Yazım Kuralları

GENEL KURALLAR

1. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi (PIAR), sadece Türkçe ve İngilizce makaleler yayımlanmaktadır. Gönderilen makalelerde Türkçe “Öz” ve İngilizce “Abstract” bulunmalıdır.
2. Yayına gönderilen makalelerin başka bir dergide yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir.
3. Dergide değerlendirilmesi istenen çalışmalar dergi yazım kurallarında belirtilen koşullara uygun olarak Dergipark (https://dergipark.org.tr/tr/pub/piar) üzerinden yüklenmelidir. İlk defa makale gönderimi için Makale Gönder butonu seçilerek gerekli adımların takibi ile makalenin ve gerekli diğer bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmesi gerekir.
4. Sisteme yüklenen bütün dosyalarda yazar veya yazarların ad–soyad, kurum, e-posta ve ORCID bilgilerine yer verilmelidir. Yazar ya da yazarlarla ilgili bu bilgiler, dergi editörlüğü tarafından kör hakemlik prensipleri çerçevesinde değerlendirme sürecinde temizlenecektir.
5. Eğer makale herhangi bir tez ya da başka bir bilimsel çalışmadan türetilmişse, bunun makalenin ilk sayfasında makale başlığına verilecek bir dipnotta gösterilmesi gereklidir.
6. Makaleler Microsoft Office Word 2010 ve üzeri bir versiyonda hazırlanarak göndermelidirler.
7. Yazarların sisteme yükledikleri makalelerini iThenticate, intihal.net veya Turnitin gibi benzerlik programları ile analiz ederek analiz raporunu sisteme yüklemeleri gerekmektedir. İntihal oranının %20’den az olması beklenir.
8. Makalelerde yer alan analizlerde kullanılan veri setleri, analiz çıktıları ve verilerin paylaşılmasına engel teşkil eden yasal gerekçeler var ise bunu gösterir belgeler başvuru aşamasında sisteme yüklenmelidir. Yazarlar yükledikleri veri setleri ya da analiz çıktılarının denetime tabi tutulabileceğini peşinen kabul ederler.
9. Dergide yayımlanmak üzere gönderilecek çalışmaların her şey dâhil olmak üzere en fazla 25 (yirmi beş) sayfa olması gerekmektedir.
10. Sayfa düzeni, A4 ebadında; Üst: 3 cm, Alt: 3 cm, Sol: 2,5 cm, Sağ: 2,5 cm, Üstbilgi: 1,25 cm, Altbilgi:1,25 cm şeklinde olmalıdır.
11. Dergide yayımlanmak üzere gönderilecek makalelerde Palatino Linotype (yüklü değilse Times New Roman) yazı tipi kullanılmalıdır.
12. Kabul edilen makalelerin yayınlanabilmesi için dergi sistemi üzerinde bulunan Telif Hakkı Formunun sorumlu yazar tarafından imzalanarak sisteme yüklemesi gerekmektedir.
13. Bu yönergede yer almayan herhangi bir şekil koşulu üzerinde değerlendirme yapmak gerekiyorsa düzeltme yapılmasını isteme yetkisi Yayın Kurulu’na aittir.

ANA METİN YAZIM KURALLARI
1. Makalede Palatino Linotype yazım stili kullanılmalıdır. Bu stil yoksa, times new roman kullanılabilir. Makalenin ilk sayfası aşağıdaki sıra ve kurallar doğrultusunda hazırlanmalıdır:
Makalenin Adı: Boyutu 12 punto, kalın, ortalı, öncesi 12 nk sonrası 6 nk aralık, kelimelerin ilk harfi büyük ve en fazla on iki (12) kelimeden (APA style) meydana gelmelidir.
Yazar isimleri: Boyutu 11 punto, ortalanmış, öncesi 0 nk ve sonrası 6 nk aralık olmalı, unvan kullanılmamalıdır. Soyadın tamamı büyük harf olmalı ve devamında kurum bilgileri, e-posta adresleri ve ORCID numaraları yazılmalıdır. 
Türkçe Öz: Metin satırbaşı girintisi olmaksızın (boyutu 9 punto, öncesi ve sonrası 0 nk, italik, iki yana yaslı, tek aralık), çalışmanın konusu, amacı, metodolojisi ve kayda değer bulgular içermeli ve en az 100 en fazla 180 kelime barındırmalıdır.
Anahtar kelimeler: Boyutu (9 punto, kalın, önce ve sonra 6 nk aralık) başlığının hemen yanına en az 3 en fazla 5 adet yazılmalıdır.
Jel Kodları: Boyutu (9 punto, kalın, italik, önce ve sonra 6 nk aralık) İşletme ve ekonomi ile ilgili çalışmalarda JEL kodu verilmesi zorunludur. (https://www.aeaweb.org/econlit/jelCodes.php)
İngilizce başlık (title): Boyutu 12 punto, kalın, ortalı, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, öncesi 0 nk, sonrası 6 nk aralık olmalıdır.
Abstract: Satırbaşı girintisi olmaksızın (boyutu 9 punto, öncesi ve sonrası 0 nk, italik, iki yana yaslı, tek aralık) Türkçe özet metin ile aynı içerikte olmalıdır.

Gönderilen makale İngilizce yazılmışsa sıralama: Makale Adı (İngilizce)-Yazar Bilgileri- Abstract- Keywords-JEL Codes- Makale Adı (Türkçe)- Öz (Türkçe)- Anahtar kelimeler (Türkçe)- Jel Kodları şeklindedir.

2. Ana metnin tamamı başlıklar da dâhil olmak üzere GİRİŞ kısmından itibaren 11 punto olmalı ve tek satır aralığı kullanılmalıdır. Girişten itibaren numara verilmelidir (1. GİRİŞ).
3. Makale içindeki başlıklar numaralandırılmalıdır. Ana başlıkların tamamı büyük harf, 11 punto, kalın, sola dayalı, öncesi ve sonrası 6 nk aralıkta olmalıdır. Alt başlıklarda her bir kelimenin ilk harfi büyük, diğerleri küçük olmalıdır.
       Örnek:
       1. GİRİŞ
       2. ÖRGÜTSEL DESTEK
       2.1. Örgütsel Desteğin Özellikleri

4. Paragraflar, satır başı girintisi kullanılmaksızın 11 punto, her iki yana yaslı, öncesi 0 ve sonrası 6 nk aralıkta olmalıdır.
5. Metin içerisinde yer alacak olan tablo, şekil ve grafiklerin her birinin sayfa kenar marjlarını taşmayacak şekilde (sayfa marjlarından küçük ise sayfa ortalanmalı) ve kendi içinde birbirini izleyecek şekilde (nümerik) başlık numarası verilerek başlıklandırılması gerekmektedir.
6. Tablo, grafik ve şekil içerisindeki metnin yazı tipi boyutu 9 puntodan küçük, 11 puntodan büyük olamaz.
7. Tablo başlıkları tablonun üstünde olmalı ve tablo ile aynı hizadan başlamalıdır. Tablo başlıklarının “Tablo 1. Tablo “içeriğine uygun başlık” şeklinde oluşturulması gerekmektedir.

Örnek
Tablo 1
. Örgütsel Destek Boyutları ve Faktör Yükleri

Örgütsel Destek
1-Önemsenme
 2-Kurum Toleransı
1. Çalıştığım kurum benim iyiliğime önem verir.
,83,87
2. Çalıştığım kurum hedef ve değerlerimi kesinlikle dikkate alır.
,90,84

Kaynak:  Serinkan, 2021: 15

8. Şekil ve grafik başlıkları altta olmalıdır. Metin içinde yer alacak olan tablo, şekil ve grafiklerin kaynaklarının metin içi kaynak gösterim kurallarına uygun şekilde tablo, şekil ve grafiklerin altında yer alması gerekmektedir. Örnek: Kaynak: DPT, 1988: 125
9. Makale içerisinde ondalık kesirler virgül ile ayrılmalı, kullanılan denklemler numaralandırılmalı bu numaralar parantez içinde sayfanın en sağında yer almalıdır. Matematiksel ifadelerde MS Word’un Denklem Düzenleyicisi’nden yararlanılmalı, resim olarak yapıştırılmamalıdır.
10. Metinde imla kurallarına dikkat edilmelidir. Türk Dil Kurumu imla kuralları geçerlidir. Örneğin Türk Dil Kurumu, “İnternet” sözcüğünü özel isim kabul ettiğinden Türkçe yazılarda bu sözcük özel isim dil kurallarına (İnternet) uygun olarak kullanılmalıdır.
11. İnternet kaynaklarında yazar veya kurum ismi bulunmuyorsa, bu kaynaklar, kaynakçada yazarı belirli kaynaklar sıralaması sona erdikten sonra «İnternet Kaynakları» başlığı altında, erişim tarihleri esasına göre sıralanmalıdır.

Metin İçi Atıf ve Dipnot Yazım Kuralları:

Dergimizde atıf ve kaynak göstermede, APA 7. Stil (American Psychological Association 7th ed.) tercih edilmektedir. (https://apastyle.apa.org)

1. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, sadece Metin içi atıf sistemi kullanılmalıdır ve atıflarda yazar soyadı, tarih ve sayfa numaralarının verildiği referans sistemi tercih edilmelidir (Örn: Clegg, 1997: 53).
2. İkiden fazla yazarı olan kaynaklara atıflarda ilk yazarın soyadı ve "vd." ibaresi kullanılmalıdır (Örn: Morgan vd., 1994: 75).
3. Aynı parantez içerisinde birden fazla kaynak kullanılıyorsa, kaynaklar noktalı virgül (;) işareti ile ayrılmalıdır (Örn: Hassard ve Parker, 1994: 125; Boje, 1996: 146).
4. Bir yazarın aynı yılda yayımlamış olduğu çalışmadan verilen alıntılarda, alıntıların a ve b şeklinde ayrıştırılması gerekmektedir. (Örn: Kazgan, 2016a: 125; Kazgan, 2016b: 256).
5. Metin içinde, bir çalışmanın tamamından bahsediliyorsa, atıfta sayfa no verilmeyebilir.
6. Metin içerisinde açıklanmak istenen kimi hususlarla ilgili açıklamalar sayfa altı dipnotu şeklinde belirtilebilir. Dipnotlar nümerik iki yana yaslı tek satır aralığı ve 9 punto olmalıdır.

KAYNAKÇA YAZIM KURALLARI
1. Kaynakça Palatino Linotype, 11 punto, tek satır aralığı kullanılmalı, iki yana yaslı olmalıdır.
2. Kaynak gösteriminde sayfa altı dipnot (footnote) ya da son not (endnote) tercih edilmemelidir.

Makale örnekleri:
Yazar Soyad, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). “Makale adı”. Derginin Adı, Cilt (Sayı), Sayfalar.

Yabancı dilde yazılan tek yazarlı makale:
Ahmed, W. A. (2016). The dynamic linkages among sector ındices: The case of the Egyptian stock market, International Journal of Economics and Finance, 8(4), 23-38.

Yabancı dilde yazılan iki yazarlı makale: Yazarlar “&” ile ayrılmalıdır.
Blesa, A. ve Ripollés, M. (2008). The influence of marketing capabilities on economic ınternational performance. International Marketing Review, 25(6), 651-673.

Yabancı dilde yazılan ikiden fazla yazarlı makale: Önceki yazarlar virgül ile son yazar ise “&” ile ayrılmalıdır
Peterson, S. J., Luthans, F., Avolio, B. J., Walumbwa, F. O., & Zhang, Z. (2011). Psychological capital and employee performance: A latent growth modeling approach. Personnel Psychology, 64, 427-450.

Türkçe yazılan tek yazarlı makale:
Mücevher, M. H. (2021). Yönetimde ahlâk ve maneviyata yönelik bir öneri. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, 8(1) , 82-100.

Türkçe yazılan iki yazarlı makale: “ve” ile ayrılmalıdır.
Işık İnan, Ö. ve Serinkan, C. (2020). Liderlik yaklaşımları ve spor yönetiminde liderlik. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, 7(2), 308-332.

Türkçe yazılan ikiden fazla yazarlı makale: Önceki yazarlar virgül son yazar “ve” ile ayrılmalıdır.

Akkuş, D. B. , Najımudınova, S. ve Gül, H. (2021). Psikolojik sermayenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde iş-yaşam dengesinin aracılık rolü: Bir araştırma. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, 8(1), 27-46.

Kitap örnekleri:
Yazar Soyad, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitap adı.  Yayınevi.
Yazar isimlerinin ayrılması hususu makale gösterimindeki kuralların aynısıdır.

Tek Yazarlı İngilizce kitap
Yukl, G.(2013). Leadership in organizatoions, (8th ed.). Pearson Education

İki Yazarlı İngilizce kitap
Griffin R. W., & Pustay M. W. (1996). International business: A Managerial Perspective, Addison-Wisley Publishing Company.

İkiden fazla Yazarlı İngilizce kitap
Wilson, B. A., Alderman, N., Burgess, P. W., Emslie, H. C., & Evans, J. J. (1996). The behavioural assessment of the dysexecutive syndrome. Thames Valley Test Company.

İkiden Fazla Yazarlı İngilizce Kitap Bölümü
Aron, L., Botella, M., & Lubart, T. (2019). Culinary arts: Talent and their development. In R. F. Subotnik, P. Olszewski-Kubilius, & F. C. Worrell (Eds.), The psychology of high performance: Developing human potential into domain-specific talent (pp. 345–359). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000120-016

Tek Yazarlı Türkçe kitap
Şencan, H. (2005). Sosyal ve davranışsal ölçümlerde güvenirlik ve geçerlilik. Seçkin Yayıncılık.

İki Yazarlı Türkçe kitap
Ülgen, H., ve Mirze S. K. (2004). İşletmelerde stratejik yönetim, Literatür yayınları.
İkiden fazla Yazarlı Türkçe kitap
Marangoz, M., Kara, E., Yılmaz, H. ve Demirağ F. (2022). Sanayinin dönüşümü ve evreleri. Marangoz M. ve Özkoç H., (Ed.), Endüstri 4.0 ve işletme yönetimi (ss. 1-28). Beta Basım Yayın ve Dağıtım.

Tez Örnekleri:
Yazar Soyad, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Tez başlığı [Yüksek lisans tezi / Doktora tezi]. Üniversitenin / Kurumun Adı.

Tülü, M. (2019). Örgütsel politika algısı, iş yaşamında yalnızlık ve örgütsel yabancılaşma ilişkisine yönelik bir araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Pamukkale Üniversitesi.

Harris, L. (2014). Instructional leadership perceptions and practices of elementary school leaders [Unpublished doctoral dissertation]. University of Virginia.

Konferans-Sempozyum Örnekleri:
Yazar Soyad, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl, Gün, Ay). Bildirinin adı [Konferans Sunumu]. Sempozyum/Konferans Adı, Sempozyum / Konferansın gerçekleştiği şehir, Ülke.

Evans, A. C., Jr., Garbarino, J., Bocanegra, E., Kinscherff, R. T., & Márquez-Greene, N. (2019, August 8–11). Gun violence: An event on the power of community [Conference presentation]. APA 2019 Convention, Chicago, IL, United States.

Serinkan, C., ve Boz N. (2019, 17-20 Ekim). Pamukkale üniversitesindeki akademik personelin örgütsel muhalefet algılarının belirlenmesine yönelik bir araştırma [Kongre sunumu]. IV. Uluslararası Girişimcilik, İstihdam ve Kariyer Kongresi, Bodrum, Türkiye.

Dergide yayınlanan konferans bildirisi
Yazar Soyad, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Bildirinin adı. Sempozyum/Konferans Adı, Ülke, Cilt(Sayı), Sayfa Aralığı. DOI

Duckworth, A. L., Quirk, A., Gallop, R., Hoyle, R. H., Kelly, D. R., & Matthews, M. D. (2019). Cognitive and noncognitive predictors of success. Proceedings of the National Academy of Sciences, USA, 116(47), 23499–23504. https://doi.org/10.1073/pnas.1910510116

Aksel, İ., Serinkan, C., Kızıloğlu M., & Aksoy, B. (2013). Assessment of teachers’ perceptions of organizational citizenship behaviors and psychological empowerment: An empirical analysis in Turkey. Procedia-Social and Behavioral Sciences (89), 69–73. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2012.06.600


İnternet örnekleri:

Haber Sitesindeki web sayfası
Yazar Soyad, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl, Ay Gün). Başlık. Kurum Adı. URL

Toner, K. (2020, September 24). When Covid-19 hit, he turned his newspaper route into a lifeline for senior citizens. CNN. https://www.cnn.com/2020/06/04/us/coronavirus-newspaper-deliveryman-groceries-senior-citizens-cnnheroes-trnd/index.html

Kaya, İ. (2017). Content Marketing/İçerik Pazarlama. Pazarlama Bi’tanedir. http://pazarlamabitanedir.blogspot.com/2017 (Erişim Tarihi: 02.06.2022).

Bir kurumun web sayfası
Kurumun Adı. (Yıl). Başlık. URL
Kamuyu Aydınlatma Platformu. (2022). BIST Şirketler. https://www.kap.org.tr/tr/bist-sirketler (Erişim Tarihi: 01.12.2023).

National Institute of Mental Health. (2018, July). Anxiety disorders. U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml 

Yayımlanma tarihi olmayan web sayfası (n.d.: no date) (t.y.: tarih yok)
U.S. Census Bureau. (n.d.). U.S. and World population clock. U.S. Department of Commerce. Retrieved January 9, 2020. https://www.census.gov/popclock/

TÜİK, Türkiye İstatistik Kurumu. (t.y.). Sanayi üretim endeksi (Ekim 2023). https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Sanayi-Uretim-Endeksi-Ekim-2023-49707 (Erişim Tarihi: 11.12.2023)

APA 7 stilinde aradığınız atıf/kaynakça biçimi ve daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantılardan yardım alabilirsiniz.
https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples


Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisinde yayınlanmış makalelerin telif hakları Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) kapsamındadır.

by-nc-nd.png