BibTex RIS Kaynak Göster

Kadınların Baharat Tüketimi Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2019, Cilt: 7 Sayı: 2, 226 - 244, 01.01.2019

Öz

Bu çalışma farklı şehirlerde yaşayan kadınların baharat kullanım durumlarını tespit amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Araştırmanın amacı doğrultusunda oluşturulan Baharat Kullanımı Anket Formu 2018 yılı Nisan-Mayıs ayları içerisinde Artvin’de 140, Gaziantep’te 140 ve İstanbul’da 140 olmak üzere toplam 420 kişiye uygulanmıştır. Araştırma kapsamında kadınların %61,9 baharatları yaygın olarak kullandığı; baharat seçiminde lezzet faktörünün %52,1 belirleyici olduğu; kullanım alışkanlıklarının şekillenmesinde ise damak zevki faktörünün %54,5 etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca baharat kullanım miktarının aile fertlerinin tutumlarına göre değiştiği; baharatların muhafazasında hijyen-sanitasyon kurallarına uyulduğu ve baharatların son tüketim tarihi konusunda %26,4 hassasiyet gösterildiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Kadınların yaşları, eğitim durumları ve yaşadıkları bölgelere göre baharat kullanımları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir P

Kaynakça

  • Albayrak, A., Farklı Milletlerden Turistlerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşlerinin Saptanması Üzerine Bir Çalışma, Journal of Yasar University 2013, 30(8), 5049-5063.
  • Akgül, A. 1993. Baharat; Bilimi & Teknolojisi. Gıda Tek. Derneği. Yayınları No. 15, Ankara.
  • Büyüköztürk, Ş. (2009). Veri Analizi El Kitabı, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
  • Cerit, L.S. (2008). Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Antimikrobiyal Özellikleri, Yüksek Lisans Tezi.
  • Dara, R. (2010). Sofralara Geldi Bahar Baharatlar – Kokulu Otlar Yerel ve Evrensel Tatlar.
  • İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Demircioğlu vd, (2007). Kadınların baharat kullanım alışkanlıkları üzerine bir araştırma.
  • TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(3), 161-168. Demirçivi ve Altaş, A. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Baharatlara İlişkin Bilgileri ve Tüketim Tercihleri: Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 88, 112.
  • Dünya Gıda, (2018). http://www.dunyagida.com.tr/Haber/Baharat-Tatlandirma-Sanati
  • Ondan-Sorulur/4881 (Erişim Tarihi, 10.05.2018).
  • Farrell, K. T. (1999). Spices, condiments, andseasonings (2nd ed.). Gaithersburg, MD: Aspen.
  • Karasar, N. (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (16. Baskı), Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Kılıçhan ve Çalhan, H. (2015). Mutfakların Sihri Baharat: Kayseri İlinde Baharat Tüketim
  • Alışkanlıkları, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 3/2 (2015) 40-47.
  • Resmi Gazete, Türk Gıda Kodeksi, Tebliğ No:2013/12.
  • Samancı, Ö., İmparatorluğun Son Döneminde İstanbul ve Osmanlı Saray Mutfak Kültürü A. Değişimin Merkezinde Seçkin Osmanlı Mutfağı, Ankara, s. 209, 2008.
  • Sayılı, M., Şekeroğlu, N., Akça, H., & Yaramancı, H. (2006) Ordu İli Kentsel Alanda
  • Tüketicilerin Baharat Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Teknolojik Araştırmalar Dergisi, (2) 1-7. Şahin, E., Bitkisel Kaynaklı Antimikrobiyallerin Gıda Kaynaklı Bazı Patojen Mikroorganizmalar Üzerinde Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, S. 4-5, 2006.
  • Tortumluoğlu, G. ve Pasinlioğlu, T., Klimakterik Yakınması Olan Kadınların Alternatif Tedavi Yöntemlerini Uygulama Durumları, Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, Cilt:6, Sayı: 3, 2003 Türk http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=bah arat (Erişim Tarihi, 05.2018).
  • Yaldız, G., & Kılınç, E. (2010). Rize İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Baharat Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5(2), 28-34. (2018).

A Research On Spices Consumption Of The Women’s

Yıl 2019, Cilt: 7 Sayı: 2, 226 - 244, 01.01.2019

Öz

This study was planned and conducted in order to determine the spice use status of women living in different cities. The Spice Use Survey Form, which created in accordance with the purpose of the research was applied to 140 in Artvin, 140 in Gaziantep and 140 in Istanbul a total of 420 persons in April-May 2018. In the scope of the research detected women 61.9% commonly used spices, the flavor factor 52.1% was the determining factor in the selection of spices, and the taste factor 54.5% was effective in shaping the usage habits.In addition, the amount of spice usage changes according to the attitudes of family members; hygiene-sanitation rules apply and sensitivity to the date of last consumption 26,4 have been achieved in spice useage. Significant differences were found between women's age, educational level and spice usage according to their regions P

Kaynakça

  • Albayrak, A., Farklı Milletlerden Turistlerin Türk Mutfağına İlişkin Görüşlerinin Saptanması Üzerine Bir Çalışma, Journal of Yasar University 2013, 30(8), 5049-5063.
  • Akgül, A. 1993. Baharat; Bilimi & Teknolojisi. Gıda Tek. Derneği. Yayınları No. 15, Ankara.
  • Büyüköztürk, Ş. (2009). Veri Analizi El Kitabı, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
  • Cerit, L.S. (2008). Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Antimikrobiyal Özellikleri, Yüksek Lisans Tezi.
  • Dara, R. (2010). Sofralara Geldi Bahar Baharatlar – Kokulu Otlar Yerel ve Evrensel Tatlar.
  • İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Demircioğlu vd, (2007). Kadınların baharat kullanım alışkanlıkları üzerine bir araştırma.
  • TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(3), 161-168. Demirçivi ve Altaş, A. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Baharatlara İlişkin Bilgileri ve Tüketim Tercihleri: Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 88, 112.
  • Dünya Gıda, (2018). http://www.dunyagida.com.tr/Haber/Baharat-Tatlandirma-Sanati
  • Ondan-Sorulur/4881 (Erişim Tarihi, 10.05.2018).
  • Farrell, K. T. (1999). Spices, condiments, andseasonings (2nd ed.). Gaithersburg, MD: Aspen.
  • Karasar, N. (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (16. Baskı), Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Kılıçhan ve Çalhan, H. (2015). Mutfakların Sihri Baharat: Kayseri İlinde Baharat Tüketim
  • Alışkanlıkları, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 3/2 (2015) 40-47.
  • Resmi Gazete, Türk Gıda Kodeksi, Tebliğ No:2013/12.
  • Samancı, Ö., İmparatorluğun Son Döneminde İstanbul ve Osmanlı Saray Mutfak Kültürü A. Değişimin Merkezinde Seçkin Osmanlı Mutfağı, Ankara, s. 209, 2008.
  • Sayılı, M., Şekeroğlu, N., Akça, H., & Yaramancı, H. (2006) Ordu İli Kentsel Alanda
  • Tüketicilerin Baharat Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Teknolojik Araştırmalar Dergisi, (2) 1-7. Şahin, E., Bitkisel Kaynaklı Antimikrobiyallerin Gıda Kaynaklı Bazı Patojen Mikroorganizmalar Üzerinde Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, S. 4-5, 2006.
  • Tortumluoğlu, G. ve Pasinlioğlu, T., Klimakterik Yakınması Olan Kadınların Alternatif Tedavi Yöntemlerini Uygulama Durumları, Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, Cilt:6, Sayı: 3, 2003 Türk http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=bah arat (Erişim Tarihi, 05.2018).
  • Yaldız, G., & Kılınç, E. (2010). Rize İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Baharat Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5(2), 28-34. (2018).
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yener Oğan

Fulya Sarper Bu kişi benim

Elif Zeynep Özer Bu kişi benim

İbrahim Çekiç

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

IEEE Y. Oğan, F. Sarper, E. Z. Özer, ve İ. Çekiç, “Kadınların Baharat Tüketimi Üzerine Bir Araştırma”, Researcher, c. 7, sy. 2, ss. 226–244, 2019.
  • Yayın hayatına 2013 yılında başlamış olan "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS) dergisi, 2020 Ağustos ayı itibariyle "Researcher" ismiyle Ankara Bilim Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
  • 2021 yılı ve sonrasında Mühendislik ve Fen Bilimleri alanlarında katkıda bulunmayı hedefleyen özgün araştırma makalelerinin yayımlandığı uluslararası indeksli, ulusal hakemli, bilimsel ve elektronik bir dergidir.
  • Dergi özel sayılar dışında yılda iki kez yayımlanmaktadır. Amaçları doğrultusunda dergimizin yayın odağında; Endüstri Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği alanları bulunmaktadır.
  • Dergide yayımlanmak üzere gönderilen aday makaleler Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılabilir. Dergiye gönderilen makalelerin daha önce başka bir dergide yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir.