Bu çalışma Adnan
Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Ve Uygulama Çiftliğinde
2016/2017 buğday üretim sezonunda tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme
desenine göre yürütülmüştür. Çalışmanın amacı üç farklı mineral azot gübre dozu
( 0, 9, 18 kg/da ) ve beş farklı katı biyogaz atık dozu uygulamasının (0, 2, 4,
6, 8 ton/da) ve bunların kombinasyonlarının buğday bitkisinde ki toplam fenol
içeriği ve antioksidan aktivitesini araştırmaktır. Toplam fenol miktar tayini
Ceyhan-99 çeşidine ait tanelerin Folin- Ciocolteu yöntemine göre galllik asit
standardı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Toplam antioksidan aktivite tayini
2,2 diphenüly1 picrylhy dorozyl (DPPH) serbest radikali kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Ekmeklik buğday tanesinde toplam
fenolik madde içeriği serbest radikallerin zararını önlemek amacı ile yüksek
olması istenir. Yapılan
çalışmada elde edilen sonuçlar incelendiğinde, katı biyogaz atık uygulaması ve
mineral azot uygulaması ile bunların kombinasyonları ekmeklik buğday bitkisinde
toplam fenol içeriği 158.15-361.84 µg
GAE/g arasında değişmesine neden olmuştur. En yüksek fenolik madde içeriği
331.99 µg GAE/g ile 18 kg saf N/da
uygulaması ve 2 ton/da katı biyogaz atık uygulamasından elde edilir iken en
düşük toplam fenolik madde içeriği 215.83 µg GAE/g değeriyle azot kullanılmayan
ve 2 ton/da katı biyogaz atık uygulamasından elde edilmiştir. Antioksidan
aktivite değerleri % 16.17-29.68 arasında değişiklik göstermiştir ve en yüksek
antioksidan aktivitesi 18 kg saf N/da ve 2 ton/da katı biyogaz atık
uygulamasından elde edilir iken en düşük tanede antioksidan aktivitesi ise 9 kg
saf N/da ve 8 ton/da katı biyogaz atık uygulamasında elde edilmiştir. Denemede
genel olarak 2 ton/da katı biyogaz atığı ile 18 kg/da mineral azot dozu
kombinasyonunda daha iyi sonuçlar tespit edilmiştir.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
ZRF-17020
Bu çalışma Melike DEMİREL’İN Yüksek Lisans Tezinden türetilmiştir. Araştırma, Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi (Proje No: ZRF-17020) tarafından desteklenmiştir.
This
study was conducted on the research and experimental fields at Adnan Menderes
University Agriculture Faculty Research Farm during wheat growing period in
2016/2017. The experiment included the effects of three different mineral
nitrogen fertilizer doses (0, 9, 18 kg/da) and five different solid biogas
waste doses (0, 2, 4, 6, 8 t/da) and their combinations on the total phenol
content and antioxidant activity of wheat. Total
phenol content was determined by using gallic acid standard according to
Folin-Ciocalteu method of grains of Ceyhan-99 variety. Determination of total
antioxidant activity was performed using 2,2 diphenyl 1 picryl hydrazyl (DPPH)
free radical. It is desirable that total phenolic content in bread wheat grain
is high in order to prevent the damage of free radicals. When the results
obtained in the study were examined, solid biogas waste application and mineral
nitrogen application and their combinations caused total phenol content in
bread wheat plant to change between 158.15-361.84 µg GAE/g. The highest
phenolic content was obtained from the application of 18 kg N/da and 2 t/da
solid biogas waste with 331.99 µg GAE/g, while the lowest total phenolic
substance content was obtained from 215.83 µg 0 kg N/da and 2 t/da solid biogas
waste application. Antioxidant activity varied between 16.17-29.68% and the
highest antioxidant activity was obtained from 18 kg N/da and 2 t/da solid
biogas waste application, while the lowest antioxidant activity was 9 kg N/da
and 8 t/da also obtained in solid biogas waste application. In general, better
results were obtained in combination with 2 t/da solid biogas waste and 18 kg/da
mineral nitrogen dose.
ZRF-17020
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | ZRF-17020 |
Yayımlanma Tarihi | 7 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 24 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 30 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 - Türkiye 13. Ulusal, I. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.