BibTex RIS Kaynak Göster

SİNİZM, TÜKENMİŞLİK VE KİŞİLİK ARASINDAKİ İLİŞKİLER: BİLİŞİM SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI KAPSAMINDA BİR İNCELEME

Yıl 2013, BÜRO YÖNETİMİ II ÖZEL SAYISI, 165 - 176, 01.10.2013

Öz

Bu çalışmanın amacı, insanın doğasına ilişkin olumsuz bir görüşü yansıtan insanın yaşamının mutsuzluk ürettiğini, insanların diğerlerini suistimal ettiğini ve sosyal kurumlara güvensizliği ifade eden sinizm ve stresin ilerlemiş şekli olan tükenmişlik ile bireylerin kişilik özellikleri arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaktır. İş yaşamında strese bağlı geri çekilme tepkileri arasında yer alan sinizm tükenmişliğin boyutlarından biri olarak savunulmuştur. Çalışanların kurumlarına veya işverenlerine karşı umutsuzluk, hüsran, hayal kırıklığı ve güvensizlik hissetmeleri bunun sonucudur. Bireylerin kişilik özelliklerinin sinik tutumları ve tükenmişlik düzeyleri üzerine olan etkileri bu çalışmada ortaya çıkartılmıştır. Bu araştırma Ankara ilinde bilişim sektöründe çalışan 45 kişi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların tükenmişlik düzeyleri Maslach Tükenmişlik Envanteriyle, sinik tutumlar Brandes Sinizm Ölçeğiyle ve kişilik özellikleri Beş Faktör Kişilik Envanteri Ölçeği kullanılarak veriler toplanmıştır. Çalışanların sinik tutumları, tükenmişlik düzeyleri ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkileri kapsamlı bir şekilde inceleyen bu çalışmanın, bu konuda gelecekte araştırma yapacak olan araştırmacılara yol gösterici nitelikte olacağı düşünülmektedir.

THE RELATIONSHIP AMONG CYNICISM, BURNOUT AND PERSONALITY: AN INVESTIGATION ON INFORMATION SECTOR EMPLOYEES

Yıl 2013, BÜRO YÖNETİMİ II ÖZEL SAYISI, 165 - 176, 01.10.2013

Öz

The aim of this study is to find out the relationship among cynicism which reflects a negative opinion about human nature and expresses production of unhappiness lifes and people’s abusement to others and distrust to social institutions, burnout which is advanced form of stress and personality traits. Cynicism is located one of stress-induced withdrawal reactions in work life and have been advocated one of burnout dimensions. Despair, frustration, disappointment and insecurity feelings of employees against their institutions or employers are results of cynicism. This study examined the effects of personality traits on cynical attitudes and burnout levels. This study was conducted among forty five IT sector employees. For scaling burnout levels we used Maslach Burnout Inventory, for cynical attitudes Brandes scale and for personality traits Big Five Personality Traits. Comprehensively examining relationship among cynical attitudes, burnout levels and personality traits of employees, this study is considered to impact and guide future researchers who are leading to research on this issue,

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA27SG54TA
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hale Alan Bu kişi benim

Cemalettin Öcal Fidanboy

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 BÜRO YÖNETİMİ II ÖZEL SAYISI

Kaynak Göster

APA Alan, H., & Fidanboy, C. Ö. (2013). SİNİZM, TÜKENMİŞLİK VE KİŞİLİK ARASINDAKİ İLİŞKİLER: BİLİŞİM SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI KAPSAMINDA BİR İNCELEME. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi165-176.

.