BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2000, Cilt: 7 Sayı: 7, 178 - 186, 01.01.2000

Öz

in the second half of 20th century, a new period slıowed itself in industry and trade. "Globalization" and "exteraıinating competition" are the most suitable word to deseribe basic characteristics of this period. in forming a period having Ihese characteristics "change" is stimulating factor. When we examine the successful institutions in that deseribed conditions it is seen that their common point is having Total Quality Management (TQM) philosophy. Even if TQM has been discussed in any sector Education is among one of the sector in which it has no place. However, education has similar kind of approching, produeting process, produets and other characteristics in itself and it has been changed under the effects of basic dynamics and tendencies in the world. Applying continious-progressive TQM philosophy to education some positive effects are seen in supplying equal opportunity in education, shortening îeanıing process, decreasing education expenses, increasing the number of experts and individuals with a vocation, having effecting manpower, having students enjoying leaming, meeting the needs of consumers benefit from education institutions, and briefly in supplying effectiveness and quality in education. iti this brief, how Ihe change was obtained in education and basic social factors forming this change will be explained, and then quality approaches in education will be examined, and lastly; an institution in which TQM was applied and its benefits from this philosophy will be examined.

SÜREKLİ KALİTE İYİLEŞTİRME İLKELERİNİN TEMEL EĞİTİMDE UYGULANMASI

Yıl 2000, Cilt: 7 Sayı: 7, 178 - 186, 01.01.2000

Öz

20. yüzyılın ikinci yansında sanayi ve ticarette yeni bir döneme girildi. Bu dönemin temel özelliklerini, kısaca "globalleşme" ve "imhacı rekabet" ifadeleri ile tarif edebiliriz. Bu özelliklere sahip bir ortamın oluşmasında etkili olan itici güç ise DEGİŞİM'dir. Özellikleri belirtilen bu yeni ortamda başarılı olan kuruluşları incelediğimizde, bunlann ortak özelliklerinin Toplam Kalite Yönetimi (TKY) felsefesini benimseyen işletmeler olduğunu görüyoruz. TKY kavramının her sektörde tartışılmasına rağmen bu kavramın hemen hemen hiç tartışılmadığı alanlardan biri ise EĞİTİM'dir. Oysa ki, eğitim diğer bütün sektörlere benzer bir biçimde yaklaşımları, üretim süreci, ürünleri ve diğer özellikleri olan bir sektördür ve dünyadaki temel dinamiklerin etkisi altmda değişim göstermektedir. Sürekli iyileştirmeyi hedefleyen TKY anlayışının temel eğitimde uygulandığında; eğitimde fırsat eşitliğini sağlamada, öğrenme süresini kısaltmada, eğitim maliyetlerini azaltmada, uzman veya meslek sahibi birey sayısını arttırmada, toplumsal bilinçlenmeyi sağlamada, verimli ve etkin insangücü yetiştirmede, öğrenmeden hoşlanan öğrenciler yetiştirmede., öğrenci ve diğer eğitim kurumlarının hizmetinden yararlanan tüketici kesimin ihtiyaçlarını gidermede, kısacası temel eğitimde verimliliği ve kaliteyi sağlamada olumlu etkileri olduğu gözlemlenmektedir. Bu bildiride; temel eğitimde değişimin ve bunu oluşturan toplumsal etmenlerin belli başlıları üzerinde durulacak, daha sonra eğitimde kalite yaklaşımları irdelenecek, son olarak da TKY uygulamış bir temel eğitim kurumunun, bu felsefeden sağladığı yararlar üzerinde durulacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erhan Eroglu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2000
Gönderilme Tarihi 1 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 7 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Eroglu, E. (2000). SÜREKLİ KALİTE İYİLEŞTİRME İLKELERİNİN TEMEL EĞİTİMDE UYGULANMASI. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(7), 178-186.