Carmosine (E122) as a food additive is a dye that is often used in food, cosmetics and pharmaceuticals. In this study, Brij 58 was used in the extraction step for the spectrophotometric determination of carmosine (KAR) in syrup sample after cloud point extraction (CPE). Certain parameters such as extraction temperature, pH, Brij 58 (surfactant) concentration and Na2SO4 concentration were optimized using central composite design, Box-Behnken design and classical experimental methods. The determination range of the method was 0.05 – 4.00 g mL-1. The limit of detection (LOD) of this method is 0.0018 μg mL-1 for KAR. The recovery values of KAR were calculated to be between 98.00% and 102.67%. The findings show that this new CPE method can be quickly used for sensitive determination of KAR for routine analysis.
Carmosine Cloud point extraction Experiment design Central composite design Box-Bhenken
Karmosin (E122) bir gıda katkı maddesi olarak genellikle gıda, kozmetik ve ilaçlarda kullanılan boyadır. Bu çalışmada, bulutlanma noktası ekstraksiyonundan (CPE) sonra şurup numunesinde karmosinin (KAR) spektrofotometrik tayini için ekstraksiyon aşamasında Brij 58 kullanılmıştır. Ekstraksiyon sıcaklığı, pH, Brij 58 (yüzey aktif madde) konsantrasyonu ve Na2SO4 konsantrasyonu gibi bazı parametreler merkezi kompozit tasarımı, Box-Behnken tasarımı ve klasik deneysel yöntemler kullanılarak optimize edilmiştir. Yöntemin doğrusal çalışma aralığı 0,05 - 4,00 g mL-1 olarak belirlenmiştir. Bu yöntemin gözlenebilme sınırı (LOD); KAR için 0,0018 μg mL-1 dir. Yöntemde KAR'ın geri kazanım değerlerinin %98,00 ve %102,67 arasında olduğu hesaplanmıştır. Bulgular, bu yeni CPE yönteminin rutin analizde KAR’ın hassas belirlenmesi için hızlı bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.
Karmosin Bulutlanma noktası ekstraksiyonu Deney tasarımı Merkezi kompozit asarım Box-Bhenken Carmosine Cloud point extraction Experiment design Central composite design
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 26 Sayı: 3 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.