Bu araştırma, 1998 yılında 15 Nisan, 23 Nisan, 3 Mayıs tarihlerinde, 1999 yılında 15 Nisan, 22 Nisan, 6 Mayıs tarihlerinde ekilen 6 bezelye (Pisum sativum L.) çeşidinin (Karina, Kosmos, Sprinter, Jofs, Manuel ve Bolero) tane verimi ile bazı agronomik karakterler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. "Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller" deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan, bu deneme Konya Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü arazisinde yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre en yüksek tane verimi Manuel çeşidinden alınmış (186.9 kg/da) ve ekim zamanından en yüksek tane verimi 160.9 kg/da ile protein verimi 37.3 kg/da ile Jofs çeşidinden alınmıştır. En yüksek tane verimi yılların ortalamasına göre 23 Nisan ekim tarihinde alınmıştır. Tane verimi ile bitki boyu (r = 0.988**), çiçeklenme süresi (r = 0.702**), vejetasyon süresi (r = 0.301**) pozitif ve önemli ilişkiler bulunmuştur. Çiçeklenme süresi ve vejetasyon süresi sıraları 77-87 gün ve 89-101 gündür.
In this research, six pea cultivars (Karina, Kosmos, Sprinter, Jofs, Manuel and Bolero) were sown 3 times in 1998 (April 15, April 23, May 3) and 3 times in 1999 (April 15, April 22, May 6) under the ecological conditions of Konya. The trial was conducted under Split Plot in Randomized Blocks Design with three replications, according to the results of Konya Rural Affairs Research Station. The highest seed yield (186.9 kg/da) was obtained from Manuel cultivar and the highest protein yield (37.3 kg/da) was obtained from Jofs cultivar. The highest seed yield (168.9 kg/da) was obtained from April 23 sowing date. Correlation between seed yield and plant height (r = 0.988**), flowering time (r = 0.702**), and vegetation period (r = 0.301**) were positive and significant. Vegetation period of the pea cultivars was 89-101 days.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2001 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 15 Sayı: 25 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.