Bu çalışma, 2012-2013 yetiştirme mevsiminde 19 kışlık
ekmeklik buğday genotipi ile organik koşullarda, tesadüf blokları deneme
desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüş olup; çalışmada, agronomik,
fizyolojik ve teknolojik özellikler arasındaki ilişkiler incelenmiştir.
İncelenen özellikler arasındaki ilişkiler değerlendirildiğinde, tam çiçeklenme
ve orta hamur olum dönemlerinde klorofil içeriklerinin protein oranı, yaş gluten
oranı, enerji ve sedim değerleri arasındaki önemli olumlu ilişkileri, klorofil
içeriklerine bağlı olarak kalite değerlerinin de arttığını göstermektedir. Yine
tam çiçeklenme döneminde membran kararlılığının (MTS) protein oranı ve yaş gluten
oranı arasındaki önemli olumlu ilişkiler, sıcağa dayanım kriteri olan MTS’nin
kalite üzerindeki olumlu etkisini vurgulamaktadır. Çalışmada ayrıca, protein
oranı, yaş gluten oranı, enerji, danede ve unda sedim değerlerinin, dane verimi
ve biyolojik verimle olan önemli olumsuz ilişkileri; kalite ve verim arasındaki
tezatlığı bir kez daha doğrulamıştır. Ayrıca, başaklanma süresi ile protein
oranı, yaş gluten oranı, alveografik enerji değeri ve dane sedim değerleri
arasında önemli olumlu ilişkiler bulunmuştur.
This study was conducted with 19
winter bread wheat genotypes according to the completely randomized blocks
design with three replication under organic conditions in the growth season of
2012-2013. In the study, relationships among agronomical, physiological, and
technological traits were evaluated. Significant positive correlations of the
chlorophyll contents which measured at full anthesis and soft dough ripeness
stages with the protein content, wet gluten ratio, alveographic energy of whole
grain and zeleny sedim of flour have indicated that quality values of the
genotypes have increased depending on chlorophyll contents. Besides, the
significant positive correlations of the membrane thermostability (MTS)
measured at full anthesis with the protein content and wet gluten ratio have
stressed the favorable effect of MTS on the quality traits, which is a heat and
drought stress resistance criterion. In the study, the significant negative
correlations of the grain yield and biomass with some technological traits such
as protein content, wet gluten ratio, alveographic energy, and zeleny sedim on
the whole grain have presented once more the contrast relationships between
quality and yield. Also, heading time showed significant positive correlations
with protein content, wet gluten ratio, energy, and zeleny sedimentation.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |