Araştırma Makalesi

Toplumsal Rol Kategorileri Bağlamında “Horoz” ve “Dünyanın Nizamı” Başlıklı Hikâyeler

Sayı: 47 15 Haziran 2022
  • Elif Öksüz Güneş
PDF İndir
TR EN

Toplumsal Rol Kategorileri Bağlamında “Horoz” ve “Dünyanın Nizamı” Başlıklı Hikâyeler

Öz

Bireysel varlığı ile kolektif kimliğini kurma aşamasındaki insan, ben’ini ve ötekini tanımlama çabalarında sosyal normlardan bağımsız davranamaz. Bu normlar kadın-erkek şeklinde biyolojik cinsiyete dayalı yapılan kategorilendirmede toplumsal cinsiyetin oluşmasına yol açar. Erkek kendisine güç, akıl, bilgi, muhakeme ve yönetme kabiliyetini yakıştırıp buna göre davranıp güçsüzleri kendisine itaat ettirirken kadın, uysallık ve zayıflıkla tanımlanır. Bu durum sadece biyolojik bakımdan kadın olanlar için değil, erkekler için de geçerlidir. İçinde yaşadığı toplumun davranış normlarını başarıyla eserlerine yansıtan Ömer Seyfettin, benlik ve kimlik algısını “Horoz” ve “Dünyanın Nizamı” adlı hikâyelerinde toplumsal cinsiyetin hiyerarşisini miras olarak kendinden sonrakilere aktaran kadınlar ve erkekler cephesinden katmanlı biçimde kurguya taşır. İlk katmanda kadın-erkek arasındaki hiyerarşik ilişkide erkek egemenliğini insan dışındaki canlılardan örnekler. Erkeğin simgesi olarak gösterilen horozun kümesteki egemenliğini, babanın evdeki hükümdarlığıyla bütünler. İki hikâyede de erkeğin kadına fiziksel, psikolojik şiddet uygulaması; evin efendisi olma hakkını kendinde görmesi, bunun kadın tarafından onaylanması işlenir. İkinci katmanda babanın oğula kendi hâkimiyetini tanıtması söz konusudur. Baba varken oğulun söz hakkının bulunmaması; ancak babadan sonra ya da kendi evleri olduğunda erkeklik/güç iddiasında bulunabileceği ve bunun kadın tarafından onaylanması dile getirilir. Bu yazıda “Horoz” ve “Dünyanın Nizamı” adlı hikâyeler ekseninde kadınların ve erkeklerin toplumsal kaderlerini değiştirmekten ziyade, mevcut yazgıyı kendilerinden sonraki nesillere kültürel miras şeklinde sunmaları eleştirilecek ve konu, “erkeklik/masculinity çalışmaları” bağlamında değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Apaydın, M. (2006). Ömer Seyfettin’in öykülerinde hiciv ve mizah ögeleri. (H. Argunşah-A. Demir, hazırlayan.). Ömer Seyfettin’i yeniden okumak içinde (s. 13-36). Kayseri: Erciyes Üniversitesi Matbaası.
  2. Argunşah, H. (2006). Ömer Seyfettin’in tarihi hikâyelerinde kişileştirme. (H. Argunşah-A. Demir, hazırlayan.). Ömer Seyfetti’i yeniden okumak içinde (s. 37-57). Kayseri: Erciyes Üniversitesi Matbaası.
  3. Atasoy, A. & Temizkan, M. (2020). Ömer Seyfettin’in Horoz ve Dünyanın Nizamı hikâyelerini modernizm çerçevesinde okumamak. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 43, 1-18, doi: 10.21497/sefad.755468
  4. Connell, R.W. (2019). Erkeklikler. (N. Konukçu, Çev.). Ankara: Phoenix.
  5. Durmuş, M. (2014). Ömer Seyfettin’in anlatılarında kendilik bilinci ve öteki. Ankara: Karadeniz Dergi Yayınları.
  6. Eliuz, Ü. (2009). Tanzimat dönemi anlatılarında feminist söylem. Trabzon: Serander Yayınları.
  7. Ergun, Z. (2009). Erkeğin yittiği yerde. İstanbul: Everest Yayınları.
  8. Güdekli, A. (2016). Küresel erkek(lik) ve medya. Konya: Literatürk Academia.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dil Çalışmaları, Sanat ve Edebiyat

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Elif Öksüz Güneş Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

15 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

9 Mayıs 2021

Kabul Tarihi

28 Şubat 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 47

Kaynak Göster

APA
Öksüz Güneş, E. (2022). Toplumsal Rol Kategorileri Bağlamında “Horoz” ve “Dünyanın Nizamı” Başlıklı Hikâyeler. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 47, 161-172. https://doi.org/10.21497/sefad.1128574
AMA
1.Öksüz Güneş E. Toplumsal Rol Kategorileri Bağlamında “Horoz” ve “Dünyanın Nizamı” Başlıklı Hikâyeler. SEFAD. 2022;(47):161-172. doi:10.21497/sefad.1128574
Chicago
Öksüz Güneş, Elif. 2022. “Toplumsal Rol Kategorileri Bağlamında “Horoz” ve ‘Dünyanın Nizamı’ Başlıklı Hikâyeler”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, sy 47: 161-72. https://doi.org/10.21497/sefad.1128574.
EndNote
Öksüz Güneş E (01 Haziran 2022) Toplumsal Rol Kategorileri Bağlamında “Horoz” ve “Dünyanın Nizamı” Başlıklı Hikâyeler. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 47 161–172.
IEEE
[1]E. Öksüz Güneş, “Toplumsal Rol Kategorileri Bağlamında “Horoz” ve ‘Dünyanın Nizamı’ Başlıklı Hikâyeler”, SEFAD, sy 47, ss. 161–172, Haz. 2022, doi: 10.21497/sefad.1128574.
ISNAD
Öksüz Güneş, Elif. “Toplumsal Rol Kategorileri Bağlamında “Horoz” ve ‘Dünyanın Nizamı’ Başlıklı Hikâyeler”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 47 (01 Haziran 2022): 161-172. https://doi.org/10.21497/sefad.1128574.
JAMA
1.Öksüz Güneş E. Toplumsal Rol Kategorileri Bağlamında “Horoz” ve “Dünyanın Nizamı” Başlıklı Hikâyeler. SEFAD. 2022;:161–172.
MLA
Öksüz Güneş, Elif. “Toplumsal Rol Kategorileri Bağlamında “Horoz” ve ‘Dünyanın Nizamı’ Başlıklı Hikâyeler”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, sy 47, Haziran 2022, ss. 161-72, doi:10.21497/sefad.1128574.
Vancouver
1.Elif Öksüz Güneş. Toplumsal Rol Kategorileri Bağlamında “Horoz” ve “Dünyanın Nizamı” Başlıklı Hikâyeler. SEFAD. 01 Haziran 2022;(47):161-72. doi:10.21497/sefad.1128574

Cited By