Sufficient and balanced nutrition is needed for the sustainability of a healthy life. Every society
has its own unique eating habits and culture. The individual develops a dietary culture
depending on the geographical location, climate and agricultural situation of the place where
he lives. Tarhana which has an important place among healthy foods in Turkey produce
different effects on human body depending on the regional differences. The nutrients used
during the production of Tarhanan constitute the basis for the health effect of the tarhhane in
that region. Depending on the food used, the antioxidant is richer or the fiber content is
higher. This review work in Turkey, which are products of the different regions of Izmir
Seferihisar district produced Gummy Tarhana, Kastamonu, Kütahya, Bolu, Cranberry Tarhana produced in Bursa and Zonguldak, Konya produced in the province Beyşehir Tarhana, the
Sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilirliği için yeterli ve dengeli beslenmeye ihtiyaç duyulmaktadır.
Her toplumun kendine özgü bir beslenme alışkanlığı ve kültürü vardır. Birey yaşadığı yerin
coğrafi konumuna, iklimine ve tarımsal durumuna bağlı olarak beslenme kültürünü
geliştirmektedir. Türkiye de sağlıklı besinler içerisinde önemli bir yere sahip olan tarhana da
yöresel farklılıklara bağlı olarak insan vücudu üzerinde farklı etkiler oluşturmaktadır.
Tarhananın üretimi esnasında kullanılan besinler o bölgedeki tarhananın sağlık üstündeki
etkisinin temellerini oluşturmaktadır. Kullanılan besine bağlı olarak antioksidanca daha zengin
ya da lif içeriği daha yüksek hale gelmektedir. Bu derleme çalışması da Türkiye’nin farklı
bölgelerinin ürünleri olan İzmir’in Seferhisar ilçesinde üretilen Sakızlı Tarhana, Kastamonu,
Kütahya, Bolu, Bursa ve Zonguldak illerinde üretilen Kızılcık Tarhanası, Konya ilinde üretilen
Beyşehir Tarhanası, Trakya bölgesinde üretilen Kıymalı Tarhana, Marmara bölgesinde üretilen
Göçmen Tarhanası, Kahraman Maraş ilinde üretilen Maraş Tarhanası ve Tokat ilinde üretilen
Üzüm Tarhanası olmak üzere 7 tarhananın besin içeriği, üretim basamakları ve insan sağlığı
üzerine etkilerini incelemektedir. İncelenen araştırmalara göre tarhananın insan vücudu
üstündeki biyolojik etkileri tamamen o yörede yetiştirilen ve tarhananın üretiminde kullanılan
besinlerin özelliklerine ve saklama yöntemlerine bağlıdır. Her yaş grubu için önemli bir
besleyiciliğe sahip olan tarhananın farklı bölgelerde yetişen farklı besinlerle zenginleştirilerek
sağlık üstündeki etkilerini inceleyen yeni araştırmalarla geliştirilmesi ve tarhana gibi ülkemiz
için önemli bir yere sahip olan farklı besinler üzerinde de bu araştırmaların yapılmasına ihtiyaç
duyulmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2020 |
Gönderilme Tarihi | 7 Eylül 2018 |
Kabul Tarihi | 30 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Sağlık Akademisi Kastamonu, 2017 yılından itibaren UAK doçentlik kriterlerine göre 1-b dergiler (SCI, SSCI, SCI-expanded, ESCI dışındaki uluslararası indekslerde taranan dergiler) sınıfında yer almaktadır. SAĞLIK AKADEMİSİ KASTAMONU Dergi kapağı Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiştir.