Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

NASSIN EGEMENLİĞİNDE AKLIN MAHKUMİYETİ KELAM İLMİNE YÖNELİK ELEŞTİRİLER (SELEF ALİMLERİ VE GAZALİ ÖRNEĞİ)

Yıl 2020, Cilt: 13 Sayı: 3, 1319 - 1330, 30.12.2021
https://doi.org/10.26791/sarkiat.1008039

Öz

Burada kritiğini yapacağımız “Nassın Egemenliğinde Aklın Mahkumiyeti Kelam İlmine Yönelik Eleştiriler (Selef Alimleri ve Gazzâlî Örneği)” isimli çalışma, Prof. Dr. Ahmet Erkol’un doktora çalışmasıdır. Daha sonra bu çalışma gözden geçirilmiş ve kitap olarak basılmıştır. Kitap iki temel başlık etrafında şekillenir. Öncelikle kelamın ortaya çıkış sürecine dair konuya altyapı oluşturmak amacıyla Kelam İlmi’nin ortaya çıkış sürecine dair detaylara girmeden kısa bir tarihçeye yer verilir. Ardından nass/rivayet merkezli bir düşünce ve yönteme sahip Ehl-i Hadis/Selef ile sonraki süreçte İslam düşüncesini önemli oranda etkileyene Gazali’nin değerlendirmelerine, Kelam İlmi’ne eleştirilerine yoğunlaşılır. Müellif, sadece yapılan eleştiri ve değerlendirmeleri aktarmakla yetinmez, buradan hareketle geçmişten bugüne Müslüman toplumunun inanç ve yaşam serüveninin temel dinamiklerini ve bu güne nasıl yansıdığını da dolaylı olarak işlemeye çalışır. Hatta zaman zaman buna dair değerlendirmelerini doğrudan ifade etmeyi seçer. Bu nedenle bu çalışma sadece geçmişe bir düşünce yolculuğu değil, bununla birlikte geçmişin bugünü nasıl biçimlendirdiğinin de bir arkeolojisi olarak görmek mümkündür. Müellifimizin temel tezi, bugün geçmişe rehin bırakılmıştır. Bu durum doğru anlaşılmadığı sürece de yeniyi inşa etme imkanı yoktur. Bunun için de atıl aklıdan işlevsel/faal akla geçilmeli ve nassın anlaşılmasında gayenin, amacın, neyin hedeflendiğinin, tarihin ve bilimsel gelişmelerin ışığında inanç ve geçmişin değerlendirilmesinin zorunlu olduğuna vurgu ile bu çalışmadan neyi hedeflediğini ifade eder.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Kitap Tanıtımı
Yazarlar

Saadet Altay

Erken Görünüm Tarihi 30 Aralık 2021
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2021
Kabul Tarihi 18 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 3

Kaynak Göster

ISNAD Altay, Saadet. “NASSIN EGEMENLİĞİNDE AKLIN MAHKUMİYETİ KELAM İLMİNE YÖNELİK ELEŞTİRİLER (SELEF ALİMLERİ VE GAZALİ ÖRNEĞİ)”. Şarkiyat 13/3 (Aralık 2021), 1319-1330. https://doi.org/10.26791/sarkiat.1008039.

Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.
Derginin tüm içeriğine açık erişim sağlanmaktadır. Yayınlanan makaleler öncelikle İThenticate programında taranmaktadır.
Dergimizde yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazara ait olup, tüm telif hakları Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi’ne devrolunmuştur.


27787