Şekerpancarının (Beta vulgaris L.) rekabet gücünü artırmak
amacıyla bir hayli yol alınmıştır. Şeker üretiminde pancarda bulunan
şekerin tamamı kristalize edilememektedir. Şekerpancarı kalitesini tanımlayan
bazı özellikler arasında şeker dışı maddeler şeker kristalizasyonunu etkiler.
Şekerpancarından şeker üretimini artırmak amacıyla büyük bir etkiye sahip olan
çeşit faktörü, bu araştırmada değerlendirilmiştir. Bu araştırma 2005-2006 yıllarında İran’ın şekerpancarı
açısından önemli bölgelerinden biri olan Batı Azerbaycan’ın Sulduz yöresinde bulunan şekerpancarı
fabrikasında 7 tane çeşidi kullanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma tesadüf
blokları deneme desenine göre, 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Örneklerdeki
şeker oranı, Na, K ve N miktarları Betalyser Sistemi (Sucromat otomatik sakkarimetre,
alev fotometre ve testamin fotometre) kullanılarak analiz edilmiştir. Bu
sonuçlardan bilgisayar programı yardımıyla kristalize edilebilen şeker miktarı,
alkalinite ve melastaki şeker oranı belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre;
şeker oranı %14.88-19.21, K miktarı 3.71-5.05 mg/l, görünmüştür.
Na miktarı 1.4-3.73 mg/l, N miktarı 1.91-2.89 mg/l, alkalinite 2.48-7.35,
kristalize edilebilen şeker oranı %11.63-16.53, şeker randımanı %78.08-87.85 ve
melastaki şeker oranı %2.28-3.25 arasında değişmiştir.
In
order to increase sugarbeet competitiveness it is necessarry to consider many
things. It is not
possible to crystalyze all sugar in sugarbeet. Some characteristics of
sugarbeet that determine the quality are non-sugar substances. The aim of the
study was to find the effects of different sugarbeet cultivars on the quality
of the plant. the study was carried out during 2005-2006 at the agricultural
lands of Sulduz region (most important region in terms of sugarbeet
production), West Azerbaycan Province, Iran, affiliated to the Sugarbeet Factory
of the region. The sugar percentage and the amounts of Na, K and N were
analysed by Betalyser System (Sucromat automatic Saccharometer,
flame photometer and testamin photometer). Crystallized sugar percentage,
alkalinity, the precentage of sugar in molasses and sugar yield were also determined. The findings showed that
sugar percentage, amount of K, Na, N, alkalinity, crystallized sugar percentage,
sugar yield and percentage of sugar in molasses were between %14.88-19.21, %3.71-5.05
(meq/100 g pulp), 1.4-3.73 (meq/100 g pulp), 1.91-2.89 (meq/100 g pulp), 2.48-7.35,
%11.63-16.53, %78.08-87.85 and %2.28-3.25 respectively.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2 |