Ulus-Devletin Bağımlılık İlişkileri Açısından Toplumsal İşlevi ve Türkiye

Cilt: 2 Sayı: 4 1 Ekim 2014
PDF İndir
TR EN

Ulus-Devletin Bağımlılık İlişkileri Açısından Toplumsal İşlevi ve Türkiye

Öz

Devletlerin yönetimi, üretim ilişkileri ve sermaye sistemleri ile aynı paralelde bir gelişim göstermektedir. Aynı sebepten dolayı, üretim ilişkileri ve sermaye sistemleri kapitalist mantıkta gerçekleşen emperyalist amaçlara da uygun düşmektedir. Gelişmiş devletler kendi çıkarları açısından dünya ticaretini yönetmek, tüm dünyayı isteklerine göre şekillendirmek istemektedirler. Böylece devreye, azgelişmiş devletlerin karşı duruşlarını önlemek için, etnik ve dini ayrımcılığın pekiştirilmesi ve küreselleşme başta olmak üzere çeşitli senaryolar konulmaktadır. Söz konusu senaryolar, bağımlılık ilişkileri çerçevesinde, ulus-devletin toplumsal işlevinin değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. O nedenle, bu makalede, ulus-devletin bağımlılık ilişkileri açısından toplumsal işlevi, Türkiye’yi de kapsayacak şekilde açıklanmaya çalışılmaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abeles, M. (1998), Devletin Antropolojisi, Nazlı Ökten (Çev.), Kesit Yayınları, İstanbul.
  2. Aktan, C. C. (2003), Değişim Çağında Devlet, Çizgi Kitabevi, Konya.
  3. Aydoğan, M. (2002), Avrupa Birliğinin Neresindeyiz (Tanzimattan Gümrük Birliğine), (2.Baskı), Kum Saati Yayınları, İstanbul.
  4. Avar, B. (2010), Hangi Dünya Düzeni, (11.Baskı), Remzi Kitabevi, İstanbul.
  5. Baylis, J., Smith, S. (2005), The Globalization of World Politics, (3.Baskı), Oxford University, New York.
  6. Bauman, Z. (2007), Modernite ve Holocaust, Süha Sertabiboğlu, (Çev.), Can Matbaacılık, İstanbul.
  7. Buzan, B., Litle R. (2000), İnternational Systems in World History, Oxford University, New York.
  8. Chatterjee, P. (1996), Milliyetçi Düşünce ve Sömürge Dünyası, Sami Oğuz (Çev.), İletişim Yayınları, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

1 Ekim 2014

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Er, K. (2014). Ulus-Devletin Bağımlılık İlişkileri Açısından Toplumsal İşlevi ve Türkiye. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(4), 43-63. https://izlik.org/JA82BB23PZ
AMA
1.Er K. Ulus-Devletin Bağımlılık İlişkileri Açısından Toplumsal İşlevi ve Türkiye. SEYAD. 2014;2(4):43-63. https://izlik.org/JA82BB23PZ
Chicago
Er, Kemal. 2014. “Ulus-Devletin Bağımlılık İlişkileri Açısından Toplumsal İşlevi ve Türkiye”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 2 (4): 43-63. https://izlik.org/JA82BB23PZ.
EndNote
Er K (01 Ekim 2014) Ulus-Devletin Bağımlılık İlişkileri Açısından Toplumsal İşlevi ve Türkiye. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 2 4 43–63.
IEEE
[1]K. Er, “Ulus-Devletin Bağımlılık İlişkileri Açısından Toplumsal İşlevi ve Türkiye”, SEYAD, c. 2, sy 4, ss. 43–63, Eki. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82BB23PZ
ISNAD
Er, Kemal. “Ulus-Devletin Bağımlılık İlişkileri Açısından Toplumsal İşlevi ve Türkiye”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 2/4 (01 Ekim 2014): 43-63. https://izlik.org/JA82BB23PZ.
JAMA
1.Er K. Ulus-Devletin Bağımlılık İlişkileri Açısından Toplumsal İşlevi ve Türkiye. SEYAD. 2014;2:43–63.
MLA
Er, Kemal. “Ulus-Devletin Bağımlılık İlişkileri Açısından Toplumsal İşlevi ve Türkiye”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy 4, Ekim 2014, ss. 43-63, https://izlik.org/JA82BB23PZ.
Vancouver
1.Kemal Er. Ulus-Devletin Bağımlılık İlişkileri Açısından Toplumsal İşlevi ve Türkiye. SEYAD [Internet]. 01 Ekim 2014;2(4):43-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82BB23PZ