1), 202-219.
  2. Bandura, A. (1993). Perceived self-efficacy in cognitive development and functioning. Educational Psychologist, 28 (2), 117-148
  3. Caccamıse, D., Snyder, L., & Kıntsch, E. (2008). Constructivist theory and the situation model relevance to future assessment of reading comprehension. In comprehension instruction research-based best practices, (Eds.) Cathy Collins Block, Sheri R. Parris, New York: The Guılford Press.
  4. Corkett, J., Hatt, B., & Benevides, T. (2011). Student and teacher selfefficacy and the connection to reading and writing. Can. J. Educ. 34, 65–98.
  5. Epçapan, C. ve Demirel, Ö. (2011). Okuduğunu anlama özyeterlik ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Uluslar arası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4 (16), 120-128.
  6. Erdem, İ., Altunkaya, H. ve Ateş, A. (2017). Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin okur özyeterlikleri ile okuduğunu anlama becerileri arasındaki ilişki. International Journal of Language Academy, 5 (4), 74-86.
  7. Eyüp, B. ve Uzuner Yurt, S. (2016). Ortaokul öğrencilerinin okuma tutumları ve okuduğunu anlama öz yeterlikleri arasındaki ilişki. Akademik Araştırmalar Dergisi, 67, 201-216.
  8. Ghabdian, F., & Ghafournia, N. (2016). The relationship between Iranian EFL learners’ self- efficacy beliefs and reading comprehension ability. English Linguistics Research, 5 (1), 38-50.
  9. Ghonsooly, B., & Elahi, M. (2010). Learners' self-efficacy in reading and its relation to foreign language reading anxiety and reading achievement. Journal of English Language Teaching and Learning, 53 (217), 45-63.
  10. Guthrie, J. T., Hoa, A. L. W., Wigfield, A., Tonks, S. M., Humenick, N. M., & Littles, E. (2007). Reading motivation and reading comprehension growth in the later elementary years. Contemporary Educational Psychology, 32, 282–313

Kaynak Göster

APA
Ülper, H., & Nur Şirin, A. (2020). Okuma Anlama Düzeyleriyle Özyeterlik Algısı Arasındaki İlişki Bağlamında Ortaokul Öğrencilerinin Görünümleri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 48, 1-14. https://doi.org/10.9779/pauefd.487556

Cited By