Prof. Dr. Nedim SÖZBİR, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Makine Mühendisi ve Makine Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Türkiye Gemi Sanayi A.Ş. Pendik-Sulzer Motor Fabrikası'nda Makine Mühendisi olarak çalıştı. Yıldız Teknik Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Miami Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Misafir Araştırmacı olarak doktora tez çalışmasını tamamladı. İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Mühendis unvanını aldı. Carnegie Mellon Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. Thales Alenia Space Fransa’da Türksat 3A Haberleşme Uydusu Projesi Teknoloji Transferi programında yer alarak, Uydu Isıl Mühendisi olarak çalışmalarda bulundu. TÜBİTAK Uzay’da Başuzman Araştırmacı, TÜBİTAK MAM’da Yönetim Kurulu Üyesi, BMC Power Motor ve Kontrol Teknolojileri A.Ş’de Güç Sistemleri Geliştirilmesi Projesinde Araştırmacı, Göktürk 1 Uydusu kapsamında Uzay Sistemleri Merkezi (USET) kurulumunda Danışman ve TÜBİTAK MAM’da Başkan Danışmanı olarak görev yaptı. Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeliği ve Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Dekan Vekilliği görevlerinde bulundu. 2006 yılından itibaren Türksat A.Ş.’de Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi Projesinde Danışman olarak çalışmaktadır. 04.08.2022 tarihinde Düzce Üniversitesi Rektörü olarak atandı.
Prof. Dr. Nedim SÖZBİR’in araştırma konuları; uydu ve uzay teknolojileri, uydularda ısıl kontrol, enerji teknolojileri, ısı transferi, ısıl tasarım, elektronik soğutma enerji ekonomisi ve atıkların geri kazanımı konuları yer almaktadır. Yerli Gemi Motorları, Yeni Nesil Zırhlı Araç için 1000 BG ve Altay Tankı için 1500 BG Güç Grubu Geliştirilmesi, Yerli Haberleşme Uydusu ve Uydu Alt Sistemleri gibi ulusal ve uluslararası projelerde Danışman ve Araştırmacı olarak çalıştı. 2006-2013 yılları arasında Haberleşme ve Gözlem Uydusu Tasarımı, Montaj, Entegrasyon ve Testleri konularında Thales Alanie Space ve Space University, Fransa’da eğitimler aldı.
Prof. Dr. Nedim SÖZBİR’in, ulusal ve uluslararası makale ve bildirisi, Haberleşme Uydusu Platformu Ulusal Patenti, Alüminyum Esaslı Flakslar-Çelik Endüstrisi için TS 13644 Standardı Çalışması, Teknofest Model Uydu Yarışması öğrencileri için “Uydu Haberleşmesi 101” kitapçığı ve Editörlük yaptığı Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi kitapları mevcuttur.
Düzce Üniversitesi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans eğitimi
Marmara Üniversitesi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Doktora eğitimi