Araştırma Makalesi

Turist Rehberlerinin Gastronomiye Yönelik Bilgi ve Algı Düzeylerinin Tavsiye Niyetine Etkisi: Kapadokya Örneği

Cilt: 17 Sayı: 3 30 Ekim 2020
PDF İndir
TR EN

Turist Rehberlerinin Gastronomiye Yönelik Bilgi ve Algı Düzeylerinin Tavsiye Niyetine Etkisi: Kapadokya Örneği

Öz

Gastronomi turizmine yönelik seyahatlerin popüler olması bölge rehberlerinin de kendilerini gastronomi konusunda geliştirmelerini zorunlu kılmaktadır. Turist rehberlerinin gastronomiye yönelik bilgi ve algılarının artırılması, bölgenin yeme-içme kültürünün tavsiye edilmesine de katkı sağlar. Bölgelerin gastronomik değerlerinin tanıtımı açısından önemli bir fonksiyona sahip olan turist rehberlerinin gastronomi bilgisi ve gastronomiye yönelik algılarının, tavsiye niyeti ile olan ilişkisini ölçmeyi amaçlayan bu çalışma Nevşehir Rehberler Odası’na (Nero) kayıtlı olan rehberlerden elde edilen 211 anket verisinin analiziyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada analizler SPSS ve AMOS programları kullanılarak güvenirlik, faktör ve yapılmıştır. Araştırma sonucunda, turist rehberlerinin gastronomi bilgisi ve gastronomi algısının tavsiye niyeti üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

gastronomi algısı , gastronomi bilgisi , Gastronomi Algısı,

Kaynakça

  1. Akay, B. & Özöğütçü, B. (2018) ‘Turist Rehberlerinin Turlarda Gastronomiyi Kullanmalarına Yönelik Bir Araştırma’, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3), 143-153.
  2. Akbaba, A. & Kendirci, P. (2016), ‘Gastronomi Turizmi ve Coğrafi İşaretlemeli Ürünler’, Ed: O.N. Özdoğan. İçinde O.N. Özdoğan (Editör), Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler 2, Ankara, Detay Yayıncılık.
  3. Aksoy, M. & Sezgi, G. (2015), ‘Gastronomi Turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gastronomik Unsurları’, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(3), 79-89.
  4. Anderson, E.W., Fornell, C. & Mazvancherly, S.K. (2004), ‘Customer Satisfaction and Shareolder Value’, Journal of Marketing, 68(4), 172-185.
  5. Aras, N. (2016), Kapadokya Mutfağı-1, Gastro Metro Dergisi, İstanbul, Apa Unıprınt Basım Evi.
  6. Ardıç Y.Ş. (2015), ‘Kapadokya Yemek Kültürü ve Mustafapaşa Beldesi (Sinasos) Örneği’, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(2), 12, 19.
  7. Aslan, Z., Güneren, E. & Çoban, G. (2014), ‘Destinasyon Markalaşma Sürecinde Yöresel Mutfağın Rolü: Nevşehir Örneği’, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(4), 3-13.
  8. Aslan, Z. & Çokal, Z. (2016), ‘Profesyonel Turist Rehberinin Kültürel Değerlere Katkısına İlişkin Turist Algılamaları’, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(1), 53-69.
  9. Bagozzi, R.P. & Youjae, Y.İ. (1988) On the Evaluation of Structural Equation Models, Journal of the Academy of Marketing Science, 16, 74-94.
  10. Bilgili, B., Yağmur, Ö. & Yazarkan, H. (2012), ‘Turistik Ürün Olarak Festivallerin Etkinlik ve Verimliliği Üzerine Bir Araştırma (Erzurum-Oltu Kırdağ Festivali Örneği)’, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2(2), 117-124.

Kaynak Göster

APA
Keskin, E., Ardıç Yetiş, Ş., & Yorgancı, B. (2020). Turist Rehberlerinin Gastronomiye Yönelik Bilgi ve Algı Düzeylerinin Tavsiye Niyetine Etkisi: Kapadokya Örneği. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 17(3), 553-566. https://doi.org/10.24010/soid.763243