Bu çalışma farklı şehirlerde yaşayan kadınların baharat kullanım durumlarını tespit amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Araştırmanın amacı doğrultusunda oluşturulan Baharat Kullanımı Anket Formu 2018 yılı Nisan-Mayıs ayları içerisinde Artvin’de 140, Gaziantep’te 140 ve İstanbul’da 140 olmak üzere toplam 420 kişiye uygulanmıştır. Araştırma kapsamında kadınların %61,9 baharatları yaygın olarak kullandığı; baharat seçiminde lezzet faktörünün %52,1 belirleyici olduğu; kullanım alışkanlıklarının şekillenmesinde ise damak zevki faktörünün %54,5 etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca baharat kullanım miktarının aile fertlerinin tutumlarına göre değiştiği; baharatların muhafazasında hijyen-sanitasyon kurallarına uyulduğu ve baharatların son tüketim tarihi konusunda %26,4 hassasiyet gösterildiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Kadınların yaşları, eğitim durumları ve yaşadıkları bölgelere göre baharat kullanımları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir P
This study was planned and conducted in order to determine the spice use status of women living in different cities. The Spice Use Survey Form, which created in accordance with the purpose of the research was applied to 140 in Artvin, 140 in Gaziantep and 140 in Istanbul a total of 420 persons in April-May 2018. In the scope of the research detected women 61.9% commonly used spices, the flavor factor 52.1% was the determining factor in the selection of spices, and the taste factor 54.5% was effective in shaping the usage habits.In addition, the amount of spice usage changes according to the attitudes of family members; hygiene-sanitation rules apply and sensitivity to the date of last consumption 26,4 have been achieved in spice useage. Significant differences were found between women's age, educational level and spice usage according to their regions P
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 |