Bu
araştırma, Isparta koşullarında bazı yonca (Medicago
sativa L.) genotiplerinin ot verimi ve kalitesini belirlemek amacıyla
2014-2015 yıllarında yürütülmüştür. Denemede TUBİTAK 110 O257 numaralı projeden
temin edilen 15 adet yonca genotipi ile Bilensoy ve Gea kontrol çeşitlerinin
kuru ot verimi, ham protein oranı, ADF, NDF, sindirilebilir kuru madde ve nispi
yem değerleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda; en yüksek kuru ot verimleri Çay-1
(28.79 t/ha), Keçiborlu-1 (26.88 t/ha), Keçiborlu-3 (25.98 t/ha) ve Çay-2 (2577
t/ha) genotiplerinde, en yüksek ham protein oranları Sandıklı-1 (% 22.18) ve
Çay-2 (% 22.13) genotiplerinde, en yüksek ADF oranı Akşehir-2 (% 32.9), en
yüksek NDF oranı Yeşilova-2 (% 43.93), en yüksek sindirilebilir kuru madde
oranı Keçiborlu-3 (% 67.67) ve en yüksek nispi yem değerleri Keçiborlu-3
(157.9) ve Çay-2 (157.7) genotiplerinden elde edilmiştir. Araştırmadan elde
edilen sonuçlara göre yüksek verim ve kalite değerleri bakımından Çay-1,
Keçiborlu-3, Keçiborlu-1 ve Çay-2 genotiplerinin ıslah çalışmalarında
kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 10 Ağustos 2018 |
Kabul Tarihi | 20 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 13 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.