The study was conducted in three cage houses, which had been built at the rise tier cage type in Konya. In the research, the light density of cage tier, gangway between cages, and cage blocks were measured for different lighting program. The natural lighting levels of house-1, house-2 and house-3, as the rate of widow area to floor area, were 5.28%, 5.56 % and 5.20% respectively. However, the electric power (w) per floor area (m²) in artificial lighting for three cage house was found as 4.13 w/m², 2.87 w/m² and 4.45 w/m² respectively. The lighting by means of window, the average light density of one tier varied about 2-4 lüx, and it changed between 39 lüx and 63 lüx in four and five tier. The light density of cage blocks nearest the window was raised while middle blocks light density was reduced more in the houses where window placed near the cages.
Çalışma Konya ilinde bulunan çok katlı kafes tipinde inşa edilmiş üç kümeste yürütülmüştür. Çalışmada kafes katlarında, servis yollarında ve kafes bloklarındaki aydınlık şiddetleri farklı aydınlatıma programları için araştırılmıştır. Kümeslerde, pencere alanının taban alanına oranı olarak, doğal aydınlatma düzeyleri kümes-1'de % 5.28, kümes-2'de % 5.56 ve kümes-3'te ise % 5.20 olup, yapay aydınlatma için elektrik gücü ise sırasıyla 4.13 w/m², 2.87 w/m² ve 4.45 w/m² olarak bulunmuştur. Kümeslerde pencerelerle sağlanan aydınlatma programında, birinci kafes katlarındaki ortalama aydınlatma şiddeti 2-4 lüx arasında değişirken, dördüncü ve beşinci katlarındaki aydınlık şiddeti ise 39-63 lüx arasında olmuştur. Pencerelerin kafes bloklarına yakın olduğu kümeslerde, pencereye yakın kafes bloklarında ışık şiddeti çok artarken, orta bloklardaki ışık şiddetinin daha fazla azaldığı görülmüştür.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarım Sistemleri Analizi ve Modellemesi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Eylül 2001 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 15 Sayı: 27 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.