This study aims to determine the effect of local cuisine perception, gastro-activity and gastro-experience on the destination brand image. The population of the research consists of tourists visiting Afyonkarahisar province. In the study, the data were collected using a questionnaire form with a convenience sampling method. Between 09 December 2022 and 25 January 2023, 450 questionnaires were applied to the participants, and 407 questionnaires were found suitable for analysis. The data were analyzed in the Smart PLS statistical program, and the structural equation model was used to analyze the data. In this context, it has been determined that the gastro-experiences and local cuisine perceptions of the tourists participating in the research positively affect the destination brand image. In contrast, gastro-activities do not significantly affect the destination brand image. In line with the research results, sectoral and academic recommendations were developed.
Yerel Mutfak, Gastro-aktivite, Gastro-deneyim, Afyonkarahisar
Bu çalışmanın amacı yerel mutfak algısı, gastro-aktivitesi ve gastro-deneyimin destinasyon marka imajına etkisini belirlemektedir. Araştırmanın evrenini Afyonkarahisar ilini ziyaret eden turistler oluşturmaktadır. Araştırma verileri kolayda örneklem yöntemiyle anket formu kullanılarak toplanmıştır. 09 Aralık 2022-25 Ocak 2023 tarihleri arasında katılımcılara 450 adet anket uygulanmış ve bunlardan 407 adet anket analize uygun görülmüştür. Veriler Smart PLS istatistik programında analiz edilmiş olup verilerin çözümlenmesinde yapısal eşitlik modelinden faydalanılmıştır. Bu kapsamda araştırmaya katılan turistlerin gastro-deneyimlerinin ve yerel mutfak algılarının destinasyon marka imajı üzerinde pozitif yönlü bir etkisinin olduğu, gastro-aktivitesinin ise destinasyon marka imajı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda sektörel ve akademik öneriler geliştirilmiştir.
Yerel Mutfak, Gastro-aktivite, Gastro-deneyim, Afyonkarahisar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Erken Görünüm Tarihi | 30 Nisan 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2023 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 1 |
Bibtex | @araştırma makalesi { saktad1245473, journal = {Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi}, eissn = {2630-6360}, address = {Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Yeni Mahalle Mah. Prof. Dr. Metin Sözen Cad. 78600 Safranbolu / KARABÜK}, publisher = {Karabük Üniversitesi}, year = {2023}, volume = {6}, number = {1}, pages = {133 - 153}, title = {YEREL MUTFAK ALGISI GASTRO AKTİVİTE VE GASTRO DENEYİMİN DESTİNASYON MARKA İMAJINA ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ}, key = {cite}, author = {Baydeniz, Erdem and Kılıcı, Leyla and Çelik, Sabri} } |
APA | Baydeniz, E. , Kılıcı, L. & Çelik, S. (2023). YEREL MUTFAK ALGISI GASTRO AKTİVİTE VE GASTRO DENEYİMİN DESTİNASYON MARKA İMAJINA ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ . Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi , 6 (1) , 133-153 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/saktad/issue/77058/1245473 |
MLA | Baydeniz, E. , Kılıcı, L. , Çelik, S. "YEREL MUTFAK ALGISI GASTRO AKTİVİTE VE GASTRO DENEYİMİN DESTİNASYON MARKA İMAJINA ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ" . Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 6 (2023 ): 133-153 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/saktad/issue/77058/1245473> |
Chicago | Baydeniz, E. , Kılıcı, L. , Çelik, S. "YEREL MUTFAK ALGISI GASTRO AKTİVİTE VE GASTRO DENEYİMİN DESTİNASYON MARKA İMAJINA ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ". Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 6 (2023 ): 133-153 |
RIS | TY - JOUR T1 - YEREL MUTFAK ALGISI GASTRO AKTİVİTE VE GASTRO DENEYİMİN DESTİNASYON MARKA İMAJINA ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ AU - ErdemBaydeniz, LeylaKılıcı, SabriÇelik Y1 - 2023 PY - 2023 N1 - DO - T2 - Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 133 EP - 153 VL - 6 IS - 1 SN - -2630-6360 M3 - UR - Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi YEREL MUTFAK ALGISI GASTRO AKTİVİTE VE GASTRO DENEYİMİN DESTİNASYON MARKA İMAJINA ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ %A Erdem Baydeniz , Leyla Kılıcı , Sabri Çelik %T YEREL MUTFAK ALGISI GASTRO AKTİVİTE VE GASTRO DENEYİMİN DESTİNASYON MARKA İMAJINA ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ %D 2023 %J Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi %P -2630-6360 %V 6 %N 1 %R %U |
ISNAD | Baydeniz, Erdem , Kılıcı, Leyla , Çelik, Sabri . "YEREL MUTFAK ALGISI GASTRO AKTİVİTE VE GASTRO DENEYİMİN DESTİNASYON MARKA İMAJINA ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ". Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 6 / 1 (Nisan 2023): 133-153 . |
AMA | Baydeniz E. , Kılıcı L. , Çelik S. YEREL MUTFAK ALGISI GASTRO AKTİVİTE VE GASTRO DENEYİMİN DESTİNASYON MARKA İMAJINA ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ. saktad. 2023; 6(1): 133-153. |
Vancouver | Baydeniz E. , Kılıcı L. , Çelik S. YEREL MUTFAK ALGISI GASTRO AKTİVİTE VE GASTRO DENEYİMİN DESTİNASYON MARKA İMAJINA ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi. 2023; 6(1): 133-153. |
IEEE | E. Baydeniz , L. Kılıcı ve S. Çelik , "YEREL MUTFAK ALGISI GASTRO AKTİVİTE VE GASTRO DENEYİMİN DESTİNASYON MARKA İMAJINA ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ", Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 6, sayı. 1, ss. 133-153, Nis. 2023 |